Ελλαδα

«Ωμέγα Εμποδιστής»: Αίθριος καιρός με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο από το Σάββατο

Τι είναι το φαινόμενο που φέρνει ανοιξιάτικες συνθήκες

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ωμέγα Εμποδιστής»: Αίθριο το τοπίο στη χώρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο από το Σάββατο
© Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi

Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο - Τι είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής» που άλλαξε το σκηνικό

Ο καιρός αύριο, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου θα είναι αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ ισχυροί άνεμοι θα πνέουν ως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ βροχές αναμένονται στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά έως το μεσημέρι. Πιθανότητα σποραδικών βροχών υπάρχει για την Πελοπόννησο μετά το απόγευμα. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyumnvy9g2c1)

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -2 έως 10, στη Θεσσαλία από -2 έως 11, στην Ήπειρο από -1 έως 13, στη Δυτική Στερεά από 1 έως 13, στην υπόλοιπη Στερεά από 0 έως 12, στην Πελοπόννησο από 1 έως 15 στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 5 έως 11, στις Κυκλάδες από 7 έως 13, στα Δωδεκάνησα από 10 έως 13 και στην Κρήτη από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα στραφούν από τις πρώτες βραδινές ώρες σε δυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών, κυρίως στα βόρεια του νομού, έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως μετά το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο 3 Φεβρουαρίου - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 8 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη Χαλκιδική όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην δυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά τμήματα.Τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν στην Εύβοια και στα ανατολικά και τα βόρεια της ανατολικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι ασθενείς μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην ανατολική Κρήτη έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.Στην Κρήτη η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα πνέουν βορειοδυτικοί με βαθμιαία εξασθένηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στις Σποράδες, όπου μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα το πρωί στις Σποράδες έως 5 μποφόρ. Το απόγευμα μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα βόρεια με μικρή πιθανότητα για λίγα χιόνια ή χιονόνερο νωρίς το πρωί στην Πάρνηθα. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Τι είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής» - Η νέα πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Στο φαινόμενο του «Ωμέγα Εμποδιστή» αναφέρεται ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, όπου εξηγεί πού οφείλονται οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Ο μετεωρολόγος του OPEN μέσα από επτά ερωτήσεις και απαντήσεις, επιχειρεί να παρουσιάσει την πρόγνωσή του για τον καιρό των επόμενων επτά ημερών.

Ο καιρός των επόμενων επτά ημερών - Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει την πρόγνωσή του για τον καιρό των επόμενων επτά ημερών. 

1. Τι καιρικές συνθήκες θα συναντήσουμε τις επόμενες ημέρες

Αν εξαιρέσουμε μια χειμωνιάτικη παρένθεση του καιρού αύριο Σάββατο, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.

2. Ποιες περιοχές θα απασχοληθούν από το πρόσκαιρο χειμωνιάτικο σκηνικό

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο χάρτη μας με τις μπλε αποχρώσεις, η σύντομη αυτή μεταβολή του καιρού θα απασχολήσει τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας καθώς και τη βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και προς τα βορειοανατολικά και λίγο πιο χαμηλά, μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ισχυρούς βοριάδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικά σύντομα ως προς τη διάρκειά τους.

3. Πού οφείλεται η ανοιξιάτικη συνέχεια

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το αίτιο του ανοιξιάτικου καιρού που θα ακολουθήσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας.

Με την μπλε καμπύλη παριστάνεται αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα απλωθεί σαν ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα μας εμποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτό. Στη Μετεωρολογία αυτό τον τύπο εμποδισμού τον συναντάμε και σαν ΩΜΕΓΑ εμποδισμός - εμποδιστής.

Χάρτης με τον «Ωμέγα Εμποδιστή»
Καιρός: Τι είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής» - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη

4. Γιατί ονομάζεται Ωμέγα Εμποδιστής

Η ονομασία οφείλεται από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού. Οπως μπορούμε να δούμε και στον τρίτο χάρτη μας σχηματίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου.

5. Τι είναι οι Εμποδιστές

Οι εμποδιστές είναι συστήματα υψηλής βαρομετρικής πίεσης ή αλλιώς αντικυκλώνες που στο εσωτερικό τους επικρατεί καλοκαιρία, με ήπιους ανέμους και ανεβασμένες θερμοκρασίες.

Κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές συναντάμε και ομίχλες, ενώ όσο κινούμαστε προς την περιφέρεια αυτών των συστημάτων πίεσης ο καιρός αρχίζει και μεταβάλλεται προς το χειρότερο.

6. Τι θα συναντήσουμε από Δευτέρα

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Μάλιστα επειδή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας θα περάσουν κάποιες κακοκαιρίες, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την επικράτηση ανέμων δυτικής συνιστώσας που καθώς θα κατέρχονται από την οροσειρά της Πίνδου, θα λειτουργούν σαν καταβάτες ανεβάζοντας περισσότερο τη θερμοκρασία για τα ανατολικά ηπειρωτικά. Στον τελευταίο χάρτη μας σημειώνεται η εκτίμηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε καθώς και τη ροή των ανέμου που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου προς τα ανατολικά ηπειρωτικά. Βροχές δεν αναμένονται μέχρι και τα μέσα περίπου της εβδομάδας με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τον σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και το πρωί αλλά και το μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος. Εκεί όπου οι ομίχλες λάβουν χώρα η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να ανέβει αρκετά.

7. Είναι φυσιολογική αυτή η εξέλιξη για την εποχή;

Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται σαν φυσιολογική, παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά. Γι' αυτό κι ο λαός μας λέει ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. ΤΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ...

Posted by Klearhos Marousakis on Friday, February 2, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ