- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπαράζ σεισμών στην Εύβοια: «Από γνωστό ρήγμα οι τρεις δονήσεις» - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Εξετάζουν αν τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός
Μπαράζ σεισμών στην Εύβοια: «Από γνωστό ρήγμα οι τρεις δονήσεις» - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σειρά σεισμικών δονήσεων με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με επίκεντρο την Εύβοια.
Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Αττική και σε άλλες περιοχές.
Η πρώτη, ισχυρή δόνηση καταγράφηκε στις 12:58 το μεσημέρι και, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος σχετικά με τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές σε αρκετές περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας ότι σεισμοί μεγέθους γύρω στα 5 Ρίχτερ αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο για τον ελληνικό χώρο. Όπως ανέφερε, τέτοιου είδους δονήσεις καταγράφονται με σχετική συχνότητα, περίπου μία φορά τον μήνα σε κάποια περιοχή της Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έντονη αίσθηση που είχαν πολλοί κάτοικοι της Αττικής συνδέεται κυρίως με τη μικρή απόσταση του επίκεντρου από το λεκανοπέδιο, αλλά και με τα χαρακτηριστικά διάδοσης των σεισμικών κυμάτων.
Αναφερόμενος στις πιθανότητες εξέλιξης του φαινομένου, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ακόμη και στην περίπτωση ενός ισχυρότερου σεισμού στην ίδια περιοχή, δεν αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις για την Αττική. Όπως εξήγησε, τυχόν προβλήματα θα περιορίζονταν κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στο επίκεντρο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Βόρεια Εύβοια δεν συγκαταλέγεται στις πλέον σεισμογενείς περιοχές της χώρας, καθώς χαρακτηρίζεται από μέση έως χαμηλή σεισμικότητα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παρότι στην ευρύτερη ζώνη υπάρχουν ενεργά ρήγματα, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα όσο η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε επίσης στις αναφορές πολιτών που έκαναν λόγο για μεγάλη διάρκεια της δόνησης, εξηγώντας ότι στην πραγματικότητα το φαινόμενο διήρκεσε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Όπως τόνισε, σε τέτοιες περιπτώσεις η ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου συχνά αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα μια σύντομη σεισμική δόνηση να γίνεται αντιληπτή ως πολύ μεγαλύτερης διάρκειας. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μετρήσεις έδειξαν χαμηλά επίπεδα επιτάχυνσης του εδάφους στην Αθήνα, στοιχείο που δεν παραπέμπει σε αυξημένο κίνδυνο.
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι η πρώτη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ήταν σχετικά ασθενής, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα ακολούθησε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, ο οποίος βρίσκεται στα όρια μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης.
«Ο χώρος έχει δώσει τέτοιους σεισμούς στο παρελθόν. Βρίσκεται πίσω από το όρος Κανδήλι, είναι ένα ρήγμα που γνωρίζουμε και δεν έχει μεγάλο δυναμικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να διαπιστωθεί εάν ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός της ακολουθίας, σημειώνοντας πως απαιτείται παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου τις επόμενες ώρες.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας είπε στο ΟΡΕΝ: «Έχουμε από τις 12:58 την έναρξη μιας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Προκοπίου, της Εύβοιας, είναι μια περιοχή που έχει υψηλή σεισμικότητα καθώς στο παρελθόν είχαμε ανάλογες δονήσεις. Το ιδιαίτερο είναι ότι είχαμε δύο μεγάλες και μετά αρκετές μικρότερες. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική, στη Σκιάθο, την Καρδίτσα και αλλού. Είναι περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, οι σεισμοί σε αυτή την περιοχή έχουν το χαρακτηριστικό ότι εκδηλώνονται όλοι μαζί σε ένα διάστημα μερικών ωρών ή μερικών ημερών αλλά το θετικό είναι ότι τα μεγέθη διατηρούνται σε αυτό το επίπεδο. Όταν έχουμε στην περιοχή σεισμική δραστηριότητα είμαστε περίπου εκεί, δεν πάμε σε μεγάλους σεισμούς. Έχουμε μικρές ζημιές στην Εύβοια, πτώσεις αντικειμένων. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι κάτοικοί να μην προσεγγίζουν περιοχές μορφολογικά ιδιαίτερες, να μην μένουν σε σπίτια που είναι παλιά ή έχουν υποστεί ζημιές. Κατά τα άλλα δεν είναι θέμα να ανησυχούμε ότι γίνεται κάτι το ιδιαίτερο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της AKFA
Παράταση στη Γραμμή 1 του Μετρό για την εξυπηρέτηση των θεατών
Ο υπάλληλος που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση
Χειροπέδες σε 39χρονο πέρασαν οι αστυνομικοί
Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, 8 οχήματα και 2 αεροσκάφη
Σε απόλυτους αριθμούς, τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν η Πελοπόννησος, η Αν. Μακεδονία και Θράκη και η Θεσσαλία
Το νέο εγχείρημα δεν εστιάζει μόνο στις υποδομές, αλλά και στην ανθρώπινη διάσταση της κλιματικής προετοιμασίας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η ανακοίνωση της ομάδας «Αρχέλων»
Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Στο επίκεντρο υπάλληλος του ιατρείου
Νέες αποκαλύψεις και καταγγελίες που έρχονται στο φως
Πότε θα είναι η τελευταία φορά που θα έχουμε χειμερινή ώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.