Ελλαδα

Ιδρύεται Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη - Θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sinantis-eksoteriki

Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ - Οι δηλώσεις των ιδρυτικών μελών

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με σκοπό την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συμφώνησαν τα ιδρυτικά μέλη, στη διάρκεια της συνάντησης τους με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (20/01) στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης κ. Νικόλαου Καρρά, του Προέδρου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κ. Αιμίλιου Περδικάρη, του Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ3, κ. Τριαντάφυλλου Στάγκου και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, κ. Απόστολου Βεϊζαδέ.

Συμμετείχε επίσης, ο Διευθυντής Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παναγιώτου.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

thess2

Οι οκτώ φορείς συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης, στο οποίο θα συμμετάσχουν ως συνεργαζόμενα μέρη η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) και η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).

Το Διεθνές Κέντρο θα μελετά θέματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, τόσο σε εμπόλεμες ζώνες, όσο και σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση, αλλά και σε καθημερινά θέματα, όπου εμφανίζεται απειλή κατά των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ και της ελευθερίας της Ενημέρωσης.

Κύριο έργο του Διεθνούς Κέντρου θα είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών (τεχνικών, φωτογράφων) των ΜΜΕ, όπως και η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης για την προάσπιση του έργου τους σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν κρίση (φυσικές καταστροφές, ανθρωπιστική κρίση κ.ά.), σε κάθε μορφή απειλής. Επιπρόσθετα, θα παρέχει πρακτική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδρομή για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού πριν και κατά τη δημοσιογραφική αποστολή και ψυχολογική υποστήριξη. Η εκπαίδευση θα γίνεται από το ΑΠΘ, από κοινού με μεγάλο δίκτυο συνεργατών και θα αξιοποιεί υλικό της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

«Η ίδρυσή του εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών, που υλοποιούμε ως Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη Διασφάλιση της Προστασίας, της Ασφάλειας και της Ενίσχυσης της Θέσης των Δημοσιογράφων και άλλων Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης, πρωτοβουλία που έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ και από μια σειρά από κράτη μέλη ως πρωτοποριακή.

»Ειδικά στην περίπτωση αυτή, φέρνουμε κοντά τους φορείς και τις ενώσεις των δημοσιογράφων με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού. Δρούμε από κοινού. Προχωράμε σε μια πράξη προάσπισης και προαγωγής του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και υποστήριξης των Μέσων Ενημέρωσης, πράξη που συνιστά βασικό προαπαιτούμενο της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των fake news.

»Επιπλέον δε, η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου καθιστά τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα, σημείο διεθνούς αναφοράς, για μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες προκλήσεις του χώρου των ΜΜΕ, αλλά και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του, προκειμένου να εκπαιδευτούν», τόνισε ο κ. Γαλαμάτης.

«Είναι κάτι που έλειπε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα συνδράμει στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Το Κέντρο αυτό θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια στην περιοχή της βαλκανικής και σε όλη την Ευρώπη και άρα εκτός από την ακαδημαϊκή διπλωματία μιλάμε και για τη δημοσιογραφική διπλωματία», σημείωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Οκτώ φορείς συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης

«Είναι μία πολύ σημαντική Πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης την οποία υποστηρίζουμε όλες οι αρχές, οι θεσμοί και οι φορείς της περιοχής, γιατί πάρα πολύ απλά θα δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους από όλη την περιοχή, όχι μόνο εντός της Ελλάδας, να επιμορφωθούν και να ενημερωθούν για ζητήματα ασφάλειας. Έτσι θα επιτελούν με ασφάλεια το καθήκον τους, το λειτούργημά τους και ταυτόχρονα θα είναι θωρακισμένοι έναντι οποιασδήποτε απειλής», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για μια «εξαιρετική πρωτοβουλία» της Γ. Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Γαλαμάτη έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει τον χώρο που θα φιλοξενήσει την έδρα του Διεθνούς Κέντρου και ανακοινώσεις για αυτό θα γίνουν το επόμενο διάστημα και τόνισε: «Είναι μία ακόμα προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε στην πόλη μας να υπάρχει επισκεψιμότητα, να είναι ένα διεθνές κέντρο για τους δημοσιογράφους και είναι σημαντικό ότι συμβάλλουμε και εμείς σε αυτό».

«Είναι για μας μία μεγάλη χαρά και τιμή γιατί κεφαλαιοποιείται μία προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει πριν τρία χρόνια, με την ΕΣΗΕΜΘ και με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Γαλαμάτη ο οποίος υποστήριξε ουσιαστικά τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου όπως και όλες τις αρχές, τον Δήμο, την Περιφέρεια, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ, την ΕΣΗΕΜΘ και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις. Γιατί, ουσιαστικά, καθιστά τη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο εξελίξεων, ένα κέντρο καινοτόμο, το οποίο κεφαλαιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου.

Μια μέρα ιδιαίτερη και πολυ ξεχωριστή. Υποδεχθήκαμε πρώην απόφοιτους του τμήματος που μοιράστηκαν με τους πρωτοετείς...

Posted by Nikos Panagiotou on Friday, January 20, 2023

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης επισήμανε τα εξής: «Η λογική της εξωστρέφειας στην οποία θέλουμε να δώσουμε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και η συγκυρία της προεδρίας στη Βαλκανική Ένωση των Πρακτορείων Ειδήσεων (αυτή την περίοδο ο κ. Περδικάρης είναι πρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης) υπαγόρευσε τη λογική με την οποία είχαμε προτείνει να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ένα κέντρο εκπαίδευσης ουσιαστικά για τους δημοσιογράφους των Βαλκανίων. Η πρωτοβουλία αυτή είναι μία πρωτοβουλία η οποία θα λειτουργήσει παραγωγικά προς αυτή την κατεύθυνση για αυτό ακριβώς και τη στηρίζουμε. Σίγουρα τα αποτελέσματα τα οποία μπορούν να έρθουν θα είναι το ίδιο παραγωγικά και για το δημοσιογραφικό αποτέλεσμα, αλλά και κυρίως για την ακεραιότητα, την εκπαίδευση, τον επαγγελματισμό των δημοσιογράφων οι οποίοι θα συμμετέχουν και θα απολαύσουν τα κέρδη από αυτή την πρωτοβουλία».

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Απόστολος Βεϊζαδές είπε ότι «η πρωτοβουλία αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί προστατεύει τους δημοσιογράφους, βοηθάει στη δημιουργία αξιόπιστων ειδήσεων και ταυτόχρονα διευρύνει το δημοκρατικό κεκτημένο».

Κέντρο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη | 20/01/2023 | ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός
«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός

Πλέον είναι απαραίτητο, πρέπει να κατανοηθούν τα αίτια. Απαιτείται να σταματήσουμε να εκπαιδεύουμε τα αγόρια όπως εκπαιδεύτηκαν οι πατεράδες τους. Να τους βοηθήσουμε να κατέβουν από το βάθρο τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.