Ελλαδα

Απονεμήθηκε ο ανώτατος βαθμός στους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος στη Λιβύη

Σε εξέλιξη η έρευνα για το δυστύχημα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι τρεις στρατιωτικοί που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη
Οι τρεις στρατιωτικοί που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη

Λιβύη: Απονομή του ανώτατου βαθμού στους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στο τροχαίο - Οι αποφάσεις - Έρευνα σε εξέλιξη

Ο ανώτατος βαθμός στους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στη Λιβύη απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη (19.9) με πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, μετά από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). 

Συγκεκριμένα, απονέμεται ο ανώτατος βαθμός στις αξιωματικούς, οι οποίες απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας τους στη Λιβύη. Στην αντιπλοίαρχο (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ (ΑΜ: ΥΝ-232) ο βαθμός της υποναυάρχου και στην επισμηναγό (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη (ΑΜ: 63908) ο βαθμός της υποπτεράρχου. Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη, χθες, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, με πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και μετά από απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων Στρατού Ξηράς, απονέμεται ο βαθμός του συνταγματάρχη στον αρχιλοχία (ΠΖ) Γεώργιο Βούλγαρη (ΑΜ: ΜΥ 21150), ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Λιβύη: Εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία

Εντολή για τη διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε τη ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία. Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvnjfs16mtvt)

Παύλος Μαρινάκης: Δεν ισχύει ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ - Ήταν τροχαίο δυστύχημα

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι στη Λιβύη αυτό που συνέβη ήταν ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαψεύδοντας ότι μετέβη επί τόπου κλιμάκιο της ΕΥΠ. «Δεν υπάρχει ζήτημα άρσης ή λιγότερης εμπιστοσύνης στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο», απάντησε ο κ. Μαρινάκης σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν κινείται με δημοσιογραφικούς όρους.

Για τα πρωτόκολλα που ακολούθησε η ελληνική αποστολή κατά τη μετάβαση της στη Λιβύη μίλησε στο Mega ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.

«Ο σχεδιασμός σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη, στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση ης αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές», σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε: «Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης».

«Τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή», κατέληξε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvn247e3y07t)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ