Εικαστικα

«Ένα αριστούργημα που ανακαλύφθηκε ξανά»: Πίνακας του Μονέ αναμένεται να πιάσει ιλιγγιώδες ποσό σε δημοπρασία

Ανήκει στη σειρά «Λίμνη με νούφαρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πίνακας «Λίμνη με νούφαρα» του Κλοντ Μονέ
Ο πίνακας «Λίμνη με νούφαρα» του Κλοντ Μονέ © Wikipedia

Αν και ανήκει σε πολύ γνωστή σειρά πινάκων του Γάλλου ζωγράφου, ο εν λόγω πίνακας αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό

Μπορεί ο Κλοντ Μονέ να δημιούργησε μια σειρά από αυτούς τους πίνακες, αλλά ο συγκεκριμένος αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Ο λόγος για ένας από τους πίνακες της σειράς «Λίμνη με νούφαρα» («Le bassin aux nymphéas»), μήκους 2 μέτρων, ο οποίος αναμένεται να πωληθεί για πάνω από 61 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις αρχές του Νοεμβρίου.

Στον αριστουργηματικό πίνακα μπορεί να θαυμάσει κάποιος/α το παιχνίδι της αντανάκλασης του φωτός πάνω σε μια λιμνούλα με νούφαρα, η οποία περιστοιχίζεται από ιτιές.

Η σειρά με αυτούς τους πίνακες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, ζωγραφίστηκε γύρω στο 1917-1919, στην ώριμη περίοδο της ζωής του Μονέ.

«Μετά από σχεδόν μια ολόκληρη ζωή μελέτης του χρώματος και του φωτός, αυτός ο πίνακας αποτυπώνει τον δυναμισμό και την ομορφιά της παροδικότητας της φύσης, εξερευνώντας την εφήμερη ατμόσφαιρα, τα εποχιακά άνθη, τα υδάτινα βάθη και τις αστραφτερές αντανακλάσεις του φωτός», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου Christie's.

Μέχρι πρότινος, ο πίνακας παρέμενε στην ίδια οικογενειακή συλλογή για περισσότερα από 50 χρόνια, «άψογα διατηρημένος και κρυμμένος».

«Με τον Μονέ, φαινομενικά τα πάντα έχουν ήδη ιδωθεί ή ειπωθεί. Η "Λίμνη με νούφαρα" το οποίο δεν έχει ποτέ εκτεθεί ή προσφερθεί σε δημοπρασία, είναι ένα αριστούργημα που ανακαλύφθηκε ξανά», σημειώνει ο Μαξ Κάρτερ, αντιπρόεδρος του Christie's για την τέχνη του 20ού και 21ου αιώνα.

Ως ηγέτης του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, ο Μονέ άσκησε σημαντική επίδραση στον κόσμο της τέχνης, επηρεάζοντας σύγχρονους του, όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, καθώς και μεταγενέστερους ζωγράφους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, όπως ο Τζάκσον Πόλοκ.

Σημαντικοί πίνακες του Γάλλου ζωγράφου έχουν στο παρελθόν αποφέρει σε δημοπρασίες τεράστια χρηματικά ποσά. Ένας άλλος πίνακας από την ίδια σειρά πωλήθηκε σχεδόν για 80 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2018, ενώ ένας πίνακας από τη σειρά «Σωροί με άχυρα» πωλήθηκε για 104,2 εκατομμύρια ευρώ το 2019.

Mε πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ