1821 Digital Gallery
Μπακαλιάρος με κουρκούτι

Μπακαλιάρος με κουρκούτι για την 25η Μαρτίου

Η εθνική γιορτή πλησιάζει και ο μπακαλιάρος θέλει ξαλμύρισμα

Τραγανό χρυσαφένιο κουρκούτι κι από μέσα η κρουστή, αλμυρούτσικη σάρκα του μπακαλιάρου, φαγητό που κατά παράδοση μαγειρεύεται στα ελληνικά σπίτια ανήμερα της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου. Θέλει λίγο τον χρόνο του για να ξαλμυριστεί σωστά αλλά κατά τα λοιπά είναι ένα εύκολο πιάτο που αγαπούν μικροί-μεγάλοι. Αν μάλιστα του βάλετε δίπλα και μια μερακλίδικη σκορδαλιά τότε θα έχετε κάνει το… νταμπλ ελληνικής παράδοσης και νοστιμιάς!

*Δείτε εδώ τη συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα και καρύδια.

Η τέλεια συνταγή για μπακαλιάρο με κουρκούτι

Μπακαλιάρος με κουρκούτι

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 φιλέτο μπακαλιάρου
  • 1 φλ. Αλεύρι ΓΟΧ
  • ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
  • 1 φλ. μπίρα
  • 1 αβγό χωρισμένο σε ασπράδι και κρόκο και ένα ασπράδι ακόμη
  • μπόλικο λάδι για τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λεμόνι σε τέταρτα για το σερβίρισμα
  • μαϊντανός

Προαιρετικά αλλά νόστιμα

  • 250 γρ. καλαμαράκια ολόκληρα μικρά
  • 12 γαρίδες

Εκτέλεση

Ξαλμύρισμα

  1. Με το ψαλίδι της κουζίνας αφαιρούμε τα πτερύγια και την ουρά προσεκτικά για να μην πληγώσουμε το κρέας. Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο καλά σε τρεχούμενο νερό, δύο-τρεις φορές.
  2. Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε ένα  μπολ με μπόλικο νερό έτσι ώστε να τον σκεπάζει. Πρέπει να αλλάζουμε το νερό κάθε 3 ώρες, για περίπου 35-40 ώρες.
  3. Αφού τον ξαλμυρίσουμε τον αφήνουμε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει όλα τα υγρά.

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ.
  2. Βάζουμε την μπίρα σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε μέσα με το σύρμα μόνο τον κρόκο του αβγού. Φτιάχνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο του μίγματος του αλευριού, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μπίρας και ανακατεύουμε με σύρμα.
  3. Πλένουμε και στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο.
  4. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα της μπίρας, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
  5. Ζεσταίνουμε καλά μπόλικο λάδι (2-3 δάχτυλα μέσα στο τηγάνι), κατά προτίμηση ελαιόλαδο, και βουτάμε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι. Τον τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, χωρίς να τον γυρνάμε συνεχώς. Μία φορά από κάθε πλευρά! 
  6. Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο πάνω σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα περιττά λάδια και σερβίρουμε με λεμόνι και μαϊντανό.
  • Βασικό υλικό Ψάρι - Θαλασσινά
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Ειδική περίπτωση Σαρακοστή
  • Χρόνος 120+'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5