Ελλαδα

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη

«Ανάγκη πλήρους ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τα αίτια και τις συνθήκες που συνέβη»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη
Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα δυστυχήματος στη Λιβύη - «Ανάγκη πλήρους ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τα αίτια και τις συνθήκες που συνέβη»

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Βουλή, στη μνήμη των πέντε θυμάτων της ελληνικής αποστολής, που σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Λιβύη.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μας για την απώλεια των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των άλλο δύο θυμάτων της ελληνικής αποστολής, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη. Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται βεβαίως στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και στους τραυματίες της αποστολής» ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, προτείνοντας ταυτόχρονα στο Σώμα της Ολομέλειας, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Το αίτημα έγινε δεκτό ομόφωνα, ενώ την οδύνη και τα θερμά συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασαν και βουλευτές.

Ανάμεσα τους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Αποστολάκης, που τόνισε την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης από την κυβέρνηση, για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα.

 Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη
Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη
Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Γιατί το ΓΕΕΘΑ έκανε αρχικά λόγο για τραυματίες - Οι συνθήκες του δυστυχήματος

Διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική του ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, δίνει το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, δια του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Ποιοι ήταν οι πέντε νεκροί Έλληνες στη Λιβύη

Δύο νοσηλεύτριες και ένας υπαξιωματικός ήταν τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο στη Λιβύη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το protothema.gr.

Απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούσαν στα social media ότι πιθανότατα το δυστύχημα δεν οφείλεται σε τροχαίο, οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος. Μάλιστα, όπως λένε, ο Λίβυος οδηγός του φορτηγού που συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε μαζί του πέντε μέλη της οικογένειας του. Από τους έξι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν οι τρεις.

Το λεωφορείο με τους Έλληνες στρατιωτικούς ήταν μέρος μικρής φάλαγγας με ένα τζιπ να προπορεύεται και ένα να ακολουθεί το πούλμαν με τους 19. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού έσπασε τον σχηματισμό.

Οι άλλοι δύο νεκροί της ελληνικής αποστολής, όπως έγινε γνωστό, ήταν διερμηνείς και παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος

Τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη όπου πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους περιέγραψε ο κ. Γιώργος Σαγιάνος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού σχολείου της Βεγγάζης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαγιάνος, χθες το πρωί στις 10 έφτασε το C-130 στη Λιβύη με τον γενικό πρόξενο, Σταύρο Βενιζέλο, τους τρεις μεταφραστές -εκ των οποίων τα δύο είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας- και ένα παιδί μεικτής οικογένειας, καθώς επίσης και 15 μέλη της αποστολής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvluw3tofmah)

Στη συνέχεια, όπως είπε, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο προς την πόλη Ντέρνα το κοντέινερ με τη βοήθεια, ένα καινούργιο λεωφορείο με τα μέλη της αποστολής και δύο οχήματα του στρατού για συνοδεία.

Σύμφωνα με τον κ. Σαγιάνο, λόγω του ότι η εθνική οδός στη Λιβύη έχει καταστραφεί, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από βουνά και χωριά. Στο χωριό Μαράουα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την οδύνη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων σε φρικτό τροχαίο στη Λιβύη, όπου βρίσκονταν ως μέλη ανθρωπιστικής αποστολής.

Συγκεκριμένα, έγραψε στο Facebook:

Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας,...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, September 17, 2023

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα.

Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από τις επιβεβαίωση της τραγικής κατάληξης από τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ