- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για την κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη
Γιατί δεν υπήρχε νωρίτερα πρόγνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για την κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη - Γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη πρόγνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρεται στην κακοκαιρία που έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης (18.9) την Κρήτη. Λόγω της κακοκαιρίας βράχος αποκολλήθηκε από το Φαράγγι της Σαμαριάς και έπεσε στο πόδι τουρίστριας, η οποία έχασε τη ζωή της, ενώ οι αρχές έσπευσαν να απομακρύνουν τους υπόλοιπους περιπατητές, που είχαν ξεκινήσει στο Φαράγγι με καλό καιρό.
Ο κ. Μαρουσάκης απάντησε στο γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη πρόγνωση για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την κακοκαιρία που έπληξε χθες την Κρήτη. «Όπως επισημαίνουμε εδώ και αρκετό καιρό, είμαστε σε μία εποχή όπου επικρατεί μεγάλη αστάθεια σε ό,τι αφορά τα προγνωστικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Αυτό συμβαίνει διότι πηγαίνουμε σταδιακά σε πιο ψυχρές καταστάσεις και καθώς αλληλεπιδρά αυτή η εξέλιξη με τις πολύ θερμές θάλασσές μας αλλά και με τοπογραφικούς παράγοντες, οδηγούμαστε σε αλλαγές ή και ανατροπές των προγνωστικών στοιχείων. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και για την περιοχή της Κρήτης όπου τα μετεωρολογικά μοντέλα είχαν εκτός γενικά την περιοχή αυτή σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την κακοκαιρία στην Κρήτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Εδώ και αρκετά 24ωρα τα προγνωστικά στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας έδειχναν έναν επικίνδυνα άστατο καιρό να επηρεάζει αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας όπου και με ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει την εξέλιξη αυτή όπως επίσης και μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN δίνοντας έμφαση προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Πράγματι προς εκείνες εκεί τις περιοχές τοπικά καταγράφηκε μεγάλος όγκος νερού που άφησε πίσω του και προβλήματα. Όπως επισημαίνουμε εδώ και αρκετό καιρό, είμαστε σε μία εποχή όπου επικρατεί μεγάλη αστάθεια σε ότι αφορά τα προγνωστικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Αυτό συμβαίνει διότι πηγαίνουμε σταδιακά σε πιο ψυχρές καταστάσεις και καθώς αλληλεπιδρά αυτή η εξέλιξη με τις πολύ θερμές θάλασσές μας αλλά και με τοπογραφικούς παράγοντες, οδηγούμαστε σε αλλαγές ή και ανατροπές των προγνωστικών στοιχείων. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και για την περιοχή της Κρήτης όπου τα μετεωρολογικά μοντέλα είχαν εκτός γενικά την περιοχή αυτή σε ότι αφορά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Στους τελευταίους κύκλους ενημέρωσής τους όμως άρχισαν να δίνουν σήμα και για την περιοχή αυτή με αποκορύφωμα τα πιο "φρέσκα" δεδομένα που πήραμε σήμερα το πρωί γύρω στις 9 με 10 όταν ολοκληρώθηκαν τόσο τα τρεξίματα των παγκόσμιων αλλά και των περιοχικών μοντέλων. Συγκεκριμένα τα προγνωστικά μας συστήματα δώσανε έναν έντονο πυρήνα καταιγίδων να επηρεάζει το δυτικό - βορειοδυτικό τμήμα του νησιού με τιμές σε ότι αφορά τον όγκο νερού που θα έπεφτε στην επιφάνεια κοντά στους 40 με 50 τόνους ανά στρέμμα. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί επαλήθευσαν αυτή την εξέλιξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο για την περιοχή της Κρήτης και όχι μόνο. Δηλαδή να λαμβάνουμε σήμα από τα μετεωρολογικά μοντέλα την τελευταία στιγμή για κάτι έντονο που ενδεχομένως να εμφανιστεί. Τα τελευταία αρκετά χρόνια η επιστήμη έχει κάνει πραγματικά άλματα στην πρόγνωση του καιρού όπου έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα με τις αντίστοιχες πιθανότητες επαλήθευσης βέβαια. Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο πώς αυτή η πληροφορία όταν φτάσει στον επιστήμονα θα περάσει στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Όμορφο βράδυ σε όλες και όλους!
Posted by Klearhos Marousakis on Wednesday, September 18, 2024
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πότε θα περιοριστούν οι βροχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.