- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πυροσβεστική: Μηδενική ορατότητα και αναταράξεις καθιστούν σχεδόν αδύνατες τις ρίψεις σε Κρήτη και Πάρο
«Έρχονται ακόμη δυσκολότερες συνθήκες»
Ενημέρωση Πυροσβεστικής για δασικές πυρκαγιές: Σε πολλαπλά μέτωπα επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Ισχυροί άνεμοι και έντονοι καπνοί δυσχεραίνουν το έργο τους
«Σε πολλαπλά μέτωπα επιχειρούν από χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας «νυχθημερόν μάχες για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές.
Ο κ. Βαθρακογιάννης αρχικά, αναφερόμενος στη χθεσινή μέρα τόνισε ότι « ήταν μία δύσκολη ημέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα» και προσέθεσε: «Χάθηκαν στο βωμό του καθήκοντος τρεις συνάδελφοι πυροσβέστες. Ο Εποχικός Πυροσβέστης Διαμαντάκης Παντελής και ο Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Στρατηδάκης Εμμανουήλ στην πυρκαγιά του Ρεθύμνου αλλά και ο Ανθυποπυραγός Λαιμοδέτης Κωνσταντίνος, στην πυρκαγιά του Γυθείου. Σύσσωμη η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζουν για μία ακόμη φορά τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους τους».
Σχετικά με τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ο κ. Βαθρακογιάννης είπε ότι οι δυνάμεις επιχειρούν χθες και σήμερα κυρίως σε Πάρο, Τρίκαλα, Μεσσηνία, Βοιωτία, Γύθειο, Κάλυμνο, 'Ανδρο, Νάξο, Λέσβο, Ρέθυμνο, Σητεία και Ηράκλειο Κρήτης ενώ όπως επισήμανε τις επόμενες ώρες όλα τα μέτωπα θα ενισχυθούν με επιπλέον δυνάμεις.
Όπως σημείωσε, οι ισχυροί άνεμοι και οι έντονοι καπνοί δημιουργούν συνθήκες μηδενικής ορατότητας και αναταράξεις, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερή έως και αδύνατη τη ρίψη νερού σε Πάρο και Κρήτη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
«Αυτήν τη στιγμή στο νησί της Πάρου συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Στις πυρκαγιές στην Κρύα Βρύση και στον Ασώματο Ρεθύμνου, επιχειρούν 296 πυροσβέστες με 15 ομάδες δασοκομάντος και 66 οχήματα. Στο Ρέθυμνο, χρειάστηκε να εκδοθούν 16 μηνύματα από το 112 για την ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση.
Είναι αυτονόητο ότι η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας μας δημιουργεί δυσκολίες στην άμεση μετάβαση και ανάπτυξη των δυνάμεων. Παρόλα αυτά κινητοποιήθηκαν δυνάμεις από Αττική, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, και μετέβησαν στα πεδία των επιχειρήσεων», ανέφερε.
Παράλληλα τόνισε ότι τα κατά τόπους Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού πραγματοποιούν συχνές περιπολίες σε όλη την επικράτεια.
Επιπλέον επισήμανε ότι στο έργο της κατάσβεσης, δίπλα τους, συνδράμουν αδιάλειπτα όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, οι Δασικές Υπηρεσίες, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το Εθνικό Κέντρο 'Αμεσης Βοήθειας αλλά και Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και των Εθελοντικών Ομάδων της Πολιτικής Προστασίας.
«Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.
Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν, σε κάθε περίπτωση ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών. Για αύριο, προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Κάθε πυρκαγιά που ξεκινά εξελίσσεται πολύ γρήγορα, παίρνει μεγάλες διαστάσεις και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί», υπογράμμισε ενώ απηύθυνε ισχυρή σύσταση για την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύσκεψη στην Περιφέρεια και επιτόπιες αυτοψίες σε Μυλοπόταμο, Ιεράπετρα και Οροπέδιο
Βυθίστηκε στο νερό ο κάμπος στο Οροπέδιο - Σε εξέλιξη οι προσπάθειες αποκατάστασης
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς
Κινητοποίηση των αρχών τα ξημερώματα - Εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο
Εντοπίστηκε σώος στα ελληνοαλβανικά σύνορα ύστερα από εκτεταμένες έρευνες
Αναλυτική πρόγνωση για όλη την Ελλάδα
Τραγωδίες σε Χερσόνησο και Νέα Πέραμο
Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς
Απαγορευτικό στο Λαύριο
Υποχωρούν σταδιακά τα επικίνδυνα φαινόμενα - Ισχυρές βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του υπουργείου Υγείας διευρύνει την εποπτεία του
Δεμένα τα πλοία στα κεντρικά λιμάνια της Αττικής - Οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια
Προβλήματα από τους δυνατούς βοριάδες - Σε επιφυλακή η Κρήτη για έντονες βροχές
Κορυφαία μορφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έφυγε από τη ζωή δύο ημέρες πριν συμπληρώσει τα 90 της χρόνια
Η άγνωστη διαδρομή ενός κατοχικού υπουργού από την Αθήνα της Κατοχής στην Αυστρία και από εκεί στις φυλακές Αβέρωφ
Έντονα φαινόμενα στην Κρήτη - Ριπές έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.