Ελλαδα

«Να μη βγαίνεις αφού δεν μπορείς»: Προσβλητική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου σε χρήστη αμαξιδίου

«Ήθελα για να πάω για καφέ με τους φίλους μου και το τίμημα ήταν ο εξευτελισμός», καταγγέλλει ο επιβάτης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προσβλητική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου προς ΑμεΑ επιβάτη που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο - Παρέμβαση Σταϊκούρα και διοικήσεων ΟΑΣΑ και ΟΣΥ.
Την προσβλητική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου σε βάρος του καταγγέλλει επιβάτης που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο © Unsplash+

Προσβλητική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου προς ΑμεΑ επιβάτη που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο - Παρέμβαση Σταϊκούρα και διοικήσεων ΟΑΣΑ και ΟΣΥ.

Τη συμπεριφορά ενός οδηγού του ΟΑΣΑ καταγγέλλει συμπολίτης που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο του περιστατικού, καταγράφεται ο διάλογος και όσα συνέβησαν όταν το άτομο με αναπηρία επιχείρησε να μπει στο λεωφορείο αλλά δεν λειτουργούσε η ράμπα.

Στο βίντεο που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα social media, ο επιβάτης ζητά από τον οδηγό λεωφορείου να επεκτείνει τη ράμπα της μεσαίας πόρτας, ώστε να μπει στο λεωφορείο με το αμαξίδιο.  

Η πρώτη αντίδραση του οδηγού ήταν να τον ρωτήσει «δεν έχεις βοηθό;». Όταν ο επιβάτης απάντησε πως βγαίνει μόνος του, ο οδηγός επέμεινε, λέγοντάς του «να μη βγαίνεις αφού δεν μπορείς».

Ο επιβάτης τελικά εισήλθε στο λεωφορείο με τη βοήθεια του οδηγού, με τον τελευταίο να συμπληρώνει, «ρε συ, το κράτος πληρώνει βοηθό… όχι όλα στην τσέπη».

Στη συνέχεια του βίντεο ο επιβάτης προσθέτει πως «ήταν απόγευμα και ήθελα να πάρω ένα λεωφορείο για να πάω για καφέ με τους φίλους μου και το τίμημα για τη χρήση αυτού του μέσου ήταν ο εξευτελισμός».

Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο λεωφορείο δεν είχε λειτουργική ράμπα ώστε να εισέλθει μόνος του σε αυτό, αν και η ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων ατόμων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Έχω αποκρύψει τον οδηγό και το δρομολόγιο, επειδή ο σκοπός του βίντεο είναι να αναδείξει ένα συστημικό πρόβλημα, και όχι να στοχοποιήσει έναν οδηγό», επισημαίνει ο επιβάτης στην ανάρτησή του στα social media.

«Δοκιμασία σε ριάλιτι επιβίωσης» η καθημερινότητα των ΑμΕΑ επιβατών στα λεωφορεία

Το περιστατικό σχολίασαν και οι Cool Crips, ο λογαριασμός των κοινωνικών δικτύων που σχολιάζει την αναπηρική επικαιρότητα και καθημερινότητα.

«Το να ανέβεις σε οποιοδήποτε λεωφορείο του ΟΑΣΑ ή του ΟΑΣΘ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως δοκιμασία σε ριάλιτι επιβίωσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διαχειριστές του λογαριασμού.

Με αφορμή το βίντεο του φίλου (Χρήστου Μελέτη) και τις προσωπικές μας εμπειριες από λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...

Posted by Cool Crips on Saturday, September 23, 2023

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ την προσβλητική συμπεριφορά του οδηγού λεωφορείου προς ΑμεΑ επιβάτη που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο καταδικάζουν οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ, που προαναγγέλλουν κυρώσεις.

«Θα συζητήσουμε μαζί του θέματα προσβασιμότητας στις δημόσιες συγκοινωνίες που έχουν τεθεί, εξαρχής, στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί και σχετικές ενέργειες» αναφέρει σε μήνυμά του ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Προσβλητικές συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και θα έχουν προβλεπόμενες κυρώσεις», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις των αστικών συγκοινωνιών.

Σε σχετικά ανακοίνωση των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ αναφέρεται: «Οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ λαμβάνοντας γνώση για περιστατικό απρεπούς και καταδικαστέας συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη με αναπηρικό αμαξίδιο, έδωσαν εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού.

Προσβλητικές συμπεριφορές όπως αυτή, όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές του ομίλου αστικών συγκοινωνιών… αλλά είναι καταδικαστέες και θα έχουν προβλεπόμενες κυρώσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ