Ελλαδα

Γιατί η δομή της βόμβας στα ΜΑΤ θεωρείται «πρωτοφάνης»

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως ενδεχομένως έχουν να κάνουν με νέους αντιεξουσιαστές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόμβα κοντά στην έδρα των ΜΑΤ – Έρευνες για το προφίλ των δραστών
Αυτή είναι η βόμβα που τοποθετήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη - Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα © Ελληνική Αστυνομία

Bόμβα στα ΜΑΤ: Η δομή της θεωρείται «πρωτοφανής» από τις αρχές 

Το προφίλ των δραστών που έβαλαν τη βόμβα έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί σκιαγραφεί η αντιτρομοκρατική. Ερευνά παλαιότερες υποθέσεις αλλά και τη συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού και φαίνεται να οδηγούνται οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής στο σενάριο της επανεμφάνισης του ένοπλου αντάρτικου πόλεως, κάτι το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες με το αν θα υπάρξει κείμενο ανάληψης ευθύνης.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως ενδεχομένως έχουν να κάνουν με νέους αντιεξουσιαστές, που έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν τη δράση τους, έχοντας λάβει τεχνογνωσία από παλιότερους στο χώρο της τρομοκρατίας , που όμως πλέον δεν έχουν ενεργή δράση. Παράλληλα, επειδή η συνδεσμολογία ήταν απλή θεωρούν ότι μπορεί να έχουν λάβει μία αρχική γνώση ακόμα και από το «σκοτεινό διαδίκτυο».

Η δομή αυτής της βόμβας θεωρείται πρωτοφανής. Σαν συνδυασμός όμως των δυο εκρηκτικών υλικών “C4” και ζελατοδυναμίτιδας σε βόμβα, έχει χρησιμοποιηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και τον «Ο.Λ.Α», ωστόσο με τον τρόπο που εμφανίστηκε χθες δηλαδή όχι οι δύο εκρηκτικές ύλες μαζί στο ίδιο κουτί, αλλά διαχωρισμένες σε δύο διαφορετικά τάπερ κολλημένα μεταξύ τους, είναι πρωτοφανής.

Ο τρόπος προμήθειας σχετικά απλός στην μαύρη αγορά αφού σαν στρατιωτικό εκρηκτικό το «C4» βρίσκεται εύκολα από βαλκανικές χώρες που έχουν καταλήξει μαζί με άλλα όπλα και εκρηκτικά στις πιάτσες διακίνησης παράνομου οπλισμού.

Η συνδεσμολογία ήταν απλή, μπαταρία και χρονοδιακόπτης. Το γεγονός ότι ήταν τόσο απλή και ότι υπήρχαν 15 λεπτά πριν εκπνεύσει το χρονικό όριο που είχαν θέσει οι δράστες με ηχητικό προειδοποιητικό τους μήνυμα, βοήθησε τους πυροτεχνουργούς να την εξουδετερώσουν, όσο ήταν ενεργή η βόμβα και αυτούσια να μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια όπου αναμένονται τα αποτελέσματα και αισιοδοξούν και φιλοδοξούν οι Αρχές πως ακριβώς λόγω της κατάστασής της ίσως τους δώσει αξιοποιήσιμα στοιχεία για την μετέπειτα ταυτοποίηση του βομβιστή.

Ως προς τον τρόπο που ο βομβιστής προσέγγισε τον συγκεκριμένο σημείο, θεωρούν ότι είχε κάνει πρόβα, είχε διαπιστώσει ότι είναι «τυφλό σημείο» και δεν ελέγχεται από κάμερες και άρα δεν θα γινόταν αντιληπτός κάποιος που απλά κρατά μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών. Μάλιστα δεν μπορεί να εξαιρεθεί η πιθανότητα αυτός ο κάποιος να βγήκε από την Πολυτεχνειούπολη, να πέρασε απέναντι, να άφησε την σακούλα στο μαντρότοιχο και απλά να γύρισε πίσω ανενόχλητος.

Πηγή:ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ