- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Σαντορίνη: Λίγα κτίρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς
Τι αναφέρει ο ειδικός Παναγιώτης Καρυδής
Σαντορίνη: Λίγα κτίρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς
Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών αναφέρθηκε στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και ειδικά στην Σαντορίνη.
«Συγκεντρώνουμε την οικογένεια. Είναι σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη. Επίσης, πρέπει να απομακρύνουμε οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά καθώς και να μην πέσει κάποιο αντικείμενο από μεγάλο ύψος», ανέφερε στην ΕΡΤ και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο “φρύδι” στη Σαντορίνη ενδεχομένως να κινδυνεύουν με τις ισχυρές δονήσεις. Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που αν τους ακολουθούσαμε, μάλλον δεν θα μπορούσαν να χτιστούν κτίρια πάνω στο “φρύδι” της Σαντορίνης. Τα υπόσκαφα είναι τα πλέον σταθερά. Επιπλέον, ο κόσμος να αποφεύγει να περπατάει πολύ κοντά στα κτίρια. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε οτιδήποτε εξέχει από την όψη του κτιρίου», υπογράμμισε.
Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί, με την Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να προχωρά σε νέα κοινή συνεδρίαση το μεσημέρι επεκτείνοντας τα προληπτικά μέτρα εκτός από τη Σαντορίνη, και για την Αμοργό, την Aνάφη και την Ιο, για την ασφάλεια των πολιτών.
Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Σαντορίνη, ενώ επιτόπου βρίσκονται ήδη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες δασοκομάντος, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες. Επιπλέον έκτακτη συσκεψη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δημήτριου Χούπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός για ισχυρές βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες - Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πότε θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Νεφώσεις και τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.