Ελλαδα

Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: «Θα φτάσουμε πάνω από 7.000 κρούσματα την ημέρα γύρω στις 22 Ιανουαρίου»

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη» επισημαίνει ο καθηγητής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με ομπρέλα φορά μάσκα δίπλα σε άνδρα επίσης με μάσκα και ομπρέλα
Κορωνοϊός: Η εκτίμηση Σαρηγιάννη για τα ημερήσια κρούσματα © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Κορωνοϊός: Η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για τα ημερήσια κρούσματα περί τα τέλη Ιανουαρίου

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε την εκτίμηση ότι περί τις 22 Ιανουαρίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα θα φτάσουν τις 7.000. Ο καθηγητής επισήμανε ότι η κορύφωση της διασποράς τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων λοιμώξεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Μάσκα πεταμένη στο οδόστρωμα
Η εκτίμηση του καθηγητή για αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σύμφωνα με τα μοντέλα, ο καθηγητής σημείωσε ότι μετά τα τέλη Ιανουαρίου θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση, ενώ συνέστησε προσοχή, καθώς υπάρχουν όπως είπε και άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ακόμη ότι οι αρχικοί υπολογισμοί πριν από τα Χριστούγεννα προέβλεπαν ότι θα φτάναμε μέχρι και 8.800 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση της διασποράς, αλλά υπάρχει αυτή η σημαντική διόρθωση προς τα κάτω λόγω αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου: «Αρχίσαμε να προσέχουμε, φοράμε λίγο παραπάνω τη μάσκα, κάνουμε τεστ, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να προσέξουμε» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να κάνει και εμβόλια, «ακόμη προλαβαίνουμε, αν δράσουμε τώρα» όπως είπε. Ο καθηγητής σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cya0ydhqhywh)

 Κορωνοϊός: Ποια η πορεία των κρουσμάτων σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη

Για την έξαρση του κορωνοϊού και γενικότερα των αναπνευστικών λοιμώξεων, την οποία χαρακτήρισε «αναμενόμενη ιδίως για τους 3 χειμερινούς μήνες» μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ, ποτέ δεν έφυγε», είπε η Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε πως «η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που κυριαρχεί δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό και δεν κάνει πνευμονίες».

Ως προς τα μικρά παιδιά και το τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς μόλις τα παιδιά εμφανίσουν το πρώτο σύμπτωμα, ακόμη κι αν δεν έχουν πυρετό. «Ο στρεπτόκοκκος ειδικά εμφανίζει πονόλαιμο», είπε η κυρία Παγώνη και πρόσθεσε πως «αν δοθεί αγωγή άμεσα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά».

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «έχουμε μείνει πίσω στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και ειδικά το εμβόλιο της γρίπης καλό θα ήταν να γίνει ακόμη και τώρα, καθώς η γρίπη θα μας προβληματίζει σίγουρα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy9xhm1qwesx)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ