Ελλαδα

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες: Ανεξέλεγκτα μέτωπα σε Ρόδο και Κέρκυρα

Δορυφορική φωτογραφία με το μέγεθος της καταστροφής στο νησί των Ιπποτών

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρκαγιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Ρόδο και Κέρκυρα
© EUROKINISSI

Πυρκαγιές: Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής σε Ρόδο και Κέρκυρα - Καλύτερη εικόνα στην Κάρυστο

Στη σκιά της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους και του θανάτου των διπόλων στην Κάρυστο συνεχίζεται αδιάκοπα η μάχη στα πύρινα μέτωπα

Στη Ρόοδ, σταα χωριά Μαλώνα και Γεννάδι επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών για να μπορέσουν να αποτρέψουν την εισβολή της φωτιάς, ενώ και τα δύο χωριά έχουν εκκενωθεί.

Στο Γεννάδι υπάρχει μέτωπο φωτιάς πέριξ του χωριού και για την αντιμετώπισή του δίνεται μάχη από εθελοντές και πυροσβέστες, με την συνδρομή και των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Μάχη δίνεται επίσης και στην γύρω περιοχή από το χωριό της Μαλώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος να μπει η φωτιά στον οικισμό. Και στη Μαλώνα επιχειρούν πυροσβέστες και αρκετοί εθελοντές.

Ειδικότερα, στη Ρόδο, η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις, γι' αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο.

Νωρίτερα, μέσω 112 και οι κάτοικοι και επισκέπτες στο Γεννάδι, όπως και αυτοί σε Πλημμύρι και Λαχανιά, κλήθηκαν να εκκενώσουν όλοι προς Λίνδο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cubeg8esefft)

Την κατάσβεση επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, πλήθος εθελοντών κι όλοι οι φορείς Πολιτικής Προστασίας, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού περιοδικά εκτελούν 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Δορυφορική φωτογραφία της ESA για το μέγεθος της καταστροφής

Το μέγεθος της καταστροφής από την μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο αποτύπωσε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 που χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα Copernicus για την καταγραφή των φυσικών καταστροφών.

Στην εικόνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) που ελήφθη την Κυριακή 23 Ιουλίου, τα χρώματα είναι φυσικά με μια επιπλέον επεξεργασία από υπέρυθρες εικόνες για να φανεί το μέτωπο της φωτιάς.

Η καμένη περιοχή έχει ένα ορατά καφέ χρώμα. Πολύ καθαρά εμφανίζεται ο καπνός από τις φωτιές που εκτείνεται προς τα νότια σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από τα μέτωπα.

Η εκτίμηση της ESA για την περιοχή που έχει καεί είναι ότι φτάνει τα 110.000 στρέμματα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ελήφθη η φωτογραφία, την Κυριακή.

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες: Ανεξέλεγκτα μέτωπα σε Ρόδο και Κέρκυρα

Φωτιά στην Κέρκυρα: Ολοκληρωτική καταστροφή στο βορειοδυτικό κομμάτι

Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στη Βόρειο Κέρκυρα, με τις εκκενώσεις οικισμών να διαδέχονται η μια μετά την άλλη.

Η κατάσταση είναι τέτοια, που οι τοπικές αρχές, φρόντισαν να βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες σε λιμάνι της περιοχής δύο φέρυ-μποτ προκειμένου να παραλάβουν κατοίκους και τουρίστες, εάν κριθεί αναγκαίο.

Μιλώντας στην Athens Voice ο Γιώργος Μαχειμάρης, δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, ανέφερε πως «σήμερα αναζωπυρωθήκανε κομμάτια που είχαν σβήσει χθες Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή οι Λούτσες καίγονται. Πρόκειται για σπίτια παλιά και καινούρια. Σήμερα πετύχαμε μια τεράστια επιχείρηση εκκένωσης αφού πέρα από τους ντόπιους και τους τουρίστες, απομακρύναμε από οικισμούς εκατοντάδες ζώα. Άλογα, γαιδούρια, κατσίκια και πρόβατα»

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Μαχειμάρης εάν οι φωτιές ξέσπασαν τυχαία ή εάν πρόκειται για έργο εμπρηστών, ο ίδιος απάντησε: «Ξέσπασαν επτά πυρκαγιές, σχεδόν ταυτόχρονα, σε ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων. Από τη μονή του Παντοκράτωρα εως τη θάλασσα. Αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο, η μια είναι, άντε και οι δύο, επτά όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο περιστατικό».

Το βορειοδυτικό κομμάτι της Κέρκυρας, αυτό που κοιτά δηλαδή προς την Αλβανία, έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, αναφέρει ο δήμαρχος Βορείου Κέρκυρας στην Athens Voice.

«Δυστυχώς, δυο πυροσβέστες τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ πρόβλημα αντιμετώπισε και ο διοικητής των τοπικών δυνάμεων της πυροσβεστικής. Τα σωστικά συνεργεία αλλά και οι ντόπιοι που εθελοντικά βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούνε, έχουν εξαντληθεί. Χθες, ελπίζαμε πως θα μπορούσαμε να την ορειοθετήσουμε. Δεν είχε καθόλου αέρα. Σήμερα, ξεκίνησαν πάλι τα μποφόρ και γύρισαν οι άνεμοι με αποτέλεσμα ότι δεν είχε καεί στην βόρεια Κέρκυρα να απειλείται αυτή την στιγμή. Η κατάσταση, δεν είναι καθόλου καλή. Επειδή δεν ξέρουμε πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα, προνοήσαμε και εδώ και λίγες ώρες έχουν φτάσει δύο φέρι μποτ σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα του νησιού, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να απομακρύνουμε πολίτες, ντόπιους και τουρίστες. Εάν κριθεί αναγκαίο. Η καταστροφή για το νησί, τους ντόπιους, τον τουρισμό είναι πρωτοφανής», κατέληξε ο κ. Μαχειμάρης.

Η πυρκαγιά της Κέρκυρας, είναι η εξαιρετικά δύσκολη καθώς σήμερα αναζωπυρώθηκαν τα μέτωπα στο βόρειο τμήμα του νησιού, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να διατάξουν τις εκκενώσεις στις περιοχές Λούτσες, Ημερολιά, Απραό, Καλαμάκι και Σύκι. Γύρισαν οι άνεμοι στο νησί, ανέφεραν οι πυροσβέστες που επιχειρούν στον Απραό και τα μέτωπα που είχαν περιοριστεί ξαφνικά αναζωπυρώθηκαν απειλώντας εκ νέου οικισμούς. Μάλιστα, στις Λούτσες, νωρίτερα σήμερα κάηκαν αρκετά σπίτια, παλαιά και καινούργια, ενώ η φωτιά πέρασε από τις αυλές δεκάδων σπιτιών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cube8st532xl)

Στο μέτωπο της Καρύστου, η εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι καλύτερη, καθώς οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν κατά τόπους μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται άμεσα. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Κάρυστο σημειώθηκε εθνική τραγωδία, η ΥΠΕΘΑ / ΓΕΑ ανακοίνωσε τον θάνατο των δύο χειριστών του Canadair που συνετρίβει κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. 

53 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σημειώνεται ότι συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

«Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα», σημειώνει η Πυροσβεστική

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Ρόδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Σχετικά με την Κέρκυρα, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται».

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cubdwpijc2ll)

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», υπογραμμίζει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ