Ελλαδα

Κατάθεση αστυνομικού για 16χρονο: «Επιχειρούσε να μας εμβολίσει, δεν τον στόχευσα»

Τι συνέβη στο βενζινάδικο - Πώς ξεκίνησε η καταδίωξη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά περιέγραψε στην κατάθεσή του τι συνέβη στην αιματηρή καταδίωξη
Ο αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά περιέγραψε στην κατάθεσή του τι συνέβη στην αιματηρή καταδίωξη © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη - Ο τραυματισμός του σε καταδίωξη - Τι κατέθεσε ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης, περιέγραψε ο αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον ανήλικο.

Όπως αναφέρει, βρισκόταν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ στο βενζινάδικο όπου ο 16χρονος Ρομά είχε πάει να βάλει καύσιμα στο αγροτικό όχημά του. Ο υπάλληλος της επιχείρησης ήταν αυτός που τους πλησίασε και τους ενημέρωσε ότι ο ανήλικος οδηγός του αυτοκινήτου έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στο κεφάλι τόνισε, σύμφωνα με την «Καθημερινή»: «Ποιος και πώς ήταν ο οδηγός δεν είδα, ούτε ο υπάλληλος του πρατηρίου μας ανέφερε τίποτα για τον οδηγό. Μόλις μας το ανέφερε ο υπάλληλος, κατευθείαν ανεβήκαμε στις μηχανές και φύγαμε από το πρατήριο για να εντοπίσουμε το αγροτικό. Επίσης ενεργοποιήσαμε τις σειρήνες των μοτοσικλετών».

Και πρόσθεσε: «Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, κινούμενοι στη Μοναστηρίου προς το κέντρο της πόλης, είδαμε το αγροτικό να κινείται στο αντίθετο ρεύμα, προς την έξοδο της πόλης. Επί τόπου πραγματοποιήσαμε αναστροφή και αρχίσαμε να ακολουθούμε το αγροτικό. Περίπου στο ύψος της εταιρίας των Ελληνικών Πετρελαίων,  είδαμε ότι το αγροτικό σταμάτησε στον ερυθρό σηματοδότη».

Αστυνομικός για 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη: «Προφανώς το αγροτικό πήγε να εμβολίσει τη μοτοσικλέτα»

«Η 1η μοτοσικλέτα τότε, ενώ εμείς ήμασταν παραπίσω, προσέγγισε το αγροτικό από την πλευρά του συνοδηγού και πήγε δίπλα του. Όμως, όπως βλέπαμε ενώ προσεγγίζαμε, το αγροτικό αντί να υπακούσει, έκανε απότομο ελιγμό δεξιά με σκοπό προφανώς να εμβολίσει τη μοτοσικλέτα. Οι συνάδελφοί μου το αντιλήφθηκαν αμέσως και αστραπιαία κάνανε και αυτοί ελιγμό δεξιά και απέφυγαν τη σύγκρουση. Τότε το αγροτικό παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε ευθεία την πορεία του. Εμείς τον ακολουθήσαμε. Τον επόμενο σηματοδότη, παρότι ήταν ερυθρός, τον παραβίασε ξανά ο οδηγός του αγροτικού και έστριψε με κατεύθυνση προς τις φυλακές Διαβατών», συνέχισε ο αστυνομικός για την καταδίωξη του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

«Στις τελευταίες σιδηροδρομικές γραμμές πριν τις φυλακές, χωρίς εμφανή λόγο και ενώ μπορούσε να συνεχίσει ευθεία για να διαφύγει, ξαφνικά και εντελώς απότομα έκανε αναστροφή. Αναστροφή έκανε πιθανότατα, όπως είδαμε να γυρίζει το όχημα, τραβώντας χειρόφρενο. Αυτό το καταλάβαμε από τον τρόπο που γύρισε επί τόπου το αυτοκίνητο γύρω από τον άξονά του, κάνοντας στροφή πάνω από 180 μοίρες, με αποτέλεσμα να έρθει ξαφνικά κατά μέτωπο και ελαφρώς διαγώνια, με τη μοτοσικλέτα των συναδέλφων μου. Μόλις έγινε αυτό, αφού η μηχανή των συναδέλφων μου τον είδε να πλησιάζει σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων, για λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε και το αγροτικό και η 1η μοτοσικλέτα», ανέφερε επίσης.

Και συμπλήρωσε: «Ο αστυφύλακας Α. τότε ξεκίνησε να δίνει εντολές στον οδηγό του αγροτικού. Όμως πάλι δεν υπάκουσε και αφού πάτησε το γκάζι, πήγε με ταχύτητα να πέσει πάνω τους. Την τελευταία στιγμή όμως η μοτοσικλέτα απέφυγε τη σύγκρουση για δεύτερη φορά. (…) Με το που έγινε αυτό, το αγροτικό δεν συνέχισε ευθεία, αλλά έκανε κανονική αναστροφή πάνω στον δρόμο. Και μόλις έκανε αναστροφή δεν σταμάτησε, αλλά άμεσα ξαναπάτησε γκάζι και ξανακινήθηκε για 3η φορά κατά των συναδέλφων μου που ήταν μπροστά του σε πολύ μικρή απόσταση. (…)».

Η στιγμή που ο αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά

«Τη στιγμή εκείνη, μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει για 3η φορά να χτυπήσει με φόρα και να πατήσει τους συναδέλφους μου, έβγαλα το όπλο και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα χέρι. Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών.

» Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή κατηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου, λίγα μέτρα μετά. (…)

» Ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε οδηγό, ούτε την καμπίνα του αγροτικού. Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού» κατέληξε ο αστυνομικός για την αιματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη και τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσιότητα έχουν δοθεί οι διάλογοι της ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη και του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ