Ελλαδα

Συναγερμός στη Λάρισα: Κινδυνεύει να πλημμυρίσει η πόλη, εκκενώθηκαν χωριά

Στα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναγερμός στη Λάρισα: Κινδυνεύει να πλημμυρίσει η πόλη, εκκενώθηκαν χωριά
Πλημμυρικά φαινόμενα σε συνοικίες της Λάρισας © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία Daniel: Κινδυνεύει να πλημμυρίσει η Λάρισα - Στα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού, εκκενώθηκαν χωριά

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται το απόγευμα της Παρασκευής (8/9) η Λάρισα, καθώς ο «φουσκωμένος» Πηνειός απειλεί να πλημμυρίσει την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Την ώρα που ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη λάσπης, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, η ανησυχία για τη Λάρισα αυξάνεται.

Ήδη έχουν εκκενωθεί χωριά στα περίχωρα της πόλης, καθώς η στάθμη του Πηνειού είναι στα 10 μέτρα, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται σε συνοικίες της Λάρισας.

«Αν δεν πέσει η στάθμη του νερού είναι αρκετά σοβαρός ο κίνδυνος να πλημμυρίσει η Λάρισα», δήλωσε λίγο πριν από τις 18:00 ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdfumz4wypd)

Σε εικόνες που μεταδίδονται από τη θεσσαλική πρωτεύουσα καταγράφονται φρεάτια της πόλης να υπερχειλίζουν, δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν πλημμυρίσει.

Το μεσημέρι, ήχησε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Αγίου Θωμά με εντολή να απομακρυνθούν προς Φιλιππούπολη. Εν συνεχεία ο οικισμός καλύφθηκε με τόνους νερού και καταγράφονται εκτεταμένες ζημιές.

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των 20 χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον οικισμό Αγία Μαρίνα, με το νερό να έχει καλύψει αποθήκες εμπορευμάτων, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Συναγερμός στη Λάρισα: Κινδυνεύει να πλημμυρίσει η πόλη, εκκενώθηκαν χωριά
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Στους 10 οι νεκροί της φονικής καταιγίδας Daniel

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια:

«Η εικόνα στον Πηνειό Ποταμό που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας, μας κρατά σε συνεχή επιφυλακή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν.

»Σε αυτό το σημείο και με αφορμή σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν, να ξεκαθαρίσω ότι καμία απολύτως παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού δεν έγινε σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε οποιαδήποτε ανακατεύθυνση των υδάτων.

»Προσοχή λοιπόν στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές. Από την πρώτη στιγμή ενημερώνουμε άμεσα με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλα τα συμβάντα».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «συνολικά λόγω της κακοκαιρίας Daniel, 10 συμπολίτες μας έχουν δυστυχώς χάσει τη ζωή τους και υπάρχουν επίσης 4 αγνοούμενοι στις περιοχές Βόλου και Πηλίου και ευχόμαστε να είναι καλά, όπως καλά στην υγεία τους βρέθηκαν οι χτεσινοί αγνοούμενοι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

»Μέχρι στιγμής, από προχτές που ξεκίνησε στα 14 χωριά η τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης με εναέρια και επίγεια μέσα έχουν γίνει 296 διασώσεις από τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και να σημειώσουμε ότι 150 από αυτούς τους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας η οποία και τους παρασχέθηκε.

»Επίσης 1.700 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από επίγεια διασωστικά συνεργεία με λέμβους και οχήματα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdmcbjvh8o1)

Επιχειρήσεις διάσωσης 

«Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 20 ελικόπτερα: 9 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, 7 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, και 3 ελβετικά ελικόπτερα που ήταν στη χώρα μας για κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για τη διανομή φαγητού και νερών στα αποκλεισμένα χωριά.

»Να πω για μια ακόμη φορά ότι τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων δε μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω ακραίων συνθηκών και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, μέχρι χτες το μεσημέρι που μπόρεσαν να ξεκινήσουν οι πτήσεις.

»Επίσης στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 1.000 διασώστες της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

»Όπως και χτες έτσι και σήμερα οι διασώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για όσο χρειαστεί» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ