Ελλαδα

Παπαζάχος: Η Σαντορίνη θα αντέξει σε ενδεχόμενο σεισμό των 6 Ρίχτερ

«Υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος που φαίνεται ότι δεν έχει σπάσει» - Όσα ανέφερε ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παπαζάχος: Η Σαντορίνη θα αντέξει σε ενδεχόμενο σεισμό των 6 Ρίχτερ
Παπαζάχος: Η Σαντορίνη θα αντέξει σε ενδεχόμενο σεισμό των 6 Ρίχτερ © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Παπαζάχος: Η Σαντορίνη θα αντέξει σε ενδεχόμενο σεισμό των 6 Ρίχτερ - Όσα ανέφερε ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας

Ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε την κατάσταση που διαφαίνεται καλύτερη τις τελευταίες ώρες στη Σαντορίνη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και μίλησε για την επικινδυνότητα της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο Action 24 ανέφερε: «Σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση από χτες, έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί, φαίνεται η περιοχή που έχει επηρεαστεί να είναι μικρότερη, όμως υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος που φαίνεται ότι δεν έχει σπάσει. Το κομμάτι αυτό δεν είναι πολύ μικρό, κατά συνέπεια είναι δυνατό να έχουμε και μία πιο ισχυρή σεισμική δόνηση από αυτές που έχουμε μέχρι τώρα, οριακά μπορεί να φτάσει μέχρι το 6».

«Δεν είμαστε τελείως καθησυχαστικοί, είμαστε πιο καθησυχαστικοί απ' ότι ήμασταν χθες», είπε χαρακτηριστικά για την κατάσταση στην Σαντορίνη.

«Προφανώς και θα αντέξει η Σαντορίνη»

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω του μεγέθους του ρήγματος και της έκτασης που είχαν οι σεισμοί, είχαμε στο μυαλό μας και χειρότερα σενάρια», είπε ο κ. Παπαζάχος. Στην ερώτηση αν η Σαντορίνη θα αντέξει έναν ενδεχόμενο σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο καθηγητής απάντησε: «Είναι προφανές πως ναι», συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε για μία εστία που έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά, έχει κυκλώσει το νησί της Ανύδρου, γύρω στα 25 χιλιόμετρα από το νησί (σ.σ. της Σαντορίνης)».

Ο κ. Παπαζάχος παρομοίασε την απόσταση της Σαντορίνης από το ρήγμα με την αντίστοιχη της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. «Ένας τέτοιος σεισμός σε αυτή την απόσταση έχει επιπτώσεις αλλά σαφώς πιο περιορισμένες. Αυτή είναι περίπου η απόσταση που έχει το Ηράκλειο από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Το Αρκαλοχώρι μπορεί να έπαθε καταστροφές, το Ηράκλειο είχε ελάχιστες επιπτώσεις».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d7kp5pq1d709)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY