Ελλαδα

Αύγουστος Κορτώ για το περιστατικό με την εβδομηντάχρονη: Σαν τις ψυχρολουσίες στα μεσαιωνικά φρενοκομεία

«Ιδού η αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου στη σημερινή Ελλάδα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ
Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Αύγουστος Κορτώ για το περιστατικό με την εβδομηντάχρονη: Σαν τις ψυχρολουσίες στα μεσαιωνικά φρενοκομεία

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εικόνα που είδε το φως της δημοσιότητας από τον Ωρωπό όπου πλήρωμα δημοτικού ασθενοφόρου πλένει με λάστιχο σε πιλοτή πολυκατοικίας μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είναι γυμνή, ξαπλωμένη σε μια κουβέρτα. Το γεγονός σχολιάστηκε και από τον Αύγουστο Κορτώ. Άλλωστε ο συγγραφέας και μεταφραστής έχει αναφερθεί συχνά και στο παρελθόν σε θέματα ψυχικής υγείας, που αντιμετωπίζει και ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ο Αύγουστος Κορτώ έγραψε:

 «Κι ο ζόφος δεν έχει τέλος. Στον Ωρωπό, τραυματιοφορείς που θα διακόμιζαν μιαν εβδομηντάχρονη, ψυχικά άρρωστη γυναίκα, την καθάρισαν ξαπλώνοντάς την στο τσιμέντο, και καταβρέχοντας το γυμνό της σώμα με τη μάνικα. Σαν τις ψυχρολουσίες στα μεσαιωνικά φρενοκομεία του παρελθόντος.  «Ιδού η αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου στη σημερινή Ελλάδα – για να είναι δυνατόν τέτοιο άγος, φαντάσου τι άλλο μπορεί να συμβεί. Άνθρωποι παντελώς ανυπεράσπιστοι, ανήμποροι, στο έλεος της αθλιότητας». »(Η ανθρώπινη φρίκη δεν έχει τελειωμό, κυλάει σ’ αμέτρητα ποτάμια, πήζει και φτιάχνει νησιά κι ηπείρους – αν ήταν ορατή, η Γη δεν θα φάνταζε γαλαζοπράσινη, αλλά κίτρινη απ’ τη χολή, κόκκινη απ’ το αίμα.)»

Κι ο ζόφος δεν έχει τέλος. Στον Ωρωπό, τραυματιοφορείς που θα διακόμιζαν μιαν εβδομηντάχρονη, ψυχικά άρρωστη γυναίκα,...

Posted by Αύγουστος Κορτώ on Sunday, March 5, 2023

Κατεπείγουσα ΕΔΕ στον Ωρωπό: Νοσηλευτές έπλεναν 70χρονη με λάστιχο σε πυλωτή

Δήμαρχος της περιοχής, που ενημερώθηκε για το περιστατικό, επιβεβαιώνει το περιστατικό, τονίζοντας ότι η εικόνα είναι αληθινή. «Το ξέρω το περιστατικό και δυστυχώς είναι αληθινό. Περιήλθε σε γνώση μου πριν από δύο ώρες και πραγματικά δεν έχω λόγια για να εκφραστώ. Είναι ντροπή. Είναι ξεφτιλίκι άνευ προηγουμένου που μας γυρίζει αιώνες πίσω» τόνισε στο GRTimes, o δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης.

Ο τελευταίος μάλιστα πρόσθεσε πως αν και Κυριακή, «ήδη έχουν κινηθεί η διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει ΕΔΕ για το περιστατικό. Το ασθενοφόρο δεν είναι του ΕΚΑΒ, είναι δημοτικό ωστόσο το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία. Επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη και του ζήτησα να μη σταματήσει τη λειτουργία του ασθενοφόρου, ωστόσο απαίτησα να απομακρυνθεί σήμερα κιόλας το συγκεκριμένο πλήρωμα. Πήγαμε το βράδυ στο γραφείο, ετοιμάσαμε τα έγγραφα και αύριο μπαίνει πρωτόκολλο και ξεκινά η διαδικασία», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ