Ελλαδα

«Άρχισα να ουρλιάζω, εκείνος δεν σταμάτησε»: Όσα κατέθεσε η Έλενα Αθανασοπούλου στη δίκη του Κώστα Κωστόπουλου

Τι είπε στο δικαστήριο σεναριογράφος που υπήρξε κοινός τους φίλος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κώστας Κωστόπουλος
Έλενα Αθανασοπούλου: Η κατάθεση στη δίκη Κωστόπουλου © NDPPHOTO / ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΥΚΑΣ

Έλενα Αθανασοπούλου: Η κατάθεση στη δίκη του Κώστα Κωστόπουλου για τον καταγγελλόμενο βιασμό της

Η Έλενα Αθανασοπούλου, η ηθοποιός που μήνυσε για βιασμό τον πρώην σκηνοθέτη του «Σασμού», Κώστα Κωστόπουλο, το 2010, κατάθεσε την Τετάρτη (20.3) στην έναρξη της δίκης για την υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Η Έλενα Αθανασοπούλου περιέγραψε όσα καταγγέλλει ότι έγιναν το βράδυ της σεξουαλικής κακοποίησης που υποστηρίζει ότι υπέστη από τον Κώστα Κωστόπουλο. 

Ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος
© NDP

Έλενα Αθανασοπούλου: Η κατάθεση στη δίκη του Κώστα Κωστόπουλου

Συγκεκριμένα, η Έλενα Αθανασοπούλου κατέθεσε πως είχε βγει με τον σκηνοθέτη για δείπνο και μετά πήγαν σε γνωστό παραλιακό νυχτερινό κέντρο να διασκεδάσουν. Η ίδια κατανάλωσε αλκοόλ, ένιωσε μία πρωτόγνωρη ζαλάδα, μπήκε στο όχημα του σκηνοθέτη για να φύγουν, έκλεισε τα μάτια και ξύπνησε όταν ένιωσε τον σκηνοθέτη πάνω της να προβαίνει με τη βία σε σεξουαλικές πράξεις. «Πήραμε δύο μπουκάλια κρασί και άρχισα να νιώθω μια πρωτόγνωρη ζαλάδα, που δεν είχα ξανανιώσει, και ζήτησα να φύγουμε. Έκτοτε, η πρώτη εικόνα που έχω είναι στο αμάξι του κ. Κωστόπουλου, να είναι από πάνω μου, να ασκεί γενετήσια πράξη χωρίς καμία συναίνεση. Λόγω της βιαιότητας της πράξης ξύπνησα. Αυθορμήτως άρχισα να ουρλιάζω και να κλωτσάω, έντρομη, κλαίγοντας. Εκείνος δεν σταμάτησε και συνέχισε. Κάποια στιγμή αναγκάστηκε να σηκωθεί από πάνω μου, επειδή ήμουν παρά πολύ έντονη». Η ηθοποιός περιέγραψε ότι δεν είχε καταλάβει ακριβώς πού βρισκόταν, αλλά από τα φώτα κατάλαβε ότι ήταν σε κάποιο πάρκινγκ κοντά στο λούνα παρκ στου Ρέντη. Φοβήθηκε, αλλά, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, ζήτησε από τον σκηνοθέτη να τη μεταφέρει ξανά στο νυχτερινό κέντρο. «Όλη τη διαδρομή τού ούρλιαζα. Με άφησε κι έφυγε. Έμεινα για λίγο έξω από το μαγαζί, να ηρεμήσω. Βρήκα την τότε φίλη μου Χ.Δ. και της είπα έπειτα από λίγο να φύγουμε. Δεν ήθελα να ξέρει κανείς τι έχει συμβεί, ένιωθα τεράστια ντροπή. Της είπα ότι είχα πιει λίγο παραπάνω και να φύγουμε», υποστήριξε η μάρτυρας.

Όπως εξήγησε, την επόμενη ημέρα ο σεναριογράφος Κ.Β., φίλος του σκηνοθέτη, με μήνυμα τη ρώτησε αν θα πάει να καταγγείλει όσα έγιναν στην αστυνομία κι εκείνη απάντησε αρνητικά, ζητώντας να μην την ενοχλήσουν ξανά.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι καταναλώσατε δύο μπουκάλια κρασί. Ξέρετε να έπινε; Αν είχε τη φήμη του πότη;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω, δεν παρατηρούσα, αλλά δεν τον είχα δει ποτέ μεθυσμένο.
Εισαγγελέας: Σας έριξε χάπι; Έχετε καταθέσει κάτι τέτοιο;
Μάρτυρας: Δεν έχω καταθέσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν πήγατε σπίτι;
Μάρτυρας: Γιατί ήθελα κάποιο οικείο πρόσωπο. Θα ήμουν μόνη, αν του έλεγα να με πάει σπίτι. Στον πανικό μου, φοβόμουν.
Εισαγγελέας: Μετά από μια αποτρόπαια πράξη το μόνο που δεν θες είναι να δεις τον άνθρωπο που στο προκάλεσε…
Μάρτυρας: Εγώ ούρλιαζα συνέχεια, φοβόμουν ότι με την έντασή μου θα μου σκάσει και κάνα σκαμπίλι.
Εισαγγελέας: Στο Ακρωτήρι ήσασταν στην ίδια κατάσταση;
Μάρτυρας: Όχι, δεν ήμουν.
Εισαγγελέας: Πατήσατε διακόπτη;
Μάρτυρας: Όχι, δεν πάτησα, αλλά ήμουν σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Υπήρχαν φώτα, ήταν ένα μέρος που υπήρχε κόσμος, υπήρχε κίνηση.
Εισαγγελέας: Είπατε πριν ότι θα παίρνατε στον τάφο σας την ιστορία αυτή, τελικά τι άλλαξε;
Μάρτυρας: Είναι πολύ δύσκολο. Αυτά πρέπει να καταγγέλλονται, έχω περάσει από πολλά σκοτάδια.

«Αν δεν υπήρχε το κίνημα του MeToo, αυτό θα το είχα πάρει στον τάφο μου. Όταν έγινε το metoo, περίμενα να ακούσω το όνομά του. Δεν το άκουσα, αλλά όταν είδα τη Γεωργία Μπίκα να καταγγέλλει τον βιασμό της είπα ότι θα το κάνω κι εγώ, αφού μπορεί ένα τόσο νεαρό κορίτσι», απάντησε η Έλενα Αθανασοπούλου σε ερώτηση που δέχθηκε από την έδρα. 

Τι κατέθεσε σεναριογράφος για τα περί βιασμού της Έλενας Αθανασοπούλου από τον Κώστα Κωστόπουλο

Σεναριογράφος, ο οποίος υπήρξε φίλος τόσο της Έλενας Αθανασοπούλου, όσο και του Κώστα Κωστόπουλου, βρέθηκε στο δικαστήριο και κατέθεσε όσα ο ίδιος γνώριζε για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο σεναριογράφος περιέγραψε ότι ο σκηνοθέτης τού τηλεφώνησε ανήσυχος για να τον ρωτήσει και να μάθει γιατί η ηθοποιός δεν του μιλούσε όλο το βράδυ. «Μου το περιέγραψε ως μια κακή στιγμή ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, μια ερωτική παρεξήγηση» ανέφερε ο μάρτυρας και υποστήριξε ότι σκηνοθέτης του τηλεφώνησε και του ζήτησε να επικοινωνήσει με την ηθοποιό. Όπως του ανέφερε, είχαν πάει για φαγητό με την ηθοποιό και όταν στη συνέχεια βρέθηκαν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του σε ένα πάρκινγκ εκείνη κάποια στιγμή αντέδρασε και εκείνος προσπάθησε να την ηρεμήσει. «Μου είπε όταν πήγε να προχωρήσει την πράξη, εκείνη αντέδρασε, φώναζε κι εκείνος την έβαλε δίπλα του, προσπάθησε να την ηρεμήσει και την πήγε στο Ακρωτήρι. Μου είπε ότι πήγε κι αυτός μέσα και πως εκείνη δεν του μιλούσε κι εκείνος έφυγε. Μου είπε πάρ’ τη να δούμε τι έγινε επειδή τη γνώριζα. Της έστειλα μήνυμα και η απάντηση ήταν ότι «με βίασε» εγώ πάγωσα. Τον πήρα τηλέφωνο και το αρνήθηκε, μου είπε «όχι» όταν μου είπε σταμάτησα…».

Όπως υποστήριξε, όταν είπε στον κατηγορούμενο πως πρόθεση της είναι να πάει στην αστυνομία εκείνος απάντησε: «Τι εννοεί θα πάει στην αστυνομία; Να πάμε όλοι μαζί να τη συνοδεύσω». Μάλιστα, αναφερόμενος στο χαρακτήρα του κατηγορούμενου υποστήριξε πως αυτή είναι μια κίνηση που θα μπορούσε να κάνει. «Είναι ένας άνθρωπος που δεν κωλώνει αν έχει πρόβλημα μπορεί να πάει και μόνος στην αστυνομία… Ο κ Κωστόπουλος είπε ότι ήταν συναινετικό, εγώ δεν ήμουν μπροστά. Εκείνη μου είπε ότι τη βίασε».

«Μου είπε ότι τώρα με το metoo έχουν βγει περιστατικά που έχουν αφυπνίσει τον κόσμο και το έχει πολλά χρόνια μέσα της και θα τον καταγγείλει. Εγώ της είπα "που θα πας τώρα; Μακάρι να το είχες κάνει τότε. Με τι στοιχεία θα πας;" Το είπα γιατί πολλές φορές το θύμα πρέπει να αποδείξει την αθωότητα του. Εγώ δεν ήμουν μπροστά, ξέρω τι μου είπε ο ένας και τι μου είπε ο άλλος. Αυτός μου το περιέγραψε σαν μια κακή στιγμή σε ένα ζευγάρι. Θεώρησε ότι είχε πιει και γι’ αυτό αντέδρασε έτσι η Έλενα. Ήρθα για λόγους συνείδησης να πω αυτό που ξέρω… Όταν η Έλενα μου είπε για την καταγγελία, πήρα τον Κωστόπουλο και του είπα για το περιστατικό κι αυτός δεν το θυμόταν. Μου λέει "ποια είναι αυτή; Ποτέ έγινε αυτό;". Εγώ του θύμισα για ποια πρόκειται» ανέφερε.

Εισαγγελέας: Γιατί σας κάλεσε αν δεν είχε κάνει κάτι κακό;

Μάρτυρας: Γιατί ήθελε να δει τι είχε η Έλενα. Αυτό κατάλαβα εγώ.

Εισαγγελέας: Όταν του είπατε ότι η κοπέλα λέει πως την βίασε ποια ήταν η αντίδραση του;

Μάρτυρας: Με ρώτησε αν θα πάει στην αστυνομία και μου είπε πως αν θέλει να πάει να της πω πως θα τη συνοδεύσει αυτός.

Εισαγγελέας: Είπατε κάτι κρίσιμο για στοιχεία. Τότε θα είχε στοιχεία για να υποστηρίξει την καταγγελία;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Αν είχε πάει σε ιατροδικαστή ας πούμε, αν είχε γίνει κάτι ίσως να το έβρισκαν. Τώρα δεν ξέρω…

Πρόεδρος: Θυμάστε τι σας είπε ακριβώς όταν του είπατε ότι η κοπέλα λέει ότι βιάστηκε;

Μάρτυρας: Έδειξε έκπληξη με την έννοια τι είναι αυτά που λες. Μου είπε πως ήταν μεθυσμένη και πως αν θέλει να πάει στην αστυνομία να πάνε μαζί. Το αρνιόταν. Μου έλεγε πως μόλις αντέδρασε εκείνη, αυτός σταμάτησε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ