Ελλαδα

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Κρίσιμη η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα

64 νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Κυριακή στη χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρκαγιά
Πυρκαγιά © Eurokinissi

Πύρινα μέτωπα: Κρίσιμη η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο & Κέρκυρα - Πόσες πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα στη χώρα

Μάχη με τις φλόγες θα συνεχίσουν να δίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82 δασικές πυρκαγιές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Ταυτόχρονα, όπως είπε, το τελευταίο εικοσιτετράωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις σε αστικές περιοχές της χώρας.

Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή της Ρόδου, όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης. Εκεί επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα και από αέρος περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu9pmv0yxsex)

«Σε αυτή τη μάχη είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών. Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας έχουν διαθέτει πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα. Επίσης μέσα έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τις πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα», σημείωσε:

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, σχεδόν σε όλες τις ανοιχτές πυρκαγιές δεν έλειψαν και σήμερα οι αναζωπυρώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο που έφτασε κοντά σε οικισμούς όπως αυτή που εκδηλώθηκε το μεσημέρι πολύ κοντά στο Ασκληπιείο Ρόδου.

Κοντά σε οικισμούς οι φλόγες στην Κάρυστο

Αναφορικά με τον Πλατανιστό Καρύστου, είπε ότι, σήμερα το μεσημέρι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκ των οποίων η μία εστία έχει ελεγχθεί και οι άλλες 2 είναι σε εξέλιξη ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη.

«Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός με κατεύθυνση προς Κάρυστο.

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν σε πολλές πυρκαγιές. Στην Υλίκη Θήβας, στο Μετόχι Επιδαύρου, στο Δερβενάκι Αχαΐας, στον Αστακό Μεσολογγίου, και στην Αμυγδαλιά Βόλου. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι συνθήκες παραμένουν ακραίες . Απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς. Για τη δική σας ασφάλεια σε περίπτωση που επιθυμείτε την επιστροφή στο χώρο κατοικίας ή διαμονής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες αρχές. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Κοντά στους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα της Κέρκυρας οι φλόγες

Τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα πλησιάζει το πύρινο μέτωπο, που καίει από το απόγευμα στη βόρεια Κέρκυρα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα η οποία καίει σε μέτωπο χιλιομέτρων.

Κάτοικοι και τουρίστες οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος 112, έφθασαν στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu9sbqsbarep)

Μεγάλη φωτιά στην Περίθεια Κέρκυρας - Εκκενώνονται πέντε οικισμοί

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, Κυριακή 23 Ιουλίου, στην περιοχή της Περίθειας στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Corfu tv, στο σημείο έχουν σπεύσει τόσο πυροσβέστες αλλά και η πολιτική προστασία του Δήμου της Βόρειας Κερκυρας.

Κύριος στόχος των ανδρών της Πυροσβεστικής είναι να την θέσουν υπό έλεγχο πριν πάρει μεγαλύτερη έκταση.

Να σημειωθεί πως οι δυο εστίες σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φαίνεται να έχουν ξεφύγει καίγοντας δεντρα και χόρτα στην παλιά Περίθεια.

Στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη βόρεια Κέρκυρα δόθηκε 112 για εκκένωση από τους οικισμούς Πόρτες, Μεγκουλα, Σημιές, Παλιά Περιθεια και Σάγκα προς Κασσιόπη.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις Γλαφυρές Βόλου

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και κατέκαιε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βορείως του Βόλου.

Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής και ακούγονταν εκρήξεις, αλλά αμέσως έσπευσαν πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το χωριό Γλαφυρές.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη,που ήταν παρούσα στο μέτωπο της φωτιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και γι αυτό σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση ήταν αστραπιαία ώστε να προλάβουμε περαιτέρω επέκτασή της και κυρίως να μη πλησιάσει προς τον δρόμο και τις κατοικημένες περιοχές. Κατ΄απαίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ήρθαν αμέσως τα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και με συνεχείς ρίψεις νερού στις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από αέρος και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.Τώρα την πλήρη κατάσβεσή της έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις και ο στρατός».

Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Κάστρο στο Αίγιο

Μήνυμα από το 112 εστάλη για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Αίγιο.

Όπως αναφέρει, όσοι βρίσκονται στον οικισμό Κάστρο πρέπει να εκκενώσουν προς Καθολικό.

Μεγάλη φωτιά στα Ζαχλωρίτικα Αιγίου

Συναγερμός σήμανε στις Πυροσβεστικές Αρχές λόγω μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στο Αίγιο και συγκεκριμένα σε δύσβατη περιοχή κοντά στον οικισμό Ζαχλωρίτικα Αιγιαλείας.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό της Περιφέρειας, το ακριβές σημείο φωτιάς είναι η Αγία Ειρήνη. Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει στο σημείο, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά - Αιγιάλεια - Διακοπτό - 2
Φωτιά - Αιγιάλεια - Διακοπτό - 1
Πυρκαγιά στο Διακοπτό
Φωτιά - Αιγιάλεια - Διακοπτό

Αυτή τη στιγμή, η πυρκαγιά καίει σε θαμνώδη έκταση, κοντά στην γέφυρα Τσαγρή, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει ο οικισμός. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Κρίσιμη η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Κρίσιμη η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Κρίσιμη η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Κρίσιμη η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Κρίσιμη η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Κρίσιμη η κατάσταση σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ