Ελλαδα

Κιβωτός του Κόσμου: Ενα χρυσωρυχείο με 400.000 ευρώ μετρητά και 15 εκατ. καταθέσεις

Στο στόχαστρο των αρχών η πρεσβυτέρα

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιβωτός του Κόσμου - Το κτίριο της δομής στον Κολωνό
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΣ/EUROKINISSI

Κιβωτός του Κόσμου: Οι έλεγχοι στις δομές, τα μετρητά σε χρηματοκιβώτια και συρτάρια και η κλήση για εξηγήσεις από π. Αντώνιο και πρεσβυτέρα

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ανά τη χώρα από τις κρατικές υπηρεσίες οι οποίες συγκέντρωσαν έγγραφα, χρήματα, τιμολόγια και άλλα ευρήματα τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο πακτωλός των χρημάτων που εντοπίστηκαν σε τραπεζικές θυρίδες, σε χρηματοκιβώτια, ακόμη και σε απλά συρτάρια σε εγκαταστάσεις της ΜΚΟ αλλά και στα σπίτια των υπευθύνων της οργάνωσης εξετάζονται πλέον προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δικαιολογούνται μέσω παραστατικών και αν διατίθεντο για τις πραγματικές ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών.

Η Ελληνική Αστυνομία και η υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος, εντόπισαν τεράστια ποσά, που προέρχονται κατά 90%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από δωρεές ιδιωτών. Εάν και εντύπωση δεν προκαλεί τόσο το μεγάλο χρηματικό ποσό που βρέθηκε, όσο το γεγονός πως βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτια στις δομές και σπίτια τις ΜΚΟ τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα μετρητά που εντόπισαν υπεύθυνοι των ερευνών ξεπερνούν τις 400.000, ενώ οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια. Ωστόσο, γίνεται αναζήτηση και άλλων τραπεζικών λογαριασμών εντός και εκτός Ελλάδος, με τα στοιχεία άλλων προσώπων, στους οποίους υπάρχουν πληροφορίες πως πιθανόν να μεταφέρθηκαν χρηματικά ποσά από λογαριασμούς της ΜΚΟ, κάτω από αδιαφανείς συνθήκες. Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρονται να σχετίζονται με συγκεκριμένα πρόσωπα της ηγετικές ομάδας της εν λόγω ΜΚΟ.

Αυτό που απομένει είναι να γίνει η επικαιροποίηση των στοιχείων και να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα είχαν δηλωθεί -από τη στιγμή που προέρχονται από δωρεές- και υπάρχουν οι απαραίτητες αποδείξεις. Και εαν ο έλεγχος στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού έχει ολοκληρωθεί, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τα οικονομικά των προσώπων που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο. Πανάκριβα αυτοκίνητα, πολυτελείς διακοπές, ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας με χρήματα που προέρχονται από δωρεές απλών πολιτών ελέγχονται από τα στελέχη των κρατικών Οικονομικών Υπηρεσιών.

Στο στόχαστρο των αρμοδίων δεν έχει μπει μόνο ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος, αλλά και η σύζυγός του η οποία ήταν καθ' όλα υπεύθυνη της οικονομικής διαχείρισης αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου. Ταυτόχρονα όμως, υπό έρευνα βρίσκονται και αρκετά άτομα τα οποία φέρονται να είχαν προχωρήσει σε δωρεές ακινήτων οι οποίες εάν και έγιναν αρκετά χρόνια πριν, τα οικήματα αυτά παραμένουν ανενεργά ή τουλάχιστον δεν χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της φιλοξενίας των παιδιών και θα διερευνηθεί εαν νοικιάζονται και εαν ναι, ποιοι λαμβάνουν τα ενοίκια.

Αυτό που τονίζουν εισαγγελείς και αστυνομικοί, είναι πως άσχετα με το εάν υπήρχε οικονομική κακοδιαχείριση αλλά και κυριότερα κακοποίηση παιδιών, πρέπει να επιτευχθεί η ομαλή διαμονή των εκατοντάδων παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» τα οποία έχουν υποστεί σοκ από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Πρόκειται για παιδιά που είτε έχουν κακοποιηθεί, είτε προέρχονται από άπορες ή προβληματικές οικογένειες και το κράτος οφείλει να τους παράσχει ασφάλεια και όσο το δυνατόν μια φυσιολογική καθημερινότητα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται μακριά βιολογικούς τους γονείς.

Μόλις ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος, αναφέρουν πηγές της εισαγγελίας Αθηνών η οποία προΐσταται των ερευνών, Θα κληθούν για εξηγήσεις οι οικονομικοί διαχειριστές αλλά και ο ιδρυτής της οργάνωσης πατέρας Αντώνιος. Ως προς το κομμάτι των καταγγελιών για την κακοποίηση παιδιών στις δομές της Κιβωτού αλλά κυρίως τις καταγγελίες για τη σεξουαλική κακοποίηση νεαρών αγοριών, αυτές εξετάζονται, με τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση να αναζητούν αυτά τα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των θυμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ