Ελλαδα

Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη

Το λεωφορείο που τους μετέφερε συγκρούστηκε μετωπικά με όχημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη
Η ελληνική αποστολή βρισκόταν στην Λιβύη που έχει χτυπηθεί σκληρά από την κακοκαιρία Daniel © EPA

Λιβύη: Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή - Tο λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων συγκρούστηκε μετωπικά με όχημα

Νεκροί είναι τρεις Έλληνες που είχαν μεταβεί στη Λιβύη στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής του στρατού, ενώ αγνοείται η τύχη ακόμη δύο, μετά από τροχαίο που είχαν όταν ενώ κατευθύνονταν προς την πλημμυρισμένη πόλη Ντέρνα της Λιβύης, το λεωφορείο το οποίο μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αργά το βράδυ της Κυριακής (17/9) το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το σοβαρό τροχαίο δυστύχημα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ: Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Τρία μέλη μιας λιβυκής οικογένειας σκοτώθηκαν και αυτά στο τροχαίο δυστύχημα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης.

Από το τροχαίο ατύχημα 15 ακόμη άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ οι 7 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο Othman Abduljaleel σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Δύο μέλη της λιβυκής οικογένειας ήταν επίσης σε κρίσιμη κατάσταση, είπε.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πολλά νοσοκομεία.

Η αποστολή είχε προσγειωθεί ελάχιστες ώρες νωρίτερα στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Στο όχημα της ελληνικής αποστολής μετέβαιναν γιατροί, νοσηλευτές και μεταφραστές. 

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές.

Τραυματίστηκαν σε τροχαίο μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας
© ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Η αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας που δόθηκε νωρίτερα:

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς.

Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης.

Η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της», προσθέτει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ