Ελλαδα

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο παράγγειλε ο Δένδιας

Ξεκινάει και εισαγγελική έρευνα γενικότερα για πυρκαγιές στη Μαγνησία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο
© SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μαγνησία - ΕΔΕ για τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε έκτακτη δήλωσή του για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Ο υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως αιτήθηκε τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τη διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης.

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», είπε ο κ. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας πως θα διερευνηθεί τι συνέβη.

«Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο», διεμήνυσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για το στρατιωτικό προσωπικό.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης», κατέληξε ο υπουργός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cudml5o4rs7d)

Παρέμβαση και από εισαγγελέα

Την ίδια ώρα, παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις πυρκαγιές στη Μαγνησία εξέδωσε η Εισαγγελία Βόλου.

Θα διερευνηθεί πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, σε πολλά κτίρια, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε καλλιέργειες και σε υποδομές, αλλά και την απώλεια δύο ανθρώπων στο Χοροστάσι Αλμυρού και τον Άγιο Γεώργιο Φερών, 

Η ταυτόχρονη εκδήλωση τόσων πυρκαγιών έχει προκαλέσει υπόνοιες για σκόπιμη και οργανωμένη εγκληματική δράση και δεν αποδίδεται μόνο σε πιθανή αμέλεια κάποιων ατόμων.

Μάλιστα, το πρώτο βράδυ που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενώ κινδύνευε να παραδοθεί στις φλόγες το Σέσκλο, κατήγγειλε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Δεν είναι δυνατόν να εκδηλώνονται φωτιές ταυτόχρονα σε έξι διαφορετικά σημεία στη χειρότερη δυνατή στιγμή λόγω του καύσωνα και της επικράτησης των θυελλωδών ανέμων».

Στην προκαταρκτική θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Καλύτερη η εικόνα από τις φωτιές

Βελτιωμένη εμφανίζεται σήμερα η γενική εικόνα από τις πυρκαγιές στη Μαγνησία. Όλες οι εστίες που εξακολουθούν να υφίστανται βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, πλην του μετώπου μεταξύ Σέσκλου και Χρυσής Ακτής Παναγίας.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, άρχισαν να πετούν 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ σε όλα τα σημεία της φωτιάς δίνουν μάχη επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cudjsj4izr5l)

Οι εστίες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου είναι στην περιοχή μεταξύ Αερινού, Περιβλέπτου και Κοκκίνας του δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ τη νύχτα οι φλόγες πέρασαν και τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ένα μέτωπο - το οποίο όμως είναι υπό έλεγχο - βρίσκεται κοντά στη θέση «Στούπι» και πάνω από το «Κοκκινος Club», μεταξύ της Χρυσής Ακτής Παναγίας και του Σέσκλου, σε δύσβατη περιοχή που κατακαίει χαμηλή και θαμνώδη βλάστηση.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει στη Μαγνησία από χθες το βράδυ και επικρατεί σχεδόν άπνοια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ