Ελλαδα

Και η ΕΥΠ στις έρευνες για το μοιραίο τροχαίο στη Λιβύη με τους 5 νεκρούς Έλληνες

Τι λένε οι γονείς των θυμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε δευτερόλεπτα η καμπίνα του λεωφορείου γέμισε μαύρους καπνούς και φλόγες
Σε δευτερόλεπτα η καμπίνα του λεωφορείου γέμισε μαύρους καπνούς και φλόγες © Τwitter

Τραγωδία στη Λιβύη: Πού εστιάζονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος με τη συνδρομή της ΕΥΠ

Έρευνες για τις συνθήκες του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, με πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες, βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών. Η ΕΥΠ, επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου.

Στην ΕΥΠ τονίζουν, ωστόσο, πως η έρευνα είναι πάντως σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλά αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις πηγές τους στη Λιβύη.

Κρίσιμα ερωτήματα

Τα ερωτηματικά είναι πολλά, τόσο για το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική στη ουσία φάλαγγα και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.

Βεβαίως, γεννάται και άλλο ένα ερώτημα: για ποιο λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μία τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτο να μοιάζει με βυτίο. Έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων από τις συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα ή με κάτι πιο σύνθετο; Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συλλεχθούν ασφαλή δεδομένα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvm7aok2kgvl)

Στο έργο των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μαρτυρίες διασωθέντων όσων είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη.

Δεν είναι εύκολο μετά από ένα τέτοιο σοκ, να συγκεντρωθεί κανείς και να αποδώσει με ακρίβεια τι έχει συμβεί. Γι’ αυτό και η προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα έχει διάρκεια και δεν θα αποτελέσει για τις Ένοπλες Δυνάμεις μια υπόθεση λίγων ημερών.

Μέσα από όλο το πλαίσιο της επιχείρησης, θα βγουν συμπεράσματα ώστε να ληφθούν, όπου απαιτηθεί, και τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα.

Ο αδικοχαμένος 27χρονος υπαξιωματικός και το τελευταίο του μήνυμα

Οι πέντε νεκροί Έλληνες είναι: ο 27χρονος Γιώργος Βούλγαρης, υπαξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων με καταγωγή από το Μουζάκι της Καρδίτσας, οι νοσηλεύτριες-αξιωματικοί των ΕΔ Γλυκερία Μεμεκίδου και Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, καθώς και τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιού, Φίλιππος και Άντζελα.

Ο πατέρας του 27χρονου αποκάλυψε πως ο γιος του του έστειλε ένα μήνυμα μόλις έφτασαν στην Λιβύη. Τίποτα όμως δεν προμήνυε την τραγωδία που θα σημειωνόταν στη συνέχεια.

«Ήταν στο τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στον στρατό είχε 8 χρόνια. Στη Λιβύη δεν ξέρω, πρέπει να ήταν η πρώτη φορά, αλλού πήγε. Έφτασε Αίγυπτο, Ουκρανία, πήγε σε πολλά κράτη» δήλωσε ο πατέρας του άτυχου νεαρού στο Mega.

«Χθες το μεσημέρι, μία η ώρα, μου έστειλε ένα μήνυμα, γιατί δεν έχουν τηλέφωνα. Μου έστειλε ένα μήνυμα ''μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε”. Από εκεί και πέρα καμία επικοινωνία. 27 χρονών ήταν παντρεμένος. Τι άλλο να σας πω; Δεν υπάρχει άλλο κάτι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvm56es18s8x)

Τι λέει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης για τα δύο νεκρά παιδιά του

Για τις συνθήκες του δυστύχηματος στη Λιβύη στο οποίο έχασαν τη ζωή τα δύο παιδιά του και τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε στo MEGA ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκης Μανδαλιός.

«Όπως ταξίδευε το λεωφορείο έγινε πλαγιομετωπική με κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο έχασε τον έλεγχο και προκειμένου να ξαναμπεί στην πορεία του, σφηνώθηκε στο λεωφορείο και έγινε ανάφλεξη», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με την περιγραφή του «και τα παιδιά αυτά και οι πέντε βρίσκονταν σε αυτό το σημείο που έγινε η πρόσκρουση, πλαγιομετωπική, αυτό έχω καταλάβει».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvmjh9j0v3tt)

Όσον αφορά στα παιδιά του, τον 33χρονο Φίλιππο και την 34χρονη Άντζελα, εξήγησε ότι: «Πήγαν να βοηθήσουν εκεί. Είμαστε από τη Βεγγάζη, έχουμε μεγάλωσε εκεί έχουν τελειώσει το σχολείο, εγώ είμαι ο πρόεδρος της κοινότητος και αγαπάνε τη Βεγγάζη, τη Λιβύη, και ήθελαν να βοηθήσουν».

Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, τα παιδιά του που έχασαν έτσι άδικα τη ζωή τους «εθελοντικά προσφέρθηκαν» να συμμετέχουν ως διερμηνείς στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άντζελα Μανδαλιού είχε παντρευτεί το περασμένο Σάββατο. Οκτώ μέρες μετά, έμελλε να χάσει τη ζωή της.

Η κατάσταση των τραυματιών

Πέρα από τους πέντε νεκρούς, άλλα 14 άτομα της ελληνικής αποστολής τραυματίστηκαν στο φοβερό τροχαίο και φέρουν κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα.

Οι σοροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν χθες στην Αθήνα, ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Δέκα τραυματίες είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο ΓΝΑ και ένα άτομο στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, κάποιοι εξ αυτών μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες: άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, το ιατρικό προσωπικό που μετέβη στη Βεγγάζη για να επαναπατρίσει τους τραυματίες, τους προσέφερε κάθε δυνατή βοήθεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ