Ελλαδα

Ο χάρτης των περιοχών με βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Ενίσχυση των ανέμων

Αναλυτική πρόγνωση - Σε ισχύ έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Μηνύματα από το 112 έχουν λάβει οι κάτοικοι σε Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Καιρός σήμερα: Οι περιοχές με βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Ο χάρτης του Meteo, το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και η αναλυτική πρόγνωση

Χάρτη με τις περιοχές που αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να πλήξει η κακοκαιρία έδωσε στη δημοσιότητα το Meteo. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, λόγω της διέλευσης βαρομετρικού χαμηλού από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς το Αιγαίο Πέλαγος από σήμερα Παρασκευή (16.6) και για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στα ηπειρωτικά και θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Συγκεκριμένα, για σήμερα Παρασκευή αναμένονται βροχές αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα επεκταθούν και θα ενταθούν στα ηπειρωτικά, με τοπικά έντονα φαινόμενα στην Κεντρική και Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Τοπικές βροχές αναμένονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το Σάββατο (17.6), προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, με τοπικά έντονα φαινόμενα έως το μεσημέρι σε Μαγνησία, Σποράδες, Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη), Βόρειο Αιγαίο, Εύβοια και τις θερμές ώρες της ημέρας στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο και τοπικά στη Βόρεια Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Καιρός: Συνέχιση των καταιγίδων την Κυριακή - Πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων

Επιπλέον, σήμερα αναμένεται πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο, σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), αλλά και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Συνέχιση των καταιγίδων προβλέπεται την Κυριακή (18.6) με περιορισμό όμως των φαινομένων, στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το Σάββατο (17.06) -ημέρα με τα γενικευμένα φαινόμενα- κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 - Σημαντική. 

Στον παρακάτω προγνωστικό Χάρτη, εμφανίζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης σε χιλιοστά (mm) κατά τη διάρκεια του διημέρου Παρασκευής 16.6 και Σαββάτου 17.6.

Ο χάρτης των περιοχών με βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Ενίσχυση των ανέμων

Καιρός σήμερα: Σε ισχύ έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός θα παρουσιάσει από σήμερα επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες να πλήττουν κυρίως έξι περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα Παρασκευή (16.6), η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου με τα νέα προγνωστικά δεδομένα να δείχνουν ότι αναμένεται αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, αλλά και χαλάζι. 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από σήμερα Παρασκευή (16.6) έως και την Κυριακή (18.6). Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι:

  • Σήμερα Παρασκευή (16.6), η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και κυρίως τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.
  • Το Σάββατο (17.6), η κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία , η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.
  • Την Κυριακή (18.6), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Ο καιρός σήμερα (16.6) - Πρόγνωση Meteo 

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές το πρωί στα δυτικά, βόρεια και κεντρικά και πιθανόν στα Δωδεκάνησα και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ισχυροί άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο και αργότερα στο Ιόνιο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πιο αναλυτικά, για την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 προβλέπονται λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στην Κεντρική Στερεά και στη Βόρεια Πελοπόννησο και πιθανόν στα Δωδεκάνησα και τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς επίσης και στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ορεινά τμήματα της Κρήτης. Τα φαινόμενα στην Κεντρική Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική Μακεδονία ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 23 βαθμούς), 18 έως 31 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 19 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 14 έως 23 βαθμούς), 21 έως 28 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 17 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 21 έως 27 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, όπου βαθμιαία στο Νότιο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση μετά το απόγευμα σε ισχυρούς 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, με βαθμιαία στροφή των ανέμων από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς ασθενείς και στο Σαρωνικό σε σχεδόν μέτριους 4 μποφόρ.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρες καταιγίδες περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctdrhgqtiord)

Ο καιρός σήμερα (16.6) - Πρόγνωση ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη δυτική και κατά τόπους την κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία, πιθανώς στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και κυρίως τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με τη ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φτάσει έως τους 27 με 28 (στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά έως τους 24) και στα νότια ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο έως τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες και στη Θράκη. Τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, πιθανώς στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και κυρίως τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη .

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στη δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 στα νότια έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Στις Κυκλαδες κυκλωνικοί 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στην Κρήτη ανατολικοί νοτιοανατολικοί και από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα ενταθούν.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικούς όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 στα νότια 5 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικούς όμβρους από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι πρόσκαιρα έντονα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctdiam5w3bzl)

Διαβάστε περισσότερα για τον καιρό σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ