Ελλαδα

Στο πειθαρχικό ο οδηγός λεωφορείου για την προσβλητική συμπεριφορά σε άτομο με αναπηρία

ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καταδικάζουν το περιστατικό στις αστικές συγκοινωνίες - Παρέμβαση Σταϊκούρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο πειθαρχικό παραπέμφθηκε ο οδηγός του ΟΑΣΑ που είπε «να μη βγαίνεις αφού δεν μπορείς» σε επιβάτη με αμαξίδιο - Συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα τη Δευτέρα.
Παραπέμφθηκε ο οδηγός του ΟΑΣΑ για το περιστατικό με χρήστη αμαξιδίου © Instagram/Captain Amearica

Στο πειθαρχικό παραπέμφθηκε ο οδηγός του ΟΑΣΑ που είπε «να μη βγαίνεις αφού δεν μπορείς» σε επιβάτη με αμαξίδιο - Συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα τη Δευτέρα.

Σε πειθαρχικό έλεγχο παραπέμφθηκε ο οδηγός του ΟΑΣΑ, που είπε σε ΑμεΑ χρήστη αμαξιδίου που ήθελε να μπει στο λεωφορείο «γιατί βγαίνεις έξω».

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση τους, ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΥ καταδικάζουν κάθε προσβλητική συμπεριφορά των οδηγών απέναντι σε κάθε επιβάτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ λαμβάνοντας γνώση για περιστατικό απρεπούς και καταδικαστέας συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη με αναπηρικό αμαξίδιο, έδωσαν εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού.

Ενεργοποιήθηκαν ήδη οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του εν λόγω υπαλλήλου, προκειμένου να κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Προσβλητικές συμπεριφορές όπως αυτή, όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές του ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών(η ΟΣΥ διαθέτει μόνιμη Υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με αναπηρία, ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρέτησης όλων των επιβατών που έχουν κινητικά προβλήματα), αλλά είναι καταδικαστέες και θα έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις».

Παρέμβαση Χρήστου Σταϊκούρα - Συνάντηση με τον χρήστη αμαξιδίου

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο κ. Σταϊκούρας με ανάρτησή του στο Instagram ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον χρήστη αμαξιδίου προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα προσβασιμότητας στις δημόσιες συγκοινωνίες

Προσβλητική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου προς ΑμεΑ επιβάτη - Τι συνέβη

η συμπεριφορά ενός οδηγού του ΟΑΣΑ καταγγέλλει συμπολίτης που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο του περιστατικού, καταγράφεται ο διάλογος και όσα συνέβησαν όταν το άτομο με αναπηρία επιχείρησε να μπει στο λεωφορείο αλλά δεν λειτουργούσε η ράμπα.

Στο βίντεο που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα social media, ο επιβάτης ζητά από τον οδηγό λεωφορείου να επεκτείνει τη ράμπα της μεσαίας πόρτας, ώστε να μπει στο λεωφορείο με το αμαξίδιο.  

Η πρώτη αντίδραση του οδηγού ήταν να τον ρωτήσει «δεν έχεις βοηθό;». Όταν ο επιβάτης απάντησε πως βγαίνει μόνος του, ο οδηγός επέμεινε, λέγοντάς του «να μη βγαίνεις αφού δεν μπορείς».

Ο επιβάτης τελικά εισήλθε στο λεωφορείο με τη βοήθεια του οδηγού, με τον τελευταίο να συμπληρώνει, «ρε συ, το κράτος πληρώνει βοηθό… όχι όλα στην τσέπη».

Στη συνέχεια του βίντεο ο επιβάτης προσθέτει πως «ήταν απόγευμα και ήθελα να πάρω ένα λεωφορείο για να πάω για καφέ με τους φίλους μου και το τίμημα για τη χρήση αυτού του μέσου ήταν ο εξευτελισμός».

Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο λεωφορείο δεν είχε λειτουργική ράμπα ώστε να εισέλθει μόνος του σε αυτό, αν και η ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων ατόμων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Έχω αποκρύψει τον οδηγό και το δρομολόγιο, επειδή ο σκοπός του βίντεο είναι να αναδείξει ένα συστημικό πρόβλημα, και όχι να στοχοποιήσει έναν οδηγό», επισημαίνει ο επιβάτης στην ανάρτησή του στα social media.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ