Ελλαδα

Αγωνία στη Λάρισα εξαιτίας του φουσκωμένου Πηνειού

Εικόνα καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγωνία στη Λάρισα εξαιτίας του φουσκωμένου Πηνειού
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία Daniel - Λάρισα: Νύχτα αγωνίας εξαιτίας του φουσκωμένου Πηνειού - Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Λάρισας και των παραποτάμιων χωριών της ευρύτερης περιοχής, καθώς η στάθμη του Πηνειού είναι στα 10 μέτρα λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Χωριά και οικισμοί εξακολουθούν να εκκενώνονται. Αργά το απόγευμα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτη στη Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Αγωνία στη Λάρισα εξαιτίας του φουσκωμένου Πηνειού
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Το μεσημέρι, ήχησε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Αγίου Θωμά με εντολή να απομακρυνθούν προς Φιλιππούπολη. Εν συνεχεία ο οικισμός καλύφθηκε με τόνους νερού και καταγράφονται εκτεταμένες ζημιές.

«Αν δεν πέσει η στάθμη του νερού είναι αρκετά σοβαρός ο κίνδυνος να πλημμυρίσει η Λάρισα», δήλωσε λίγο πριν από τις 18:00 ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdfumz4wypd)

Σε εικόνες που μεταδίδονται από τη θεσσαλική πρωτεύουσα καταγράφονται φρεάτια της πόλης να υπερχειλίζουν, δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με το Larissanet στις γέφυρες της οδού Κοζάνης έχει υπάρξει ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ώρα που οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών βλέπουν το ύψος των νερών να αυξάνεται και να έχει περάσει και στην απέναντι πλευρά της οδού Κοζάνης.

Λάρισα: Στα όριά του ο Πηνειός

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των 20 χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον οικισμό Αγία Μαρίνα, με το νερό να έχει καλύψει αποθήκες εμπορευμάτων, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αγωνία στη Λάρισα εξαιτίας του φουσκωμένου Πηνειού
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο

Εν τω μεταξύ, ο θεσσαλικός κάμπος έχει εξαφανιστεί κάτω από τόνους λάσπης και νερού και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί η ασύλληπτη καταστροφή.

Την εκτίμηση ότι το έδαφος θα αργήσει πολύ να επανέλθει και ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια πενταετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος, διατύπωσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών έκανε λόγο για «εξαιρετικά μεγάλες» ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, καθώς πλημμύρισαν ανοιχτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22%-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Αγωνία στη Λάρισα εξαιτίας του φουσκωμένου Πηνειού
Ολική καταστροφή σε χωριά της Καρδίτσας από την κακοκαιρία Daniel ©Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στα 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις

Δορυφορικά δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης (7/9), δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ