Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στο τζάκι - Οδηγίες για την ασφάλειά μας
Τι να προσέξουμε για την αποφυγή πυρκαγιάς
Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στο τζάκι - Οδηγίες για την ασφάλειά μας. Τι να προσέξουμε για την αποφυγή πυρκαγιάς
Οδηγίες προφύλαξης προς τους πολίτες που ενόψει εορτών στολίζουν το σπίτι τους με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, ανάβουν αρωματικά κεριά ή αφήνουν αναμμένο το τζάκι και την σόμπα έδωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικού Πυροσβεστικού Σώματος.
«Τα λαμπάκια είναι το στίγμα των Χριστουγέννων. Τονίζουν την εορταστική ατμόσφαιρα, δίνουν χαρά σε όλο τον κόσμο, αλλά χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους», δήλωσε ο κ. Τσίγκας. Και όπως τόνισε μια πυρκαγιά μέσα στο σπίτι μπορεί να επεκταθεί πολύ σύντομα και να επέλθει καταστροφή καθώς τα περισσότερα υλικά είναι εύφλεκτα.
Περιγράφοντας τι θα συμβεί αν υπάρξει κάποιο βραχυκύκλωμα που θα προκαλέσει φωτιά ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε ότι θα ανέβει το διοξείδιο του άνθρακα και όποιος μείνει μέσα θα ζαλιστεί. Για αυτό και όπως είπε, οι πιο πολλοί συνάνθρωποι μας που καίγονται έχουν εισπνεύσει διοξείδιο του άνθρακα και έχουν χάσει τις αισθήσεις τους.
Οδηγίες προφύλαξης
«Η πυρκαγιά ξεκινάει όταν σταματάει η προσοχή. Όταν φεύγουμε από το σπίτι θα πρέπει να τα βγάζουμε (τα λαμπάκια) από την πρίζα. Θα πρέπει να κάνουμε καλή συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Θα πρέπει κοντά στο τζάκι να μην έχουμε εύφλεκτα υλικά. Θα πρέπει στις σόμπες κοντά να μην βάζουμε ρούχα και θα πρέπει όταν υπάρχει κάτι στην πρίζα εύφλεκτο να έχουμε την προσοχή μας», τόνισε ο κ. Τσίγκας.
Απαντώντας εάν θα πρέπει να αφαιρούμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια από την πρίζα το βράδυ, όταν πέφτουμε για ύπνο, δήλωσε ότι «παρόλο που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί υπάρχουν ωστόσο κάποια δέντρα από πλαστικό που είναι περισσότερο εύφλεκτα και μπορεί να επηρεαστούν».
Αναφορικά με τη σωστή χρήση των τζακιών κάλεσε τον κόσμο να βάζει μπροστά το προστατευτικό κάλυμμα για να μην αφήνει κάποια σπίθα να πεταχτεί έξω.
Κάλεσε επίσης τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί εύφλεκτα υγρά για να ανάψει το τζάκι ή την σόμπα γιατί όπως και το υγραέριο έτσι και τα υγρά καύσιμα (π.χ. οινόπνευμα) μπορούν να προκαλέσουν εκρηκτικό μείγμα και να υπάρχει αυτανάφλεξη.
Πηγή: ertnews
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026 με χαιρετισμούς Παπανδρέου και Σαμαρά
Ιδιωτική χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ για VCRS στα ΚΕΠΑΘΜ μετά την απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου
Αύριο στις πληγείσες περιοχές ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης – Σύσκεψη στο δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Live η πορεία των φαινομένων
Λόγω των πλημμύρων και κατολισθήσεων - Θα ισχύσει για 3 μήνες
Βροχοπτώσεις που έφτασαν τα 64 χιλιοστά προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Η ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ.
Ενεργοποιούνται διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Εικόνες αποκάλυψης μετά τη φονική κακοκαιρία
Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τους εμβολιασμούς
Δείτε εικόνες και βίντεο από τις προσπάθειες να απομακρύνουν πέτρες και λάσπες από τα αυτοκίνητα και τις αυλές τους
Akylas, Marseaux, Good Job Nicky ή Evangelia;
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις
Μποτιλιάρισμα στο σημείο
Η Καθηγήτρια Οικονομικών και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στέκεται δίπλα της
Εκατοντάδες κλήσεις στην Άμεση Δράση για παροχή βοήθειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.