Ελλαδα

Εξάρθρωσε η Αστυνομία κύκλωμα πλαστών έργων τέχνης

Τα κέρδη του κυκλώματος ανέρχονται σε τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξαρθρώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που έφτιαχνε και πουλούσε στο εξωτερικό πλαστούς πινάκες ζωγραφικής
Ένας από τους πλαστούς πίνακες που κατέσχεσε η Αστυνομία © Ελληνική Αστυνομία

Εξαρθρώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που έφτιαχνε και πουλούσε στο εξωτερικό πλαστούς πινάκες ζωγραφικής

Έναν εκ των κορυφαίων παραχαρακτών του είδους του, χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί τον 61χρονο ζωγράφο ο οποίος παραχάρασε γνωστούς πίνακες σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τους οποίους στην συνέχεια τα μέλη της σπείρας που συμμετείχε, τους διέθεταν σε οίκους δημοπρασιών και συλλέκτες του εξωτερικού.

Η υπόθεση πλαστογραφίας και παραχάραξης των πινάκων, είναι η σοβαρότερη που έχει απασχολήσει τις Ελληνικές αρχές και ενδεχομένως από τις πλέον σοβαρές σε πανευρωπαίκό επίπεδο, επισημαίνουν αξιωματικοί του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Το πρόβλημα ωστόσο, συνεχίζουν, είναι η αποκάλυψη της πραγματικής δράσης της σπείρας, αφού οι οίκοι δημοπρασιών δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν στοιχεία για πίνακες που ενδεχομένως να έχουν πωληθεί σε δικές τους εκθέσεις. Και αυτό, καθώς θεωρούν ότι θα πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία τους, τονίζουν οι ίδιοι αστυνομικοί. Τα κέρδη του κυκλώματος παραχαρακτών, ανέρχονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που ενδεχομένως να αυξηθεί κατακόρυφα εάν εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των πινάκων που έχουν πωληθεί.

Πως δρούσε η σπείρα

Η δράση των πέντε μελών της σπείρας, σύμφωνα με τα εως τώρα στοιχεία, φαίνεται να ξεκινά πιθανότατα το 2014. Οι πέντε ταυτοποιημένοι δράστες, που αναζητούνται εως και τώρα, ξεκίνησαν να πλαστογραφούν πίνακες γνωστών Ελλήνων και αλλοδαπών καλλιτεχνών. Τον ρόλο αυτό, είναι αναλάβει συγκεκριμένα ο 61χρονος ζωγράφος, ο οποίος εφάρμοζε ειδικές τεχνικές και τα έργα του, ήταν δυνατό να ξεγελάσουν ακόμη και τους αρκετά έμπειρους δημοπράτες. Πέρα από τον πίνακα και για να μπορέσουν να μειώσουν τις πιθανότητες ερευνών, εμφάνιζαν πλαστά πιστοποιητικά γνησιότητας, αλλά και πλαστογραφημένα έγγραφα-αφιερώσεις των ίδιων των καλλιτεχνών, προς τους δήθεν φίλους τους που γίνονταν οι ιδιοκτήτες αυτών των πινάκων. Αυτοί ήταν επιφανείς πολίτες και γνωστοί πολιτικοί, οι οποίοι βέβαια, έχουν φύγει από τη ζωή εδώ και αρκετά χρόνια.

Πέρα από τον πίνακα και τα συνοδευτικά έγγραφα, περνούσαν από την διαδικασία «ψησίματος», της τοποθέτησης τους δηλαδή σε ειδικούς φούρνους, προκειμένου να φαίνονται ως παλιά. Η διαδικασία αυτή, είναι ιδιαίτερη δύσκολη και η τεχνική που εφάρμοζε ο 61χρονος ζωγράφος, είναι η κορυφαία, τουλάχιστον στην Ελλάδα, αν όχι και στο εξωτερικό.

Ο εγκέφαλος της σπείρας, είναι ένας 35χρονος άνδρας, ο οποίος είναι γιος του ζωγράφου. Αυτός εμφανίζεται να είναι ο άνθρωπος που ερχόταν σε επαφή με τους οίκους δημοπρασιών αλλά και τους ιδιώτες συλλέκτες για την πώληση των πινάκων, ενώ ήταν υπεύθυνος για το μοίρασμα των κερδών στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας.

Τον ρόλο του …κράχτη της πραμάτειας της σπείρας, είχε μια 69χρονη γυναίκα η οποία εμφανιζόταν ως συλλέκτρια έργων τέχνης στα υποψήφια θύματα, υποστηρίζοντας πως γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, έχει υψηλές διασυνδέσεις και γνώσεις ύπαρξης «σπάνιων» πινάκων. Η επίσης υπήκοος Ρουμανίας, εμφανιζόταν πως είχε επαφές με την αυλή του Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και πως οι περισσότεροι πίνακες που είχε είτε η ίδια, είτε άλλα πρόσωπα που γνώριζε, προέρχονταν από την προσωπική συλλογή του δικτάτορα.

Ένας ακόμη άνδρας, 56 ετών, ήταν ο άνθρωπος για τις …βαριές δουλειές. Φρόντιζε την συσκευασία των πινάκων, την μεταφορά τους στους οίκους ή τους ιδιώτες, έπαιζε τον ρόλο του «ταξιτζή» για τα μέλη της σπείρας, ενώ ήταν αυτός που πήγαινε και εισέπραττε τα χρήματα, τα οποία παρέδιδε στον 35χρονο εγκέφαλο.

Στην ίδια σπείρα, συμμετοχή έχει και μια 48χρονη γυναίκα. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος κατασκευής σφραγίδων. Είναι ο άνθρωπος που κατά παραγγελία έφτιαχνε τις πλαστές σφραγίδες με τις οποίες σφραγίζονταν τα ψευδή πιστοποιητικά γνησιότητας και τα υπόλοιπα έγγραφα που συνόδευαν τους πίνακες.

Πολοκ, Βαν Γκόνκγ, Μονέ, Πικάσο, Παπαλουκάς είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που επέλεγε ο 61χρονος ζωγράφος ώστε να πλαστογραφεί, με αρκετούς εξ’ αυτών, να έχουν πωληθεί σε Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία και Βουλγαρία, τόσο μέσω οίκων είτε απευθείας σε ιδιώτες.

Οι Αρχές παρακολουθούσαν την δράση της ομάδας

Οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Περιφέρειας Κρήτης, παρακολουθούσαν επί 10 μήνες τη δράση της πενταμελούς ομάδας που πλαστογραφουσε πίνακες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από τους 18 πίνακες που εντοπίστηκαν εως τώρα, οι δέκα έχει ήδη διαπιστωθεί πως είναι πλαστοί, ενώ εκκρεμούν οι εκτιμήσεις για τους υπόλοιπους.

Η αρχή του τέλους της δράσης της σπείρας συνέβη τον περασμένο Φλεβάρη, όταν τα μέλη της σπείρας προσπάθησαν να πωλήσουν μέσω οίκου δημοπρασιών στη Σόφια ενός πίνακα με τιμή πώλησης τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση και σύντομα, αρκετοί συλλέκτες αναμένεται να δεχθούν κλήση από τις ελληνικές αρχές ώστε να προσκομίσουν τους πίνακες τους για περαιτέρω έρευνες γνησιότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ