Ελλαδα

Έως 6.000 δολάρια η «ταρίφα» της τραγωδίας

Οι μαρτυρίες των διασωθέντων σε λιμενικούς και γιατρούς

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έως 6.000 δολάρια η «ταρίφα» της τραγωδίας
@Menelaos Myrillas/ SOOC

Ναυάγιο στην Πύλο: Έως 6.000 δολάρια ανά άτομο το κόστος της μεταφοράς - Το αλιευτικό είχε βλάβη εξ αρχής - Τι είπαν σε λιμενικούς και γιατρούς οι διασωθέντες

Ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 6.000 δολάρια, φαίνεται πως έδωσαν οι επιβάτες του σαπιοκάραβου που βυθίστηκε ανοικτά της Πύλου, προκειμένου οι δουλέμποροι να τους μεταφέρουν από την Λιβύη στην Ιταλία.

Αυτό προκύπτει από τις μαρτυρίες των διασωθέντων του πολύνεκρου ναυαγίου, από τα πλέον σημαντικά των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Εάν και μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί ζωντανοί μόλις 104 μετανάστες, ήδη 78 έχουν ανασυρθεί νεκροί ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται αφού οι πληροφορίες των Ιταλικών αρχών, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 700 επιβαίνοντες.

Το σκάφος είχε βλάβη από την αρχή του ταξιδιού

Αυτό που ανέφεραν μεταξύ άλλων οι διασωθέντες στους λιμενικούς που διενεργούν τις έρευνες, ήταν πως από την πρώτη στιγμή, η μηχανή του σκάφους, φαίνεται πως είχε προβλήματα και γίνονταν προσπάθειες καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού, να την επισκευάσουν.

Τα πλοία του λιμενικού που βρέθηκαν κοντά στο αλιευτικό σκάφος, ενώ αυτό συνέχιζε να πλέει με προορισμό την Ιταλία, προσφέρθηκαν να παραλάβουν τους επιβαίνοντες του σκάφους. Όμως ο καπετάνιος, αρνείτο πεισματικά να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών. Ξαφνικά, σύμφωνα με το λιμενικό, οι μηχανές έσβησαν. Επικράτησε ένας πανικός ανάμεσα στους δουλέμπορους και τους μετανάστες, το αλιευτικό ταλαντεύτηκε τρεις φορές και εν συνεχεία βούλιαξε.

Χρειάστηκαν περίπου δέκα λεπτά από την στιγμή που το σκάφος αναποδογύρισε εως ότου χαθεί από την επιφάνεια της θάλασσας.

Έως 6.000 δολάρια η «ταρίφα» της τραγωδίας
@ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι δουλέμποροι πλούτισαν με το αίμα των επιβατών

Σύμφωνα με τα στελέχη του λιμενικού σώματος που διενεργούν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δουλεμπόρων, τόσο αυτούς που επέβαιναν στο σαπιοκάραβο όσο και αυτών που οργάνωσαν το καραβάνι των μεταναστών από την Λιβύη.

Σύμφωνα με τις εως τώρα μαρτυρίες των διασωθέντων, κλήθηκαν και πλήρωσαν από 3.000 δολάρια εως και 6.000 δολάρια. Το ποσό διαφέρει, ανέφεραν, ανάλογα με τον τελικό προορισμό του μετανάστη. Οι τρεις χιλιάδες ευρώ, αφορούν απλή μετάβαση στην Ιταλία. Αντιθέτως, τα μεγαλύτερα ποσά, αφορούν την μεταφορά των μεταναστών σε σκανδιναβικές χώρες.

Προφανώς, λένε οι λιμενικοί, το κύκλωμα είναι καλά οργανωμένο. Όπως εξάλλου όλα αυτά που οργανώνουν τέτοιου είδους καραβάνια. Οι επιβάτες, προπλήρωσαν σχεδόν το σύνολο των χρημάτων στους λαθροδιακινητές και τα υπόλοιπα θα δίνονταν μόλις έφταναν στον προορισμό τους.

Οι ελληνικές αρχές ελπίζουν συγγενείς των θυμάτων που γνωρίζουν την διαδικασία που ακολουθήθηκε να αποκαλύψουν στις αρχές τις πληροφορίες και τον τρόπο επαφής που είχαν οι οικείοι τους με τους δουλέμπορους, ώστε τα μέλη του κυκλώματος να εντοπιστούν και να συλληφθούν, είτε στην Λιβύη, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα βρίσκονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ