Ελλαδα

Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντροπή να λέμε ότι τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου για το... έθιμο»

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης για το «έθιμο» του μπακαλιάρου
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης για το «έθιμο» του μπακαλιάρου © kozan.gr

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης για το «έθιμο» του μπακαλιάρου - Γιατί το χαρακτήρισε «ντροπή»

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης, Παύλος, στράφηκε κατά όσων τρώνε την 25η Μαρτίου μπακαλιάρο σκορδαλιά, κάνοντας λόγο για ... έθιμο.  

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης για το «έθιμο» του μπακαλιάρου

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Παύλος έκανε λόγο για «ντροπή», λέγοντας ότι είναι πολύ πιο ουσιώδης ο λόγος για την κατανάλωση ψαριών την εν λόγω ημέρα και σχετίζεται με το θαύμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της κυοφορίας του Χριστού. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kozan.gr, η νηστεία για το Πάσχα είναι αυστηρή και επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση λαδιού, ωστόσο οι Πατέρες της Εκκλησίας θέλοντας να σηματοδοτήσουν και τη σπουδαιότητα του γεγονότος και της ημέρας του Ευαγγελισμού της Παναγίας, επέτρεψαν στους πιστούς την κατάλυση ιχθύος μόνο για την εν λόγω ημέρα, καθώς και για την Κυριακή των Βαΐων κάθε Σαρακοστής πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Μητροπολίτης αφού τόνισε στους πιστούς πως είναι εκκλησιαστική παράδοση και όχι «έθιμο» η κατανάλωση μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου, ολοκλήρωσε το κήρυγμα του και μπήκε στο Ιερό του ναού.

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν λείπει από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Σήμερα, λοιπόν, ο μπακαλιάρος (τηγανητός, ψητός, βραστός, μικρή σημασία έχει) με σκορδαλιά έχει την τιμητική του, αποτελώντας μία παράδοση που συμβαδίζει εκατοντάδες χρόνια με την ημέρα και τη θρησκευτική πλευρά της. Κάθε 25η Μαρτίου από το 1938 και μετά εορτάζονται μαζί τόσο η εθνική εορτή όσο και η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γιατί, όμως, επιλέγουμε το συγκεκριμένο ψάρι και -ειδικότερα- ποιος είναι ο λόγος πίσω από τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d01tbsj08f2p)

25η Μαρτίου: Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μακράν η πιο αυστηρή του χριστιανισμού. Για 40 ημέρες η διατροφή των πιστών περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα αφού δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή ακόμα και το λάδι. Ωστόσο, στη διάρκεια της σκληρής αυτής νηστείας πέφτει πάντα μέσα και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, γεγονός ιδιαίτερα χαρμόσυνο στη χριστιανική πίστη που δεν μπορεί παρά να εορταστεί καταλλήλως. Για τη συγκεκριμένη ημέρα, λοιπόν, γίνεται μια παύση στη νηστεία και προβλέπεται ένα μικρό παραστράτημα, όπου το ψάρι, το λάδι και το κρασί επιτρέπονται.

Γιατί όμως μπακαλιάρο;

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η Ελλάδα, εκτός από το μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο και τον νησιωτικό της χώρο, έχει και έναν μεγάλο ορεινό όγκο γεμάτο από πανέμορφα χωριά. Εκεί δηλαδή όπου στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα ψάρι δεν έβρισκες εύκολα, εκτός... αν έψαχνες για μπακαλιάρο! Το ωραίο αυτό ψάρι με την ολόλευκη κρουστή σάρκα, παρόλο που συχνά το βρίσκουμε και στη Μεσόγειο, προτιμά να κολυμπάει κυρίως στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, οπότε οι χώρες που τον αλιεύουν περισσότερο είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία που του έχει μάλιστα τεράστια αδυναμία (στην πορτογαλική κουζίνα υπάρχουν περισσότερες από 400 συνταγές με μπακαλιάρο!). Οι λαοί αυτοί, εδώ και αιώνες συνηθίζουν να παστώνουν τον μπακαλιάρο και να τον εμπορεύονται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου (και όχι μόνο), φυσικά και στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ο παστός μπακαλιάρος πρωτοήρθε στη χώρα μας τον 15ο αιώνα και προτιμήθηκε αμέσως καθώς μπορεί να διατηρηθεί για πολύ περισσότερες μέρες από ένα φρέσκο ψάρι και άρα να ταξιδέψει αναλλοίωτο ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η κωδική του ονομασία είναι «ψάρι του βουνού», αλλά και «Φτωχογιάννης», μια που η χαμηλή τιμή του τον καθιστά προσιτό σε όλους.

Στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας συναντάμε άπειρες συνταγές για να μαγειρέψουμε τον μπακαλιάρο μας: πλακί, ψητό, βραστό, με χόρτα, με σταφίδες, με πατάτες κ.ά. Ωστόσο, η συνταγή που κερδίζει πάντα (ίσως γιατί είναι η πιο μερακλίδικη) είναι ο τηγανητός, που έχει στο πλάι του μια… δυναμική, πλούσια σκορδαλιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ