Ελλαδα

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το δυστύχημα στη Λιβύη

Η ανακοίνωση του Νίκου Δένδια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασκήσεις πυρασφάλειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Ασκήσεις πυρασφάλειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Λιβύη: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το δυστύχημα - Η ανακοίνωση του Νίκου Δένδια

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την ανακοίνωση των πέντε θανάτων Ελλήνων στο τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Μετά την σφοδρή σύγκρουση του λεωφορείου της ελληνικής αποστολής με φορτηγό στο δρόμο προς τη Ντέρνα, πέντε άτομα σκοτώθηκαν, ενώ υπάρχουν κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Πέντε οι Έλληνες νεκροί από το φρικτό τροχαίο στη Λιβύη

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών του τροχαίου που σημειώθηκε στη Λιβύη με θύματα Έλληνες και συγκεκριμένα στο δρόμο προς την Ντέρνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, τα ελληνικά μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους είναι πέντε στον αριθμό.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που πήγε ξανά στη Λιβύη να πάρει τους τραυματίες, 13 τον αριθμό εκ των οποίων οι 5 σοβαρά, από το δυστύχημα. Με την έλευσή τους στην Ελλάδα, οι τραυματίες μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Αθήνας με ασθενοφόρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης.

Τραυματίστηκαν σε τροχαίο μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας
© ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Να σημειωθεί πως αργότερα θα απογειωθεί από τη Βεγγάζη το ελληνικό C-27 με τις 5 σορούς. Στην αποστολή ήταν 19 άτομα και μετέφεραν μαζί τους φάρμακα και τρόφιμα.

‏عاجل 🔴 حادث سير لحافلة ركاب من الفريق الإنقاذ اليوناني بطريق مراوة قندولة كانوا في طريقهم إلى ⁧‫#درنة‬⁩، والحصيلة الأولية تفيد بوفاة 7 أشخاص و إصابة 6 آخرين حالتهم حرجة.

Posted by ‎طرابلس الحدث‎ on Sunday, September 17, 2023

Άγνωστες οι συνθήκες του τροχαίου

Άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο που κόστισε τη ζωή στους πέντε Έλληνες στρατιωτικούς. Το μόνο που είναι γνωστό είναι το ότι το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η αποστολή των 19 Ελλήνων στρατιωτικών, νοσηλευτών και διασωστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα) για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel στη Ντέρνα συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.

Από εκεί και πέρα, τα δύο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες και στο σημείο έσπευσε βοήθεια για να απεγκλωβίσει νεκρούς και τραυματίες.

Στην αρχική τους ενημέρωση, το ΓΕΕΘΑ, το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ έκαναν λόγο για ελαφρά τραυματίες Έλληνες στρατιωτικούς. Αυτή ήταν και η μέχρι τότε ενημέρωση που είχαν από τις λιβυκές τοπικές αρχές. Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι 4 Έλληνες στρατιωτικοί είναι νεκροί και 15 τραυματίστηκαν, 7 εκ των οποίων σοβαρά στο «φρικτό», όπως το χαρακτήρισε, τροχαίο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ