- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στους Ήρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023
Νικητές νεαροί επιζώντες της σιδηροδρομικής τραγωδίας και ένα κέντρο σεξουαλικής υγείας
Οι δυο νικητές από την Ελλάδα είναι ανάμεσα σε 38 τιμώμενα πρόσωπα και οργανώσεις από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι Ήρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint – από την Ελλάδα – βραβεύονται με το φετινό Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.
Οι δυο νικητές από την Ελλάδα είναι ανάμεσα σε 38 τιμώμενα πρόσωπα και οργανώσεις τα οποία προέρχονται από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επιλογή που έγινε στις 28 Ιουνίου από την κεντρική επιτροπή του Βραβείου. Μπορείτε να δείτε τους νικητές από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ.
Οι Ήρωες των Τεμπών
Η βραβευμένη ομάδα «Οι Ήρωες των Τεμπών» επέβαινε στις 28/02/2023 στον μοιραίο επιβατικό συρμό Intercity 62, ο οποίος προσέκρουσε σε άλλη αμαξοστοιχία στα Τέμπη.
Ενώ οι ίδιοι ήταν τραυματισμένοι, με κίνδυνο της ζωής τους και αυταπάρνηση, βοήθησαν τους συνεπιβάτες τους να βγουν από τα βαγόνια του φλεγόμενου τρένου, σώζοντας δεκάδες ζωές.
Πρόκειται για τον 20χρονο Ανδρέα Αλικανιώτη από τον Βύρωνα και την Ηλεία, τον 18χρονο Άγγελο Τσιαμούρα από την Ιεράπετρα Κρήτης και τον 20χρονο Μιχάλη Κλάψη από τους Λειψούς, όλοι τους φοιτητές, όπως επίσης και τον Γιώργο, μαραγκό στο Άγιο Όρος ο οποίος επέλεξε να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα.
Ref Checkpoint
Το Ref Checkpoint, του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή, είναι κέντρο πρόληψης και σεξουαλικής υγείας για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Αθήνα.
Παρέχει δωρεάν ενημέρωση, συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής υγείας στη μητρική γλώσσα των ωφελουμένων ατόμων (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ρωσικά, αραβικά, ουρντού και φαρσί), ανώνυμη εξέταση για τον HIV και τις ιογενείς ηπατίτιδες, και διασύνδεση των ωφελούμενων ατόμων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή με άλλους φορείς και υπηρεσίες.
Τι είναι το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη
Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αναγνωρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και προωθούν τις κοινές μας αξίες.
Απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άτομα, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις που με τις δράσεις τους προάγουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα, την αμοιβαία κατανόηση και στενότερη σύνδεση μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών της ΕΕ ή τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός ΕΕ.
Προτάσεις για υποψηφιότητες για το Βραβείο γίνονται από τους Ευρωβουλευτές, καθώς επίσης από πολίτες, ομάδες πολιτών και οργανώσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
Επιχειρούν 52 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Τι συμβαίνει με την ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά
Η νέα εκδήλωση του κύκλου συζητήσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα» του περιοδικού The Books' Journal
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.