Ελλαδα

Συγκινεί εθελοντής πυροσβέστης στην Πάρνηθα: «Κάναμε ότι μπορούσαμε, δεν ήταν αρκετό»

Ο Μπάμπης Ζαχαρής επιχειρούσε στη φωτιά στην Πάρνηθα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο εθελοντής πυροσβέστης κοιτάζει αποκαρδιωμένος τη φωτιά
Ο εθελοντής πυροσβέστης κοιτάζει αποκαρδιωμένος τη φωτιά © Facebook

Πάρνηθα: Συγκινεί εθελοντής πυροσβέστης που επιχειρούσε στη φωτιά - «Κάναμε ότι μπορούσαμε, δεν ήταν αρκετό»

Συγκλονιστική ήταν η ανάρτηση του εθελοντή πυροσβέστη Μπάμπη Ζαχαρή, ο οποίος επιχειρούσε στη φωτιά της Πάρνηθας. Το βράδυ της Τετάρτης (24.08) ήταν πολύ δύσκολο, καθώς φαινόταν η πυρκαγιά και στα δύο μέτωπα να είναι σε ύφεση, ωστόσο στις 03:00 τα μεσάνυχτα, αναζωπυρώθηκε με μία «έκρηξη φωτιάς», όπως είπε χαρακτηριστικά η Πυροσβεστική.

Ο Μπάμπης Ζαχαρής, πολιτικός μηχανικός και εθελοντής πυροσβέστης, επιχείρησε στη φωτιά στην Πάρνηθα τα ξημερώματα και ανέβασε μια φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Facebook, η οποία συγκίνησε.

Κάθεται και κοιτάζει ανήμπορος κι αυτός το γιγάντιο μέτωπο και γράφει«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Δεν ήταν αρκετό…».

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε... Δεν ήταν αρκετό...

Posted by Babis Zacharis on Wednesday, August 23, 2023

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Στη μάχη με τις αναζωπυρώσεις ρίχνονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα από το απόγευμα σήμερα (24.08).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, εκτός από το βασικό μέτωπο στους πρόποδες της Πάρνηθας στο δυτικό κομμάτι, η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις ανατολικά από τη Μονή Κλειστών, μία περιοχή δύσβατη, καθώς οι χαράδρες εκεί δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμες. Επίσης, υπάρχει μία αναζωπύρωση στα δυτικά όπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα στην Πάρνηθα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σε περιοχές κοντά σε οικισμούς.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά 11 αεροσκάφη με 12 ελικόπτερα.

Για την εικόνα των πυρκαγιών στην Πάρνηθα, στον Έβρο και στη Βοιωτία μίλησε και ο πρόεδρος Αξιωματικών Πυροσβεστικής Κώστας Τσίγκας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πρόληψης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0uc2yysvvl)

Drone πάνω από τις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που μεταδίδει το drone της ΕΡΤ από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας. Μια οικία φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν έχει καεί ολοσχερώς. Ωστόσο, στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο κατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες χθες, Τετάρτη (23.08). Ενώ το drone δείχνει τις καμένες εκτάσεις, εμφανή είναι τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης στο πύρινο μέτωπο στη Φυλή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0tt68w6opt)

Πώς δημιουργήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» σε χαράδρα που προκάλεσε αναζωπύρωση σήμερα τα ξημερώματα

Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα χθες (23.08), τα ξημερώματα της Πέμπτης συνέβη μεγάλη αναζωπύρωση στο σημείο. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση.

Να σημειωθεί μάλιστα πως στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν.

Αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυρσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, εξήγησε πως παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή σημειώνοντας ότι συνέβη «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν. Μία «έκρηξη» που σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03:20, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος.

Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»

Για το «φαινόμενο της καμινάδας» είχε μιλήσει ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, προ ημερών εξηγώντας τι συνέβη με τις φωτιές στη Χαβάη:

«Είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα ουσιαστικά αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ