Ελλαδα

Το ΑΠΘ πηγαίνει Europride 2024

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το φετινό πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To ΑΠΘ συμμετέχει στο Europride με δράσεις
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / Eurokinissi

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στους άξονες δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο ΑΠΘ

Το ΑΠΘ συμμετέχει με συγκεκριμένες δράσεις στο EuroPride 2024, που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 21-29 Ιουνίου 2024.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στους άξονες δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο ΑΠΘ που περιλαμβάνει το «Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)- ΑΠΘ» το οποίο έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, το 2022.

Η ανάπτυξη ενός συμπεριληπτικού, ευαίσθητου ως προς το φύλο, ασφαλούς, υποστηρικτικού εργασιακού και μαθησιακού περιβάλλοντος για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και παρενόχληση, είναι στους άξονες προτεραιότητας του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)-ΑΠΘ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΠΘ δεσμεύτηκε να εφαρμόσει καλές πρακτικές, προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση και ενδυνάμωση όλων των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αποτελεί προϋπόθεση και συστατικό (και) της ακαδημαϊκής αριστείας. Μια από τις δράσεις είναι η συμμετοχή του ΑΠΘ στα «φεστιβάλ υπερηφάνειας» και οι ανακοινώσεις για άλλες παγκόσμιες ημέρες.

Το ΑΠΘ συμμετέχει στο EuroPride 2024  – ένα πανευρωπαϊκό γεγονός –  με τις εξής δράσεις:

α. Ανάρτηση rainbow σημαίας

β. Προβολή του ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη με τίτλο: «ΑΚΟΕ – ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του)», την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, ώρες: 13:00 έως 16:00, στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ.

ΑΚΟΕ /ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...) Trailer

Περίληψη: «Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, το 1977. Τότε γεννιέται  το πρώτο ελληνικό κίνημα για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, το Α.Κ.Ο.Ε. (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος) και αρχίζει η κυκλοφορία του περιοδικού  ΑΜΦΙ. Τα γραφεία τους, στο  υπόγειο της οδού Ζαλόγγου, αποτελούν σημεία αναφοράς μίας κοινότητας που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, στην ισότιμη αντιμετώπιση χωρίς διακρίσεις, στην αγάπη».

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Παρουσίαση της εκδήλωσης από τη Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου.

Συντονίζει η Ελένη Κουρτίδου, δημοσιογράφος

Το ΑΠΘ πηγαίνει Europride 2024

Συμμετέχουν οι:

Ειρήνη Πετροπούλου, γλωσσολόγος,  μεταφράστρια,  ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια

Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος, σύμβουλος σεναρίου του ντοκιμαντέρ

Νίκος Χατζητρύφων, συλλογικότητα ‘’Σύμπραξη για το φύλο’’

γ. Συμμετοχή στην παρέλαση υπερηφάνειας το Σάββατο 29 Ιουνίου

Το ΑΠΘ θα απευθύνει χαιρετισμό και θα συμμετάσχειστην παρέλαση υπερηφάνειας. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να προμηθευτούν το επίσημο μπλουζάκι κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)- ΑΠΘ»  https://www.auth.gr/wp-content/uploads/AUTH-GEP-2022-2024.pdf

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.