Ελλαδα

«Φαγητό για Όλους»: Το 54% των ατόμων που επωφελήθηκαν ήταν παιδιά

Ο απολογισμός έτους του προγράμματος διανομής φαγητού για πρόσφυγες και μετανάστες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Πρόγραμμα διανομής φαγητού για ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών
© Unsplash

«Φαγητό για Όλους»: Πρόγραμμα διανομής φαγητού για πρόσφυγες και μετανάστες που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και Intersos Hellas

Πρόγραμμα διανομής φαγητού για ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών υλοποιεί από τον Φεβρουάριο του 2022 το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Intersos Hellas». Η υλοποίηση του προγράμματος αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί σε σχέση με την επισιτιστική ασφάλειά τους.

Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο 2022 ως τον Φεβρουάριο 2023 το πρόγραμμα υποστήριξε 1.979 οικογένειες και συνολικά 5.932 άτομα. Η πλειοψηφία των ατόμων που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα είναι παιδιά (54%), εκ των οποίων ένα στα τρία είναι ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών. Το 84,7% είναι γυναίκες και κορίτσια.

Όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τα οποία παρουσίασε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής της «Intersos Hellas», Απόστολος Βεΐζης, έξι στα δέκα άτομα που έλαβαν υποστήριξη μέσω του προγράμματος έχουν πρόσβαση σε φαγητό μόλις μία με τρεις φορές την εβδομάδα. Το 69,8% δεν έχει σταθερή πρόσβαση σε φαγητό, ενώ ένα ποσοστό 17,6% δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόσβαση σε φαγητό.

Την ίδια ώρα περίπου 2.366 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.233 παιδιά, περιμένουν σε λίστα αναμονής για να λάβουν φαγητό από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Πρόκειται για ένα παγόβουνο, του οποίου βλέπουμε μόνο μια μικρή μύτη», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Βεΐζης.

Από τους ωφελούμενους του προγράμματος, το 30,1% των ατόμων που έλαβαν υποστήριξη μέσω του προγράμματος είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Το 28% είναι μετανάστες, το 21,2% άνθρωποι χωρίς χαρτιά και ακολουθούν οι αιτούντες άσυλο (14,9%) και οι Ουκρανοί με καθεστώς προσωρινής προστασίας (4,6%).

Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «HIAS Ελλάδας», Βασίλης Κερασιώτης, σχολίασε ότι «η μεγάλη κατηγορία που παραδόξως δεν έχει πρόσβαση σε φαγητό, όπως θα αναμενόταν, είναι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες» και προσέθεσε ότι «η ύπαρξη συστημικών φραγμών, όπως οι πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κριτηρίων που εισάγουν διακρίσεις και αποκλείουν de facto τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τους μετανάστες από τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα στην Ελλάδα, εμποδίζουν σοβαρά την ίση πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας».

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση του προγράμματος, η διευθύντρια του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Άντλα Σασάτη, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας το Φόρουμ έλαβε πολλά αιτήματα από οικογένειες μεταναστών και προσφύγων για βοήθεια σε θέματα σίτισης. Μεταξύ άλλων περιέγραψε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας «όσοι απασχολούνταν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, δεν μπορούσαν να αιτηθούν για τα επιδόματα που δίνονταν», ενώ «όσοι δεν είχαν καταφέρει να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν απίστευτες καταστάσεις με γραφειοκρατία». Επιπλέον, το κλείσιμο του προγράμματος ESTIA και του Ελαιώνα «προκάλεσε υψηλό ποσοστό αστέγων».

Η κ. Σασάτη υπογράμμισε πως η Ελλάδα «πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει τη μετανάστευση ως κάτι προσωρινό». Εξάλλου, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών απέστειλε υπόμνημα στα κόμματα με αφορμή τις επερχόμενες εθνικές εκλογές ζητώντας τους να πάρουν θέση σε σημαντικά ζητήματα για τη μετανάστευση.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, έκανε λόγο για «ρητή πολιτική επιλογή από το ελληνικό κράτος να αποκλείει τους ανθρώπους από την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, το κλείσιμο του προγράμματος ESTIA και η λογική ανάπτυξης των κέντρων φιλοξενίας».

Το πρόγραμμα «Φαγητό για Όλους» υλοποιείται με την υποστήριξη του Ολλανδικού Ιδρύματος Προσφύγων. Εκτός από διανομή φαγητού, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές συναντήσεις με στόχο την παροχή πληροφοριών και την ενδυνάμωση των ωφελούμενων για να υπερβούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στη στέγαση, την παροχή προστασίας και την εύρεση εργασίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ