Πολιτικη & Οικονομια

Μετωπική Αχτσιόγλου - Κασσελάκη στον δρόμο προς τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα ψηφίσουν αύριο Κυριακή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης σε κόντρα - Ποιοι ψηφίζουν αύριο Κυριακή (24.9)

Λιγότερο από 24 ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανο Κασσελάκη κορυφώνεται. Οι δύο διεκδικητές ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» με δηλώσεις, συνεντεύξεις και αναρτήσεις τους. 

Με δύο «νάρκες», το ατόπημα του Στέφανου Κασσελάκη για το Κυπριακό και τις κατηγορίες περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα από το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου, κορυφώνεται η εσωκομματική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής. Αν και ο κ. Κασσελάκης ανασκεύασε λόγω... κακής χρήσης της ελληνικής γλώσσας και υποστήριξε ότι ακολουθεί τα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική, οι αντιδράσεις από πολλά στελέχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ήταν αλυσιδωτές, με στελέχη από το στρατόπεδο του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνουν «πυροσβεστικό» ρόλο.

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση, δημοσιεύοντας ένα email που έστειλε στην Έφη Αχτσιόγλου στις 11 Ιουλίου, λίγο αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έτεινε «χέρι φιλίας», αλλά η κίνησή του αυτή θεωρήθηκε «υποτίμηση». Προέβη και σε ένα ειρωνικό σχόλιο, σημειώνοντας ότι «δεν είναι τέλειος σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου».

Την ίδια ώρα, η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε τον αντίπαλό της για ανετοιμότητα, ενώ συνέχισε να κάνει λόγο για «ανθρωποφαγικές επιθέσεις» που δέχεται από το περιβάλλον του αντιπάλου της και δη από τον κορυφαίο υποστηρικτή του, τον Παύλο Πολάκη. Με τη σειρά του, ο βουλευτής Χανίων κατηγόρησε την πρώην υπουργό ότι «έχει κατέβει όλη τη σκάλα».

Αχτσιόγλου: Ανέτοιμος ο Κασσελάκης, δεν υπάρχουν υπονομευτές του Τσίπρα

Απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη και στα όσα υποστήριξε για το email που της έστειλε και δεν έλαβε απάντηση έδωσε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Ποιο είναι το επιχείρημα: Έστειλα ένα email στην Αχτσιόγλου και επειδή δεν μου απάντησε κατεβαίνω υποψήφιος;», είπε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι όσες φορές έχει ζητήσει να γίνει διάλογος με τον αντίπαλό της, δεν έλαβε απάντηση.

Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αποδόμηση των θέσεων του Στέφανου Κασσελάκη περί επαγγελματικού στρατού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Για το ατόπημα με το Κυπριακό, η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Δεν έχω τη θέση ότι επρόκειτο περί γλωσσικού ολισθήματος. Βεβαίως ανακάλεσε. Αποδεικνύει την ανετοιμότητά του να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση».

Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης, υπογραμμίζοντας ότι έχει συνυπάρξει με στελέχη που σήμερα της ασκούν κριτική. Πάντως, σχετικά με το αν θα κάνει διαγραφές, εφόσον γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαμήνυσε επίσης ότι «η αυστηρή τήρηση των κανόνων είναι κορυφαία παράμετρος», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις που δημιουργούν ρήξη. Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «οι πολίτες καταλόγιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα αξιοπιστίας» την περίοδο της διακυβέρνησής του, επισημαίνοντας πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε υπονομευτές.

Μιλώντας για τον «πόλεμο» που της έχει γίνει, είπε: «Ήταν μία ακραία επίθεση που προσβάλλει και τον κ. Τσίπρα και εμένα προσωπικά. Τα πρόσωπα που βρίσκονταν τον Ιούνιο στο πλευρό του ήμουν εγώ ο κ. Χαρίτσης κ.ά. Είναι δυνατόν να επέλεγε υπονομευτές στο πλευρό του;» Με αφορμή το αν θα έπρεπε να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ορθώς επέλεξε τη σιωπή, παρότι επισήμανε ότι «θα ήταν καθοριστική μία παρέμβασή του».

«Άδειασμα» Αποστολάκη σε Τσίπρα για να καλύψει Κασσελάκη

Kάλυψη στον Στέφανο Κασσελάκη για τη δήλωσή του για το Κυπριακό παρείχε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφέροντας μάλιστα πως «ούτε ο Τσίπρας δεν γνώριζε αυτά τα θέματα».

Συγκεκριμένα, είπε: «Όσο και να τα γνωρίζει κάποιος τα θέματα αυτά ο ειδικός δίπλα του θα πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι ο Κασσελάκης που δεν τα γνωρίζει, κανείς δεν τα γνωρίζει πριν να εμπλακεί με το θέμα. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης κι ο οποιοσδήποτε όταν ξεκινήσαν την πορεία τους δεν τα γνώριζαν τα θέματα στον βαθμό που πρέπει». Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης απέκρουσε το ενδεχόμενο ότι το ολίσθημα Κασσελάκη οφείλεται σε ελαφρότητα, επιμένοντας ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «μαθαίνει γρήγορα». Είναι άδικο, πρόσθεσε, να κάνουμε κόντρα γνώσεων για το ποιος ξέρει και ποιος δεν ξέρει τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ πρόσθεσε ότι η εμφάνιση Κασσελάκη εκτόξευσε το ενδιαφέρον για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι προηγουμένως η διαδικασία ήταν υποτονική και οι εκτιμήσεις για την προσέλευση του κόσμου ήταν χαμηλές. Για το θέμα του πώς θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είπε μεν ότι το ιδανικό θα ήταν να τον δούμε στη Βουλή, από την άλλη μπορεί να εκπροσωπηθεί από άλλο πρόσωπο.

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης μίλησε και για την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας με νόημα ότι η επόμενη μέρα πρέπει να τους βρει όλους μαζί. «Πρέπει αύριο να είμαστε όλοι μαζί, να δουλέψουμε μαζί. Ο Κασσελάκης αυτό λέει, δεν αποκλείει κανέναν. Κανείς δεν περισσεύει από τον χώρο», κατέληξε.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ - Η διαδικασία

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία της Κυριακής. Αύριο Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι επαναληπτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη Προέδρου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕ.

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ