- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οικιακή βοηθός και ο σύζυγός της εξαπάτησαν ηλικιωμένη - Απέσπασαν πάνω από 500.000 ευρώ
Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά τον θάνατό της - Καταδικάστηκε το ζευγάρι
Θεσσαλονίκη: Πήραν την περιουσία της ηλικιωμένης που φρόντιζαν - Απάτη άνω των 500.000 ευρώ - Ζευγάρι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών.
Θύμα απάτης έπεσε ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη, από την οποία επιτήδειοι απέσπασαν πάνω από 500.000 ευρώ σε ακίνητη και κινητή περιουσία.
Εξαπάτησαν ηλικιωμένη και απέσπασαν πάνω από 500.000 ευρώ
Αναλυτικότερα, για την υπόθεση εξαπάτησης ηλικιωμένης στη Θεσσαλονίκη, μια οικιακή βοηθός και ο σύζυγός της καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξη 6 ετών ο καθένας, επειδή οικειοποιήθηκαν την ακίνητη και κινητή περιουσία, αξίας άνω των 500.000 ευρώ, από μια 82χρονη την οποία φρόντιζαν, χρησιμοποιώντας συμβολαιογραφικά πληρεξούσια και βεβαιώσεις ψυχιάτρου σύμφωνα με τις οποίες η ηλικιωμένη ήταν καλά στην υγεία της, παρότι είχε «αδυναμία υπογραφής».
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για απάτη, ενώ για συνέργεια στην απάτη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών ο θεράπων ψυχίατρος της ηλικιωμένης, διότι βεβαίωνε ότι η γυναίκα είχε δικαιοπρακτική ικανότητα.
Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αποφάσισε η έφεση για το ζευγάρι να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής με συνέπεια να αφεθούν και οι δύο καταδικασθέντες ελεύθεροι ενόψει του Εφετείου. Για τον γιατρό, η ποινή μετατράπηκε προς 5 ευρώ ημερησίως και αφέθηκε ελεύθερος μετά την έφεση που άσκησε.
Προσφυγή στα δικαστήρια μετά τον θάνατο της ηλικιωμένης το 2017
Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη με προσφυγή (τόσο στα ποινικά όσο και στα αστικά δικαστήρια) που έκαναν συγγενικά πρόσωπα της ηλικιωμένης μετά τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ενημερώθηκαν για την πληρεξούσια διαθήκη που έδινε κινητά και ακίνητα στην οικιακή βοηθό και στον σύζυγό της.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν προηγηθεί διαδοχικά πληρεξούσια που έδιναν εντολή στο ζευγάρι να διαχειρίζεται τους τραπεζικούς της λογαριασμούς, να πουλήσουν τα ακίνητά της και να μεταβιβάσουν στους εαυτούς τους το σπίτι που διέμενε η 82χρονη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι
Ήδη με αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων ακυρώθηκε η διαθήκη με πληρεξούσιο και οι μεταβιβάσεις των ακινήτων. Στις απολογίες τους οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικιακή βοηθός ανέφερε ότι το μυαλό της ηλικιωμένης ήταν «ξυράφι».
«Έπαιρνε φάρμακα αλλά δεν ήταν ανήσυχη, τα έπαιρνε για να ηρεμεί. Ο ψυχίατρος την παρακολουθούσε για να είναι ήρεμη. Τον βρήκε ο καρδιολόγος που ερχόταν σπίτι της», είπε και ανέφερε ότι ξεκίνησε να δουλεύει στη γυναίκα από το 2009.
Ο σύζυγός της απολογήθηκε ότι η ηλικιωμένη δεν είχε καμία επαφή με τους συγγενείς της κι ότι ο ίδιος είχε πληρώσει με δικά του χρήματα ιατρικά έξοδα της γυναίκας. Ο γιατρός από την πλευρά του ανέφερε ότι η γυναίκα είχε συμπτώματα κατάθλιψης και αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη κατηγορία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διετέλεσε πρόεδρος της Συνομοσπονδίας σε διαδοχικές περιόδους από το 1983 έως το 1989
Διεθνές Συνέδριο από 1–4 Οκτωβρίου 2026
Επιχείρησαν 115 πυροσβέστες - Σηκώθηκαν οκτώ εναέρια μέσα
Κινητοποιήθηκαν 115 πυροσβέστες και 8 εναέρια μέσα
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Οι ενδείξεις βελτίωσης και τα συμπεράσματα που στρέφουν το Υπουργείο Παιδείας να επενδύσει στις μεταρρυθμίσεις
Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Φέρεται να ξέσπασε μετά από εργασίες καθαρισμού σε οικόπεδο
Η ανάρτηση - πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
H άνοδος των λαϊκών πολυκαταστημάτων, η πτώση, και δυο διαφημιστικά μηνύματα που έγραψαν ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.