Ελλαδα

Ο δήμαρχος Κέρκυρας στην ATHENS VOICE: «Ξέσπασαν επτά πυρκαγιές ταυτόχρονα, δεν είναι τυχαίο»

Περιγράφει ολοκληρωτική καταστροφή στο βορειοδυτικό κομμάτι

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Κέρκυρα - Δήμαρχος: Ολοκληρωτική καταστροφή στο βορειοδυτικό κομμάτι
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτιά στην Κέρκυρα - Ο δήμαρχος, Γιώργος Μαχειμάρης, μιλά στην ATHENS VOICE: Ολοκληρωτική καταστροφή στο βορειοδυτικό κομμάτι

Δραματική είναι η κατάσταση στο βόρειο κομμάτι της Κέρκυρας, με τις εκκενώσεις οικισμών να διαδέχονται η μια την άλλη.

Η κατάσταση είναι τέτοια, που οι τοπικές αρχές φρόντισαν να βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες σε λιμάνι της περιοχής δύο φέρι-μποτ προκειμένου να παραλάβουν κατοίκους και τουρίστες, εάν κριθεί αναγκαίο.

Μιλώντας στην ATHENS VOICE ο Γιώργος Μαχειμάρης, δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, ανέφερε πως «σήμερα αναζωπυρώθήκαν κομμάτια που είχαν σβήσει χθες Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή οι Λούτσες καίγονται. Πρόκειται για σπίτια παλιά και καινούρια. Σήμερα πετύχαμε μια τεράστια επιχείρηση εκκένωσης αφού, πέρα από τους ντόπιους και τους τουρίστες, απομακρύναμε από οικισμούς εκατοντάδες ζώα: άλογα, γαιδούρια, κατσίκια και πρόβατα».

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Μαχειμάρης εάν οι φωτιές ξέσπασαν τυχαία ή εάν πρόκειται για έργο εμπρηστών, ο ίδιος απάντησε: «Ξέσπασαν επτά πυρκαγιές, σχεδόν ταυτόχρονα, σε ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων. Από τη μονή του Παντοκράτωρα ως τη θάλασσα. Αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο, η μία είναι, άντε και οι δύο, επτά όμως; Σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο περιστατικό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cub9z1efrgfl)

Ολοκληρωτική καταστροφή στο βορειοδυτικό κομμάτι

Το βορειοδυτικό κομμάτι της Κέρκυρας, αυτό που κοιτά προς την Αλβανία, έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, αναφέρει ο δήμαρχος Βορείου Κέρκυρας στην ATHENS VOICE.

«Δυστυχώς, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ πρόβλημα αντιμετώπισε και ο διοικητής των τοπικών δυνάμεων της πυροσβεστικής. Τα σωστικά συνεργεία αλλά και οι ντόπιοι που εθελοντικά βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούνε, έχουν εξαντληθεί. Χθες, ελπίζαμε πως θα μπορούσαμε να την οριοθετήσουμε. Δεν είχε καθόλου αέρα. Σήμερα, ξεκίνησαν πάλι τα μποφόρ και γύρισαν οι άνεμοι με αποτέλεσμα ό,τι δεν είχε καεί στη βόρεια Κέρκυρα να απειλείται αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

»Επειδή δεν ξέρουμε πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα, προνοήσαμε και εδώ και λίγες ώρες έχουν φτάσει δύο φέρι-μποτ σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα του νησιού, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να απομακρύνουμε πολίτες, ντόπιους και τουρίστες, εάν κριθεί αναγκαίο. Η καταστροφή για το νησί, τους ντόπιους, τον τουρισμό είναι πρωτοφανής», κατέληξε ο κ. Μαχειμάρης.

Εκκενώσεις οικισμών στη βόρεια Κέρκυρα

Η πυρκαγιά της Κέρκυρας είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς σήμερα αναζωπυρώθηκαν τα μέτωπα στο βόρειο τμήμα του νησιού, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να διατάξουν τις εκκενώσεις στις περιοχές Λούτσες, Ημερολιά, Απραό, Καλαμάκι και Σύκι.

Γύρισαν οι άνεμοι στο νησί, ανέφεραν οι πυροσβέστες που επιχειρούν στον Απραό και τα μέτωπα που είχαν περιοριστεί ξαφνικά αναζωπυρώθηκαν απειλώντας εκ νέου οικισμούς. Μάλιστα, στις Λούτσες, νωρίτερα σήμερα κάηκαν αρκετά σπίτια, παλαιά και καινούργια, ενώ η φωτιά πέρασε από τις αυλές δεκάδων σπιτιών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cubdwpijc2ll)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ