Ελλαδα

Rug art: Θέλεις ένα προσωποποιημένο χαλί στο δωμάτιό σου;

Ο rug artist Ιάσωνας Μουστάκης εξηγεί πώς έφτασε να σχεδιάζει χαλιά για διάσημους καλλιτέχνες

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
ΤΕΥΧΟΣ 850
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rugart

Rug art: Ο Ιάσωνας Μουστάκης έχει κάνει trend τα προσωποποιημένα χαλιά και τα έργα του κάνουν τον γύρο του κόσμου - Από το Tik Tok στον Logan Paul

Ο Ιάσωνας δεν φτιάχνει απλά χαλιά. Δημιουργεί rugs που συμβολίζουν κάτι για τον ιδιοκτήτη τους. «Όλα ξεκίνησαν στην πρώτη καραντίνα, όταν είδα στο Τik Τok βίντεο από άτομα που έφτιαχναν δικά τους σχέδια και τα μετέτρεπαν σε χαλιά. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και αποφάσισα να μπω στο τριπάκι να δω πώς μπορώ να το κάνω», εξηγεί στο HOME.

1668431544150

Πώς γίνεται το personalized rug και πόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι να φτιάξεις ένα; «Αρχικά, πρέπει να βρεις το σχέδιο. Με τη βοήθεια ενός προτζέκτορα το ζωγραφίζεις σε ύφασμα τεντωμένο πάνω σε καμβά. Επιλέγεις τα κατάλληλα χρώματα σε νήματα και χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα, το tufting gun, περνάς το νήμα μέσα από το ύφασμα και σιγά σιγά βγαίνει το σχέδιο. Το tufting gun ουσιαστικά κόβει το νήμα μέσα στο ύφασμα και έτσι έχουμε ένα φουντωτό χαλί. Μετά ακολουθεί το trimming και το shaping, που ίσως είναι και το πιο απαιτητικό κομμάτι της διαδικασίας γιατί μπορεί να κάνει το χαλί σου να ξεχωρίσει. Για να φαίνεται σωστό, με ένα μικρό ψαλίδι καθαρίζουμε όλες τις γραμμές», εξηγεί ο Ιάσωνας και μας λέει πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί η δημιουργία ενός rug. «Ο χρόνος που χρειάζεται για να φτιαχτεί το κάθε χαλί είναι ανάλογος του μεγέθους και της λεπτομέρειας που απαιτεί το κάθε σχέδιο. Επειδή είναι χειροποίητο, περνάει από πολλές πολύωρες διαδικασίες για να καταλήξει στην τελική μορφή».

Ο εξοπλισμός, τα σύνεργα πόσο δυσεύρετα είναι; «Το κόστος για να ξεκινήσει κάποιος να δημιουργεί χειροποίητα χαλιά κυμαίνεται από 400 ως και 700 ευρώ. Από εκεί και πέρα το budget διαμορφώνεται ανάλογα με την εξέλιξη που επιθυμεί ο καθένας να έχει στη δουλειά του».

1668431544071

Η μοναδικότητα της δουλειάς του είναι αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ώστε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να τον προσεγγίσουν για να τους φτιάξει το δικό τους σχέδιο. Από τον SNIK, τον Immune, τον Mente Fuerte, στον KSI και τον Logan Paul. Πώς είναι να δημιουργείς κάτι για τόσο επιτυχημένους artists; «Από τη στιγμή που μπορώ να δημιουργήσω ένα προσωπικό κομμάτι με συναισθηματική αξία για αυτόν που προορίζεται, το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι θέληση να δουλέψεις και να ρισκάρεις». Το δυσκολότερο έργο που έχει κληθεί να δημιουργήσει μέχρι τώρα είναι για τον Logan Paul, όταν εκείνος αγόρασε μία από τις ακριβότερες κάρτες Pokémon στον κόσμο... «Εκτός από το δυσκολότερο, ήταν και το μεγαλύτερο. Είχε πάρα πολλές λεπτομέρειες που ήθελαν ξεχωριστή προσοχή και απαιτούσαν μεγάλη προσήλωση, αλλά εν τέλει... αποστολή εξετελέσθη».

1668431544162

Πόση εξέλιξη μπορεί να έχει το rug art στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό; «Είναι μια τέχνη που ήρθε για να μείνει. Και αυτό γιατί ο καθένας μπορεί πλέον να έχει ένα προσωπικό του σχέδιο στο δωμάτιό του. Μόνο εκείνος και κανένας άλλος. Είναι εντελώς διαφορετικό από το συνηθισμένο τυποποιημένο και αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη αξία για αυτόν που το έχει στην κατοχή του. Το κάθε χαλί έχει συναισθηματική αξία. Μία ιστορία. Και αυτό προσπαθώ να αποτυπώσω. Εγώ και όλοι οι υπόλοιποι που ασχολούμαστε με αυτή τη διαδικασία πιστεύω πως έχουμε ακόμα πολλά να δώσουμε και, εφόσον ο κόσμος το βρίσκει εξίσου ενδιαφέρον και το υποστηρίζει, το rug art θα έχει μεγάλη εξέλιξη μέσα στα επόμενα χρόνια».

1668431544196

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ