Ελλαδα

Απαγόρευση επισκεπτηρίων στο Γ.Ν Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» και στο Γ.Ν Πτολεμαΐδας «Μποσδάκειο»

Ανησυχία των ειδικών για το «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απαγόρευση επισκεπτηρίων στο Γ.Ν Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» και στο Γ.Ν Πτολεμαΐδας «Μποσδάκειο»
Απαγόρευση επισκεπτηρίων στο Γ.Ν Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» και στο Γ.Ν Πτολεμαΐδας «Μποσδάκειο» © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Kορωνοϊός: Απαγόρευση επισκεπτηρίων σε δύο νοσοκομεία - Ανησυχία των ειδικών για το «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού

Αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω της έξάρσης του κορωνοϊού και γρίπης έλαβαν οι διοικήσεις των Γενικών Νοσοκομείων σε Ιωάννινα και Πτολεμαϊδα.

Στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα απαγορεύονται έως και τις 15 Ιανουαρίου τα επισκεπτήρια, ενώ οι συνοδοί των ασθενών θα προβαίνουν σε καθημερινό rapid-test που θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

Το Γενικό Νοσοκομείο «Μποσδάκειο» στη Πτολεμαϊδα ανακοίνωσε την αναστολή των επισκεπτηρίων χωρίς να διευκρινίζεται η διάρκεια, ενώ θα διενερφούνται καθημερινά rapid-test για τος συνοδούς.

Ανακοίνωση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα»

  • Από Δευτέρα έως Παρασκευή συστήνεται η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο).
  • Σε ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με τη χρήση rapid test.
  • Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.
  • Σημειώνεται ότι στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-14:00 παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού.
  • Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.
  • Η χρήση μάσκας συστήνεται στους χώρους του Νοσοκομείου, λόγω αύξησης των εποχικών ιώσεων και των κρουσμάτων covid-19.
  • Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου».

Aνακοίνωση του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

Η Διοίκηση και η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας σας ενημερώνουν ότι από σήμερα 3 Ιανουαρίου 2024 ισχύουν τα εξής:

  • Αναστέλλεται το επισκεπτήριο σε όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου.
  • Επιτρέπεται όπου κρίνεται αυτό αναγκαίο ένας συνοδός ανά ασθενή και μέχρι δύο συνοδοί στο Παιδιατρικό Τμήμα.
  • Οι συνοδοί θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) εντός 48ωρού πριν την έλευσή τους στο Νοσοκομείο.

Κορωνοϊός: Το 2024 μπήκε με εκτόξευση κρουσμάτων – Aνησυχία στον ΕΟΔΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κορύφωση της έξαρσης του κύματος Covid και γρίπης, με τους ειδικούς να προβλέπουν περαιτέρω αύξηση μετά τα Φώτα, να συστήνουν τεστ και μάσκες κατά τις επιστροφές σε γραφεία και σχολεία και να προβλέπουν ότι η κορύφωση θα επέλθει στα τέλη του μήνα.

Η συνύπαρξη κορωνοϊού, γρίπης και του αναπνευστικού ιού RSV, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων στην κοινότητα, κάτι που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν και για την ώρα η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. 

Γιορτές, ρεβεγιόν και έξοδοι των Χριστουγέννων αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους, καθώς μέχρι τις 27/12 έχει καταγραφεί στα λύματα της Αττικής αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών.

Αύξηση για τον αναπνευστικό ιό RSV καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα κατά 260%, ενώ κατά 57% ήταν αυξημένα τα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες. Για τη γρίπη τύπου Α, στο 222% για τον τελευταίο μήνα και αύξηση 88% για την τελευταία εβδομάδα. Αύξηση της τάξης του 180% παρατηρείται στο ιικό φορτίο του Covid19 τον τελευταίο μήνα, και 87% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο φορτίο τις επόμενες 2-3 εβδομάδες», τονίζει ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

«Εμβολιασμός με τα καινούρια εμβόλια, τα οποία καλύπτουν ουσιαστικά το πιο μεγάλο κοκτέιλ από τις παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν, δεν καλύπτει την τελευταία παραλλαγή, την JN.1», αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια αύξηση ζήτησης σε προϊόντα πρόληψης για τον κορωνοϊό, κυρίως γιατί ο κόσμος έβγαινε, πήγαινε σε τραπέζια, γιόρταζε, συνεπώς ήθελε να είναι σίγουρος ότι προληπτικώς είναι εντάξει. Τώρα έχει πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.

Συστήνονται, ισχυρά, από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ