- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Λέκκας: «Τα κτίρια στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά»
Τι απαντά για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στη χώρα μας
Σεισμός Τουρκία: Ο Ευθύμιος Λέκκας για να κτίρια στην Ελλάδα και η σύγκριση με τις κατασκευές στις πληγείσες περιοχές
Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα αντίστοιχου εκείνου που «χτύπησε» την Τουρκία την περασμένη Δευτέρα (6.2) ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι κακώς έχει ανοίξει μία τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι τα κτίρια στη χώρα μας είναι «εξαιρετικά ανθεκτικά».
«Κακώς που άνοιξε η συζήτηση αυτή από συναδέρφους και κακώς που προβλήθηκε τόσο από τα μέσα ενημέρωσης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες τεκτονικές δομές της τάξεως των 500 χλμ για να δώσουν έναν αντίστοιχο σεισμό με αυτόν της Τουρκίας», δήλωσε αρχικά ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε: «Τα κτίρια στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε όλες τις δονήσεις και έχουμε κάνει μία έρευνα και είδαμε ότι οι επιπτώσεις, τόσο οι οικονομικές, όσο και σε επίπεδο θυμάτων, σε ομόλογους σεισμούς στην Ελλάδα είναι οι μικρότερες σε όλο τον κόσμο». Μάλιστα, ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα εκείνο του μεγάλου σεισμού του 2020 στη Σάμο, όπου δεν καταγράφηκε κατάρρευση κτιρίου.
Λέκκας: «Στην Τουρκία έχουν πάνω από 120.000 καταρρεύσεις κτιρίων»
Σχετικά με τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε στην ΕΡΤ ότι το μέγεθος της καταστροφής ομοιάζει με εκείνη του 2011 στην Αϊτή, όπου έχασαν τη ζωή τους 270.000 άνθρωποι. αρχικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρομοίασε το μέγεθος της καταστροφής με αυτήν που είχε υποστεί το 2011 η Αϊτή με 270.000 νεκρούς. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν απαριθμείται μονάχα με τους νεκρούς αλλά δρομολογεί καταστάσεις που είναι πάρα πολύ δύσκολες για το μέλλον αυτής της περιοχής. Καταστάσεις δύσκολες στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα», υπογράμμισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Έχουμε πάνω από 120.000 καταρρεύσεις και υπολογίζουμε ότι τα θύματα θα φτάσουν δυστυχώς τις 50.000 αν και δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό».
Σχετικά με τις παραβλέψεις του αντισεισμικού νόμου στις κατασκευές της Τουρκίας, ο Ευθύμιος Λέκκας αρχικά υπογράμμισε πως οι νόμοι ανέκαθεν ήταν «ελαστικοί» και δεν έχουν καμία σχέση με την αυστηρότητα των αντίστοιχων νόμων στη χώρα μας. «Έχουμε να κάνουμε με έλλειμμα στον αντισεισμικό κανονισμό και στις κανονιστικές διατάξεις, έχουμε να κάνουμε με λάθος στον κατασκευαστικό σχεδιασμό και με πολλή φτωχή ποιότητα των υλικών της κατασκευής» σημείωσε ο κ. Λέκκας. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κτίρια, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο καθηγητής είπε πως δεν μπορούν να γίνουν ενισχυτικές εργασίες, παρά μόνο να χτιστούν από την αρχή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.