Ελλαδα

Φωτιά στον Αυλώνα: Κιάλια, σπινθηριστή, βαμβάκι και αναπτήρες είχε στην κατοχή του ο ένας ύποπτος

Ξεπηδούσε ανά τέταρτο και μια φωτιά, δήλωσε ο Δήμαρχος Ωρωπού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστης επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Φωτογραφία Αρχείου © ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Φωτιά στον Αυλώνα: Τι είχε στην κατοχή του ο ένας από τους δύο υπόπτους - Ξεπηδούσε ανά τέταρτο και μια φωτιά, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ωρωπού

Τεράστιο θυμό προκαλούν οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις απόπειρες εμπρησμού στον Αυλώνα που ξεκίνησαν σήμερα (24.08) από νωρίς το πρωί. 

Δύο άτομα έχουν ήδη προσαχθεί, ενώ οργή προκαλούν οι πληροφορίες που θέλουν τον έναν εκ των δύο υπόπτων να είχε μαζί του κιάλια, σπινθηριστή, βαμβάκι και αναπτήρες. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να κινούνταν στις περιοχές που ξεπηδούσαν οι φωτιές τις κρίσιμες ώρες. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0ro8j4hsfl)

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης είπε πως ξέσπασαν από το πρωί 11 εστίες φωτιάς στην περιοχή, η μία μετά την άλλη.

«Ευτυχώς αυτή τη στιγμή είναι κάπως ήρεμα τα πράγματα και δεν έχουμε ενεργό μέτωπο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους εθελοντές μας και μπορέσαμε να τη μαζέψουμε πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση», είπε αρχικά ο κ. Γιασημάκης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη συνέχεια τόνισε:

«Είχαμε 11 εστίες, όλες τριγύρω. Ανά τέταρτο και μια φωτιά, με την πρώτη να ξεκινάει στις 8:06 το πρωί. Για μένα όλο αυτό δεν είναι τυχαίο περιστατικό. Κάθε τέταρτο και μια εστία. Ευτυχώς κινητοποιηθήκαμε αμέσως με την πρώτη και στη συνέχεια βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας που ξέσπαγαν η μία μετά την άλλη. Τις ακολουθούσαμε κι έτσι καταφέρναμε να τις προλαβαίνουμε πριν εξαπλωθούν».

Ο δήμαρχος Ωρωπού είπε ακόμη πως γνωρίζει για τις δύο προσαγωγές και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Με το ξεκίνημα της πρώτης φωτιάς επικοινώνησα αμέσως με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Λογοθέτη και με τον ταξίαρχο διοικητή της ομάδας Δίας, αλλά και τον διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Ωρωπού και είναι γεγονός πως υπήρξε άμεση η ανταπόκρισή τους και γι' αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω, όπως να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας».

Το ξέσπασμα του Βασίλη Κικίλια για τους εμπρηστές

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για τις απόπειρες εμπρησμού χρησιμοποιώντας αρκετά σκληρή γλώσσα για τους εμπρηστές.

«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», είπε αρχικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη, στην έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο, ο κ. Κικίλιας είπε επίσης ότι «στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 08:13, στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 08:57 στο Συκάμινο δύο απόπειρες, στις 09:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:01 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία και πήρε διαστάσεις».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0ro8j4hsfl)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (24.8) σε Αττική και Στερεά Ελλάδα

Πολύ υψηλός είναι και για σήμερα Πέμπτη (24.8) ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε δύο Περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε: 

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής
Φωτιά στον Αυλώνα: Κιάλια, σπινθηριστή, βαμβάκι και αναπτήρες είχε στην κατοχή του ο ένας ύποπτος

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ