- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα Φιλοζωικά Σωματεία της Λάρισας μιλάνε για τους κινδύνους της επόμενης μέρας
Τα νέα αδέσποτα και τα υγιειονομικά θέματα που προκύπτουν από τα νεκρά ζώα μετά τις πλημμύρες
Τα Φιλοζωικά Σωματεία της Λάρισας βγαίνουν να ταΐσουν και να στειρώσουν τα αδέσποτα από τις πλημμύρες. Μιλήσαμε με την Ανδριάνα Τσάγκα για τους κινδύνους.
Τόσες μέρες βλέπουμε στο Facebook σκυλιά και γάτες πάνω στις σκεπές στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας (Ποιοι διασώζουν τα ζώα;) και εθελοντές βουτηγμένους στις λάσπες, ζώα να κολυμπούν για να σωθούν, τα απορημένα τους προσωπάκια στα οποία καθρεφτίζεται η αθωότητα ενός κόσμου ανελέητα σκληρού τον οποίο πώς να καταλάβουν; Αφορμή για αυτό το ρεπορτάζ όμως ήταν κάτι φωτογραφίες με αδέσποτα από μια ανάρτηση του Φιλοζωικού Σωματείου Λάρισας Anim.A.L. Βλέπουμε στο βίντεο ένα αυτοκίνητο που πηγαίνει σε πλημμυρισμένους δρόμους και πεινασμένα σκυλιά να πέφτουν σε βουναλάκια από κροκέτες που τους άφηναν στον δρόμο κουνώντας την ουρά τους. Και δύο τραπεζικούς λογαριασμούς. Από πού έρχονται αυτά τα σκυλιά; Πώς σχετίζονται τα αδέσποτα με τη δημόσια υγεία; Γιατί χρειάζονται τα χρήματα;
2η μέρα
Πήγαμε σε νέες περιοχές μια και οι δρόμοι προς αυτές άνοιξαν σήμερα το πρωί. Τι αντικρίσαμε; Πείνα, ταλαιπωρία αλλά και πολύ αγάπη.
Λίγη τροφή δίνεις πολύ αγάπη παίρνεις και γεμίζει η ψυχή και η καρδιά σου και λες, ναι, κάνω το σωστό.
Μαζί με τους Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας-Larissa's Stray Volunteers θα κάνουμε αυτό που σχεδιάσαμε από την πρώτη στιγμή. Θα είμαστε εδώ για την επόμενη μέρα. Για την ευζωία των αδέσποτων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
(στο βίντεο κάναμε μια σύνοψη και από την πρώτη μέρα)
Στηρίξτε μας
Προτεραιότητα είναι να προσφέρουμε τροφές και αντιπαρασιτικά
(κατάθεση με αιτιολογία "Τροφές και αντιπαρασιτικά")
Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim.A.L. (Animal Adoptions Larissa)
Alpha bank: GR4401407380738002002012159
Paypal: dogs.adoptions@gmail.com
Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας-Larissa's Stray Volunteers
Τράπεζα Πειραιώς:
GR3501718610006861141610276
Paypal: adespotoiethelontes
Η Ανδριάνα Τσάγκα ζει στη Λάρισα, είναι χημικός μηχανικός και εργάζεται ως επιθεωρήτρια σε συστήματα ISO (ποιότητας περιβαλλοντικά, ασφάλεια εργαζομένων, ασφάλεια τροφίμων). Είναι μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Λάρισας Anim.A.L. το οποίο διαχειρίζεται το Καταφύγιο για αδέσποτα ζώα έξω από το χωριό Αμπελώνα του δήμου Τυρνάβου. Δεν είναι όμως μόνο φιλόζωη, καθώς ασχολείται με το θέμα και ερευνητικά έχοντας στην κατοχή της δύο μεταπτυχιακά, «Προστασία περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο ΑΠΘ - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και «Ζώα: Ηθική Δίκαιο και Ευζωία» στο ΕΚΠΑ - Τμήμα Φιλοσοφικής και έπειται και συνέχεια. Ξεκινώντας να μου εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντική η δράση τους, βάζουμε στη συζήτησή μας τους κτηνοτρόφους οι οποίοι επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, με ένα μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου να έχει χαθεί. Με αποτέλεσμα όλο αυτό το νερό που έχει πλημμυρίσει παντού να είναι γεμάτο με κουφάρια ζώων. Το μεγάλο πρόβλημα, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πλέον το υγειονομικό, εδώ θα εξετάσουμε όμως μία ακόμα διάστασή του.
Το σαββατοκύριακο 9 & 10 Σεπτεμβρίου άκουσαν τις ανακοινώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη για το τι πρέπει να γίνει με τα κατοικίδια: Να μην τα αφήνουν οι ιδιόκτητες τους να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν το νερό γιατί όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά, νεκρά ζώα και είναι μολυσμένα. Και ότι είναι σημαντικό να απομονωθούν τα ζωντανά κατοικίδια και τα ζώα εκτροφής από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα.
«Όταν ακούσαμε όσα είπε η κ. Αγαπηδάκη καταλάβαμε αμέσως τι πρέπει να κάνουμε. Τα δύο Σωματεία, το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Animal και οι Αδέσποτοι εθελοντές Λάρισας, ήρθαμε σε επαφή και είπαμε ότι θα συνεργαστούμε γιατί αυτά που είπε είναι πάρα πολύ σημαντικά. Γιατί; Υπάρχουν πλέον πάρα πολλά ζώα, κυρίως σκυλιά, που λόγω της πλημμύρας μετακινηθήκαν από τους τόπους που ζούσαν, κυρίως στάβλους, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί νέα αδέσποτα τα οποία όχι μόνο κινδυνεύουν τα ίδια να αρρωστήσουν αλλά θα μπορούσαν να είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών, καθώς όσο μένουν πεινασμένα θα τραφούν με πτώματα ζώων και θα πιουν μολυσμένο νερό. Επειδή λοιπόν υπήρχε επάρκεια ανθρώπων που ασχολούνται με τις διασώσεις ζώων, ομάδες μεμονωμένων φιλόζωων που δραστηριοποιήθηκαν σε συνεργασία με το κέντρο που έστησε η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο κυνοκομείο Λάρισας, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια ενέργεια που θα έχει βαρύτητα για το αύριο. Γιατί οκ, τα ζώα θα σωθούνε από τα ποτάμια, θα πάρουν μια πρώτη περίθαλψη και μετά; Το μεγάλο πρόβλημα λέγεται υγειονομικό πλέον. Αν κάνεις μια βόλτα στις περιοχές που ήταν οι στάβλοι υπάρχουν πάρα πολλά κουφάρια παραγωγικών ζώων που είναι εστία μόλυνσης και αποτελούν τροφή για τα αδέσποτα. Οπότε σκεφτήκαμε να προμηθευτούμε με όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή για να αρχίσουμε να ταΐζουμε συστηματικά τα ζώα, σκυλιά και γάτες, που έχουν μετακινηθεί από τους στάβλους και έχουν έρθει πιο κοντά στα χωριά».
Έκαναν μια χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων περιοχών που είναι προσβάσιμες για να ξεκινήσουν από εκεί. Το πρόβλημά τους στη συνέχεια ήταν να βρεθούν οι τροφές και τα αποπαρασιτικά χάπια. «Από τη στιγμή που δεν είδαμε να σχεδιάζεται κάποια αντίστοιχη ενέργεια από κρατικούς ή δημοτικούς φορείς, εκθέσαμε το πρόβλημα στις σελίδες μας και καλέσαμε τον κόσμο να προσφέρει τροφές, χάπια ή να καταθέσει χρήματα στους λογαριασμούς με συγκεκριμένη αιτιολογία. Όλο αυτό λειτούργησε πολύ καλά για τις ανάγκες μας των πρώτων ημερών και εξακολουθούμε να κάνουμε έκκληση γιατί η δράση αυτή θα έχει διάρκεια. Επιπλέον κάναμε επαφές με αντίστοιχους εθελοντικούς φορείς του εξωτερικού με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να συνδράμουν, και με Σωματεία της Αθήνας τα οποία προώθησαν την ενέργειά μας. Πήραμε τροφές, συγκροτήσαμε ομάδες εργασίας, χωρίσαμε τις περιοχές και βγήκαμε για να διερευνήσουμε το πλήθος των νέων αδέσποτων και παράλληλα να ταΐσουμε. Μόλις παραλάβουμε τα χάπια θα ξεκινήσει άμεσα και η αποπαρασίτωση».
Προσπαθώ να καταλάβω από πού ήρθαν αυτά τα σκυλιά. «Όσα είδαμε χθες ήταν σκυλιά άγνωστα σε εμάς, τσοπανόσκυλα. Οι στάβλοι όπου έμεναν πλέον είναι πλημμυρισμένοι και οι κτηνοτρόφοι κοίταξαν να πάρουν τα ζώα τους, όσα μπόρεσαν, τα σκυλιά όμως έμειναν πίσω. Επειδή πεινούσαν αναγκαστικά άρχισαν να προσεγγίζουν τα χωριά. Τα περισσότερα βέβαια είναι φοβισμένα γιατί είναι ζώα μη κοινωνικοποιημένα. Σκεφτήκαμε όμως ότι αν ταϊστούν δεν θα φάνε τα ψοφίμια. Πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι και το χάπι του εντέρου γιατί από τις ακαθαρσίες των ζώων θα μεταφερθούν τα παράσιτα για ασθένειες, οπότε πρέπει να υπάρξει αποπαρασίτωση εσωτερική, ως πρώτο μέλημα, και μετά εξωτερική για να μην κουβαλάνε τσιμπούρια και ψύλλους. Αλλά στη χλωρίδα του εντέρου δημιουργούνται και παράσιτα όπως ο εχινόκοκκος που είναι ζωοανθρωπονόσος».
Με ποιο τρόπο μπορεί να μολύνουν τους ανθρώπους; «Κυρίως μέσω των τροφίμων και του νερού, αν κατουρήσουν ή κάνουν την ανάγκη τους σε κήπους και εσύ το λαχανικό το φας χωρίς να το πλύνεις καλά».
Ο στόχος μετά τη σίτιση είναι οι στειρώσεις, και εκεί χρειάζεται οπωσδήποτε η συνδρομή του κράτους και εθελοντικών ομάδων κτηνιάτρων.
Μου εξηγεί ότι όσο της έστελναν τις φωτογραφίες με τα σκυλιά που έβρισκαν στους δρόμους οι συνεργάτες της, από την πρώτη κιόλας μέρα, άρχισε να συνειδητοποιεί σταδιακά το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που είναι οι στειρώσεις. «Αυτά τα ζώα σήμερα είναι 10 αλλά σε λίγους μήνες θα είναι 100. Στις περιοχές που μπορούμε να ελέγξουμε θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε σε συνεργασία με τον δήμο, γιατί πόσο βάρος να σηκώσει ένα φιλοζωικό σωματείο; Σημαντικές οι διασώσεις που έχει κάνει η Ειδική Γραμματεία με τους εθελοντές αλλά η επόμενη μέρα είναι η σημαντική. Ο στόχος μετά τη σίτιση είναι οι στειρώσεις, και εκεί χρειάζεται οπωσδήποτε η συνδρομή του κράτους και εθελοντικών ομάδων κτηνιάτρων. Γιατί ξέρουμε ποιο θα είναι και το επόμενο βήμα… δυστυχώς: οι φόλες».
Όση ώρα μιλάμε αναρωτιέμαι γιατί τα χρήματα για τις τροφές, εφόσον μάλιστα πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, δεν τους τα δίνει το κράτος.
«Αν πηγαίναμε στον Δήμο Λάρισας πιθανόν να μας έδινε τροφή, κάποιοι άλλοι δήμοι μπορεί και όχι, ανάλογα με τον προϋπολογισμό που έχουν. Γιατί ένας δήμος έχει έναν πολύ συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Παράδειγμα: Εμείς, σαν σωματείο που συνεργαζόμαστε με δήμους, ξέρουμε ότι εγκρίνουν ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό τους για τροφές για αδέσποτα ζώα. Μιλάμε για τον Σεπτέμβριο και το κονδύλι δεν έφτασε, ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν για να επεκτείνουν το πρόγραμμα σίτισης γιατί έχει τελειώσει η σύμβαση με την εξάντληση του εγκεκριμένου κονδυλίου. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε πρωτοβουλίες ιδιωτικών φορέων επειδή το κράτος πρέπει να είναι αρωγός σε αυτό, πιστεύω πολύ στη σύμπραξη κράτους και ιδιωτικού τομέα. Αλλά ας κρατήσουμε αυτό: Πολλοί δήμοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά τα χρήματα εξαντλούνται και η διαδικασία για να ξαναβγεί ο προϋπολογισμός είναι χρονοβόρα, με εγκρίσεις και γραφειοκρατία πρωτόγονα για ένα κράτος που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό κράτος».
Τα υγιειονομικά θέματα που προκύπτουν από τα νεκρά ζώα μετά τις πλημμύρες
Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα κουφάρια των κτηνοτροφικών ζώων, τι θα γίνει με όλα αυτά τα νεκρά ζώα; «Να σας πω τι γινόταν μέχρι τώρα, γιατί είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Ο δήμος έτρεχε ένα πρόγραμμα εδώ και 2 χρόνια για την καύση των ζώων, των ζωικών υποπροϊόντων όπως χαρακτηρίζονται τα νεκρά ζώα και τα απόβλητα των κρεοπωλείων. Οι κρεοπώληδες απαγορεύεται να πετάνε τα υπολείμματα κρεάτων στα σκουπίδια, πρέπει να τα μαζεύουν και να τα δίνουν για καύση, αυτή η νομοθεσία ισχύει χρόνια. Η περιφέρεια έκανε σύμβαση με την εταιρία Kafsis και ζήτησε από τους Δήμους να συμβληθούν με την Περιφέρεια ώστε να σταματήσει ο ανεξέλεγκτος ενταφιασμός των ζώων. Όμως πολλοί κτηνοτρόφοι συνέχισαν να πετάνε νεκρά πρόβατα στη φύση και το χειρότερο κοντά στα ρέματα τα συναντάμε συχνά. Εκτιμώ ότι το πρόγραμμα λοιπόν δεν μπόρεσε να προχωρήσει σωστά γιατί αρχικά οι δήμοι δεν τους ελέγχουν όλους αυτούς και αφετέρου γιατί πολλοί που όσους έχουν ζώα αδιαφορούν. Επιπρόσθετα θεωρώ ότι δεν έγινε και μια σοβαρή καμπάνια, εγώ τυχαία το έμαθα για το Πρόγραμμα επειδή πήγα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Λάρισας και εκεί διάβασα ένα φυλλάδιο που είχαν».
Και τώρα; «Tώρα που υπάρχουν πτώματα ζώων παντού κινητοποιήθηκαν, τα μάζεψαν από περιοχές που είναι προσβάσιμες, αλλά υπάρχουν στάβλοι που δεν μπορεί να πάει κανένας, γεμάτοι νεκρά ζώα. Η εταιρία ζητάει να της τα φέρνουν οι κτηνοτρόφοι μπροστά στο φορτηγό, εκείνοι δεν μπορούν να πλησιάσουν στον στάβλο επειδή μπορεί να είναι και 5 μέτρα το νερό».
Από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε πως οι δηλωμένες απώλειες μέχρι στιγμής είναι 61.786 αιγοπρόβατα, 19.355 χοίροι, 5.306 βοοειδή καθώς και 123.810 πτηνά. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν συλλεχθεί για υγειονομική ταφή ή καύση, 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.
«Ούτε το 50%. Και διερωτώμαι αν όλο το ζωικό κεφάλαιο είναι δηλωμένο στις αρμόδιες υπηρεσίες με το αντίστοιχο τσιπάκι που έχουν τα σκυλιά, κάτι κίτρινα σαν σκουλαρίκια αν το έχετε δει για τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή ώστε τα παραπάνω νούμερα να είναι τα σωστά. Σκεφτείτε λοιπόν ότι υπάρχει και ένας αριθμός μη δηλωμένων ζώων τα οποία έχουν πνιγεί και αυτά».
Η φιλοζωία δεν αφορά μόνο στον συναισθηματισμό πλέον, είναι μια ολόκληρη επιστήμη που αφορά στην ηθική των ζώων και την ευζωία τους
Οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών ζώων και θα υπάρχει και θέμα με τις αποζημιώσεις. «Ακριβώς. Μου έλεγαν εκεί στα χωριά ότι κάποιος είχε δύο αγελάδες και θέλει να γίνει καταγραφή για να αποζημιωθεί από τον Δήμο, γιατί ήδη γίνονται αιτήσεις. Όμως δεν τις είχε δηλωμένες ούτε ασφαλισμένες στον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΕΛΓΑ), οπότε αφενός δεν μπορεί να πάρει αποζημίωση, αφετέρου αν πέθαναν μέσα στον στάβλο θα δημιουργεί εστία μόλυνσης που δεν θα έχει καταγραφεί».
Διερωτώμαι με τη σειρά μου αν σκέφτηκαν, μετά τον Ιανό, πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν. «Τον κόσμο αυτόν τον ενδιαφέρει να μη σπαταλήσει χρήματα, δεν σκέφτεται το αύριο, κι όταν πάθουν τη ζημιά διαμαρτύρονται, όμως όσοι δεν είχαν ασφαλίσει τα ζώα τους πώς θα πάρουν αποζημιώσεις;»
Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα σκυλιά πρόσφυγες που χρειάζονται περίθαλψη και οδηγηθήκαμε στους κτηνοτρόφους. «Ναι, γιατί όλα είναι μία αλυσίδα, η αλυσίδα της ενιαίας υγείας, όπως το λένε οι κτηνίατροι, η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται από την υγεία των ζώων, είτε είναι παραγωγικά είτε κατοικίδια. Οι συνειδητοποιημένοι και μορφωμένοι φιλόζωοι γνωρίζουν ότι η φιλοζωία δεν αφορά μόνο στον συναισθηματισμό πλέον, είναι μια ολόκληρη επιστήμη που αφορά στην ηθική των ζώων και την ευζωία τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση».
Τα σκυλιά μπορούν να επιβιώσουν, οι γάτες όχι
Πού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επόμενη μέρα; «Φοβάμαι ότι για την επόμενη μέρα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα δύο Σωματεία σχεδιάσαμε να ταϊστούν τα ζώα και μετά να κάνουμε ένα plan b για στειρώσεις γιατί αυτό είναι το βασικό τώρα, να μην αναπαραχθούνε. Η Λάρισα σαν πόλη δεν έχει πρόβλημα αδέσποτων, όμως περιφερειακά της πόλης και στους άλλους δήμους υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα που αναπαράγονται. Και εδώ μιλάμε για ένα μείζον θέμα που το καινούργιο νομοσχέδιο δεν έχει αγγίξει, όπως είχε υποσχεθεί. Το πρόβλημα των στειρώσεων. Να πούμε για τα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών; Που μοίρασε χρήματα για στειρώσεις, και αντί να είναι το κριτήριο το αν ο δήμος είναι κτηνοτροφικός, γιατί αυτοί έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αδέσποτα, ήταν πληθυσμιακό; Οπότε στον δήμο Τυρνάβου που έχει τους περισσότερους κτηνοτρόφους, με αστείρωτα ζώα, που αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, έδωσε 15-20.000 που είναι αστείο ποσό, και στον Δήμο Λαρισαίων, που είναι αστικός Δήμος, έχει κυνοκομείο εδώ και 20 χρόνια και δεν έχει πρόβλημα, έδωσε 56.000!»
Και πόσα ζώα μπορεί να έχει ο κάθε κτηνοτρόφος; «Μπορεί να έχει αρκετά, σκυλιά που ζουν γύρω από το μαντρί, δεν έχουν καμία περίθαλψη, ίσως κάποιο απ’ όλα να έχει κάνει το αντιλυσσικό γιατί μόνο αυτό το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό από τον νόμο, τίποτε άλλο. Γεννάνε ξανά και ξανά, είναι εξαθλιωμένα σκυλιά. Όποιος τα βλέπει χάνει τον ύπνο του. Πήγαν οι δικοί μας από τα Σωματείο, που είναι συνηθισμένοι, και έπαθαν σοκ, τα σκυλιά ήταν φοβισμένα, και ήταν άγνωστα στο χωριό, σκυλιά καθαρά κτηνοτρόφων. Αυτά τα φοβικά σκυλιά, που ήταν εξαφανισμένα, καλούνται τώρα να επιβιώσουν έτσι φοβισμένα σε έναν άλλο χώρο. Και ο φόβος αυτός δημιουργεί κι άλλες συμπεριφορές, μπορεί να γαβγίζουν στον κόσμο, ή να κάνουν αγέλες, και όλο πάει ντόμινο. Και ποια είναι η κατάληξη του ντόμινου; Να το ξαναπούμε: Οι φόλες. Είναι τραγικό, εγώ που έβλεπα τα βίντεο που μου έστελναν τα παιδιά, άρχισε να τα σκέφτομαι και μαύρισε η ψυχή μου. Είναι τεράστιο το πρόβλημα».
Πού θα πάνε αυτά τα σκυλιά; Η λύση δεν είναι να μαζευτούνε, να πάνε πού; Δεν υπάρχουν κυνοκομεία, το μόνο νόμιμο είναι το κυνοκομείο Λάρισας, δεν έχει άλλο χώρο και ο μόνιμος εγκλεισμός βάσει νόμου απαγορεύεται. Τα σκυλιά μπορούν μόνο να ταϊστούν, για να μην τρώνε ψοφίμια, και να στειρωθούν. Πρέπει να δοθούν κονδύλια, να συνεργαστούν οι δήμοι, για να στειρωθούν τα ζώα. Είναι επιτακτική ανάγκη».
Δεν μπορούν να επιστραφούν στους κτηνοτρόφους; «Όταν πέσουν τα νερά πιθανότατα θα επιστρέψουν στους στάβλους τους, αλλά οι στάβλοι πάλι δεν θα είναι σε λειτουργία. Πάλι δεν θα βρίσκουν να φάνε. Χρειάζεται σωστή διαχείριση, είναι πλέον θέμα management, δεν μπορεί να βοηθήσει ο συναισθηματισμός, αυτό ας το κάνει ο καθένας μόνος του. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να διαχειριστούμε το πρόβλημα συνολικά, με λύσεις τεχνοκρατικές».
Πού θα πάτε εσείς να ταΐσετε; «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ στη Λάρισα, αλλά στα γύρω χωριά που έχουν πλημμυρίσει είτε ανήκουν στον Δήμο Λάρισας ή στους όμορους. Πήγαμε σε περιοχές που είναι πιο πλημμυρισμένες στη μεριά του Δήμου Τυρνάβου στην περιοχή του Αμπελώνα, του Βρυοτόπου. Θα ταΐσουμε σε όλες τις πληγείσες περιοχές, μόλις ανοίξουν τα νερά θα πάμε και προς Γυρτώνη και προς Κουλούρι, ένα χωριό έξω από τη Λάρισα. Αφού οι στάβλοι είναι έξω από τα χωριά αυτά, τα σκυλιά θα πάνε στα κοντινά τους χωριά. Αλλά μπορεί να τα βρούμε και έξω από τη Λάρισα αν και εκεί δεν βρουν τροφή. Το σκυλί μετακινείται εκεί που υπάρχει τροφή. Είναι σκυλιά-πρόσφυγες και έχουν έντονο το αίσθημα της επιβίωσης. Η γάτα λειτουργεί αλλιώς, δεν φεύγει, θα κάτσει και θα πεθάνει, δένεται με τον χώρο. Πολύ φοβάμαι ότι θα βρούμε πολλά πτώματα γατιών μόλις τραβηχτούν τα νερά γιατί οι στάβλοι πέρα από σκυλιά έχουν και γάτες για να τρώνε τα φίδια και τα ποντίκια. Οι οποίες γεννάνε ανεξέλεγκτα, το πρόβλημα με τις γάτες είναι άλλου μεγέθους, δεν αγγίζεται καν. Τα σκυλιά θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν και βέβαια κολυμπούν (οι γάτες όχι), μας έχουν πει για ζώα που κολυμπούσαν για 2 μέρες. Τα σκυλιά είναι μαχητές, επιβιώνουν».
Η επιχείρηση διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών στα ζώα
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με τη συνδρομή του Zero Stray Dogs βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα στο Δημοτικό Καταφύγιο του Δήμου Λαρισαίων όπου σε συνεργασία με την αρμόδια αντιδήμαρχο δέχονται ζώα από τα χωριά της Λάρισας και συντονίζουν τις διασώσεις με τη στήριξη των εθελοντών. Αυτή τη στιγμή στη δομή βρίσκονται περίπου 150 ζώα, ενώ τα ζώα όταν φτάνουν δέχονται κτηνιατρική περίθαλψη από τις δύο κτηνιάτρους του Δημοτικού καταφυγίου καθώς και από τρεις ακόμα κτηνιάτρους που συμμετέχουν εθελοντικά ένας εκ των οποίων είναι ο κ. Δημήτρης Γκουγκουλής, επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας στην Καρδίτσα. Τον βρίσκουμε στο τηλέφωνο για να μας πει δυο λόγια για τη δουλειά που κάνουν. «Τις διασώσεις τις κάνουν οι εθελοντές. Ο δικός μας ρόλος είναι να εξετάζουμε τα ζώα που έρχονται και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την υγεία τους. Είναι ζώα ταλαιπωρημένα, με ασιτία, κρυωμένα γιατί ήταν μέσα στο νερό, με γαστρεντερικές διαταραχές, ζώα με καχεξία, πολύ περισσότερο τα κουτάβια, οπότε μπορεί να κάνουμε περιποιήσεις τραυμάτων, κάποιες μικροεπεμβάσεις, θεραπείες για λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να έχουν. Στη συνέχεια τα εμβολιάζουμε και τους βάζουμε τσιπάκι, εφόσον δεν έχουν. Όπου είναι εφικτό τα ζώα θα επανενωθούν με τους ιδιοκτήτες τους, τα υπόλοιπα μπαίνουν σε διαδικασία υιοθεσίας».
Τον ρωτάω αν έχει καθόλου εικόνα για τα κτηνοτροφικά ζώα. «Τα περισσότερα έχουν πνιγεί. Όσα ανοίχθηκαν οι στάβλοι για να σωθούνε έχουν χαθεί, μπορεί να μετακινήθηκαν αρκετά μακριά, μπορεί να είναι κάπου ζωντανά ή και να έχουν πεθάνει. Οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι έξω από τους οικισμούς γιατί είναι εντατικές εκτροφές, είναι μόνιμα κλειστά τα ζώα, επομένως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχε η δυνατότητα να απελευθερωθούν, μπορεί και να μην πρόλαβαν να πάνε καθώς δεν μπόρεσαν να τα προσεγγίσουν, αυτά έχουν πνιγεί μέσα στη μονάδα».
Η κουβέντα επιστρέφει στο μεγάλο πρόβλημα που είναι το υγειονομικό.
«Υπάρχει μια μεγάλη υγειονομική βόμβα στην περιοχή μας με πάρα πολλά ζώα παντού. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη ξεκινήσει τα κλιμάκια για περισυλλογή, η υγειονομική ταφή ή καύση των ζώων, και έχουν δοθεί οδηγίες στους κτηνοτρόφους γιατί είναι τεράστιος ο όγκος. Ήδη έχουν περάσει πάρα πολλές μέρες από τότε που θανατώθηκαν, άρα η σήψη είναι προχωρημένη. Πιστεύω ότι όλοι θα κάνουν ό,τι μπορούν γιατί διαφορετικά οι περιοχές εκεί θα είναι απλησίαστες, δεν θα μπορεί κανείς να επιβιώσει σε ένα μέρος που θα υπάρχουν νεκρά ζώα αν δεν πάρουν μέτρα. Πιστεύω λοιπόν πως είναι ένα πρόβλημα που σιγά σιγά θα το αντιμετωπίσουμε, βέβαια μιλάμε για μονάδες που μπορεί να έχουν και 2.000 ζώα. Όσο για τα τσοπανόσκυλα που έφυγαν είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσεις και να τα ταΐσεις, πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες.
»Οι καταστάσεις στο Κυνοκομείο είναι πλέον ασφυκτικές. Τα ζώα που είναι κοντά στην περιοχή αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα ταΐζουμε προκειμένου να μη φάνε άλλα ζώα που έχουν πεθάνει. Τα σκυλιά αυτά μπορεί να κολλήσουν τα ίδια και να μεταδώσουν κάποιες ασθένειες. Το νερό είναι ιδιαίτερα μολυσμένο. Τα σκυλιά που έρχονται στο Κυνοκομείο τα πλένουμε, αν ήταν στα νερά, είναι πολύ επικίνδυνα ακόμα και για εμάς που τα χειριζόμαστε».
Όπως επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Γκουγκουλής, κλείνοντας τη σύντομη τηλεφωνική συνομιλία μας: «Στο δημοτικό Κυνοκομείο, όπως το είδα εγώ, στήθηκε μια πολύ ωραία συντονισμένη επιχείρηση στην πόλη της Λάρισα και σώθηκαν πάρα πολλά ζωάκια. Τώρα μας μένει να προστατεύσουμε αυτά τα ζώα που είναι έξω, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καλή τροφή γιατί κινδυνεύουν και αυτά και οι άνθρωποι, σε αυτό πρέπει να δοθεί τώρα πολύ μεγάλη προσοχή άμεσα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, γιατί παραπάνω δεν θα αντέξουν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
«Το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου πέντε μήνες»
Εκτιμάται ότι αποκόμισε από παράνομες δραστηριότητες πάνω από 100 εκατ. ευρώ
Η θλιβερή βεβαιότητα σε όλους ότι για ακόμη μία φορά η αρχική απόφαση δεν θα ίσχυε
Το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης
Σκαρφαλωμένη μέσα σε σπηλιά - Στο σημείο αποκαλούμενο ως «Το μάτι του Θεού»
Ο τρίτος μέσα σε λίγες ώρες - Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα
Τα δυσάρεστα γεγονότα που συνδέθηκαν με την Παρασκευή και ο φόβος για τον αριθμό 13
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον δήμο
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για το νέο κύμα κακοκαιρίας
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν
«Οι πραγματικοί ήρωες είναι τα παιδιά αυτά που μάχονται καθημερινά»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.