- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
Ένα παπούτσι πάνω από την Ακρόπολη
Πολιτικές και πολιτιστικές αντιδράσεις εξαιτίας ενός αθλητικού παπουτσιού


Ένα παπούτσι πάνω απ την Ακρόπολη: Οι αντιδράσεις στα social media και οι κινήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού
Η αντίληψη ότι οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν χωρίς έλεγχο - σαν «μπάτε σκύλοι άλέστε» - είναι επιφανειακή και παραπλανητική. Συχνά ακούγεται η απορία αν είναι τόσο εύκολο να σηκώσουν ένα drone για διαφημιστικούς σκοπούς, αλλά λίγοι πραγματικά κατανοούν τις προκλήσεις που συνεπάγεται η παραγωγή και η διαχείριση τέτοιων έργων. Πόσες άδειες και πόση γραφειοκρατία προηγούνται για να επιτευχθεί ακόμα και μια απλή κινηματογράφηση σε δημόσιο χώρο.
Η τρέχουσα κατάσταση προκαλεί ανησυχία καθώς πολλές από τις αντιδράσεις προέρχονται από ανθρώπους που παρακολουθούν τα γεγονότα μέσα από τις οθόνες των κινητών τους, καταλήγοντας σε απλουστευμένα συμπεράσματα. Το αίτημα για ακόμα μια παράλειψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη αποδεικνύει την επικρατούσα αντίληψη ότι η εκδήλωση της εταιρείας σχετίζεται με τη χρήση αρχαιολογικών χώρων, ενώ στην πραγματικότητα αφορά την εκμετάλλευση του εναέριου χώρου, ο οποίος δεν έχει προβλεφθεί από τους νομοθέτες. Και πώς αλλιώς αφού κάποτε στον εναέριο χώρο πετούσαν μόνο πουλάκια.
Αν μη τι άλλο, η κίνηση του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει σε μηνύσεις φέρνει στο προσκήνιο την αμηχανία των θεσμών. Φαίνεται ότι φοβούνται περισσότερο την αντίδραση του κόσμου στα social media παρά τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτή η αντίδραση ενισχύει την αίσθηση ότι έχουν διαπράξει κάποιο λάθος, αποδεικνύοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες είναι συχνά ένα βήμα πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ταχύτατα. Εναέρια drones αντικαθιστούν τις γιγαντοαφίσες, οι συναυλίες με ολογράμματα θρυλικών μουσικών γίνονται πραγματικότητα, αλγόριθμοι αναλαμβάνουν ρόλους όπως οι διακοσμητές, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, οι λογιστές και ρομπότ διεκπεραιώνουν επεμβάσεις που παλαιότερα γίνονταν μόνο από χειρουργούς. Το μέλλον φέρνει προκλήσεις και νέες μορφές εργασίας, με την τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται σταδιακά κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι αντιδράσεις που εκφράζονται κυρίως σε κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα στο Facebook, θυμίζουν την αξέχαστη ατάκα του Βασίλη Αυλωνίτη: «Ω ρε που πάμε…». Το μέλλον είναι μπροστά μας και αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Η ερώτηση που παραμένει ανοιχτή είναι: Είστε έτοιμοι να το υποδεχτείτε;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι υποστήριξε στην απολογία του ο ηθοποιός
Οι κάτοικοι πολλών οικισμών έχουν κληθεί να εκκενώσουν περιοχές και να μετακινηθούν
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Ο κατηγορούμενος θα αναφερθεί στη δεύτερη υπόθεση απόπειρας βιασμού
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στο σημείο δεκάδες πυροσβέστες, επιχειρούν 2 εναέρια μέσα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Μπλακ άουτ» σε πολλές περιοχές - Σε τρία μέτωπα δίνουν μάχη οι πυροσβέστες
Στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού
Χωρίς ρεύμα περιοχές από την πρωτεύουσα του νησιού και βορειότερα
Σε κατάσταση συναγερμού το νησί έπειτα από τις τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.