Ελλαδα

Αυτή είναι η βόμβα που τοποθετήθηκε στην έδρα των ΜΑΤ - Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Τα υπολείμματα της βόμβας έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτή είναι η βόμβα που τοποθετήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη - Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα
Αυτή είναι η βόμβα που τοποθετήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη - Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα © Ελληνική Αστυνομία

ΜΑΤ: Αυτή είναι η βόμβα που τοποθετήθηκε στην έδρα των ΜΑΤ - Τα υπολείμματα της βόμβας έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών 

Με ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς εξουδετερώθηκε το μεσημέρι εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, στην Πολυτεχνειούπολη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxrnpnzzwqp5)

Η σύνθεση της βόμβας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκρηκτική ύλη, C4 ζελατινοδυναμίτιδα, ήταν τοποθετημένη μέσα σε δύο πλαστικά τάπερ μαζί με τη συνδεσμολογία, το ρολόι και τον πυροκροτητή. Ήταν βραχυκυκλωμένη και απενεργοποιήθηκε από στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Το άτομο που τηλεφώνησε έδωσε χρονικό περιθώριο 45 λεπτά, προτού αυτή ενεργοποιηθεί, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δρουν άμεσα για την εξουδετέρωσή της.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxrnveb1dxpd)

Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα

Η ζελατοδυναμίτιδα είναι εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες. Η ύλη καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή.

Βόμβα στα ΜΑΤ: Τι εξετάζουν οι Αρχές

Τους ανθρώπους που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου, αναζητούν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με τις αστυνομικές αρχές να τίθεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Όλα τα σενάρια εξετάζουν οι Αρχές. Από το γεγονός να είναι ο δράστης έμπειρος, άριστος γνώστης της συνδεσμολογίας, και πολύ πιθανόν να έχει ξανασυνδέσει εκρηκτικό μηχανισμό στο παρελθόν μέχρι και το γεγονός πως δεν ήθελε θύματα αλλά να στείλει κάποιου είδους μήνυμα.

Γι' αυτό και στις 12:29 ενημέρωσε μέσο ενημέρωσης, αναφέροντας πως έχει ενεργοποιηθεί βόμβα σε στρατόπεδο κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 45 λεπτά.

Τα υπολείμματα της βόμβας έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω ανάλυση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxrnqwljpac1)

Βόμβα στα ΜΑΤ: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση για την βόμβα που βρέθηκε κοντά στην έδρα των ΜΑΤ νωρίτερα μέσα στη μέρα. Τονίζει πως «Θα απελούνταν η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών από τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου πανεπιστημίου, αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών».

Αναφέρει επίσης πως ήταν έγκυρη η αντιμετώπιση από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, καθώς ήταν πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο για την άμεση εξουδετέρωσής της.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxrhjy482gyp)

«Σήμερα και ώρα 12:29 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι έλαβαν ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο ανέφερε για ενεργοποίηση βόμβας σε στρατόπεδο κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 45 λεπτά.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου διαπιστώθηκε σε σημείο με δέντρα η ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού και η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα, καθώς σε περίπτωση έκρηξης θα απειλούνταν η σωματική ακεραιότητα φοιτητών από τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου πανεπιστημίου, αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εξουδετέρωσης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω.

Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ