Ελλαδα

«Κιβωτός του Κόσμου»: Nέα στοιχεία και καταγγελίες στο φως της δημοσιότητας

Στο μικροσκόπιο των Αρχών ταξίδια και ακριβά δώρα - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιβωτός του Κόσμου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας

«Κιβωτός του Κόσμου»: Πληθαίνουν οι καταγγελίες - Σε πλήρη εξέλιξη των Αρχών για τα ταξίδια με παιδιά και οι χρηματισμοί

Νέα στοιχεία και καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν επτά καταθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του 19χρονου που καταγγέλλει πως ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος ασέλγησε σε βάρος του.

Μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας της καταγγελλόμενης κακοποίησης του 19χρονου αποκάλυψε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ότι ο π. Αντώνιος τον πλησίασε για να τον χρηματίσει, προκειμένου να μην αποκαλύψει πουθενά όλα όσα είχε δει.

«Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε τη δύναμη να τον καταγγείλει», δήλωσε στο OPEN ο μάρτυρας.

Έρευνες για τα ταξίδια

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες για τα ταξίδια που οργάνωνε στέλεχος της Οργάνωσης. Σε ένα από τα αυτά τα ταξίδια, που έγινε στη Χίο, φέρεται το στέλεχος να πήρε μαζί του τον 19χρονο. Θα ερευνηθεί εάν αυτό έγινε βάσει πρωτοκόλλου, εάν επιτρεπόταν δηλαδή ή εάν έγινε για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίησή του.

Την ίδια ώρα θα ερευνηθεί εάν ο 19χρονος μετακινούνταν από τη μία δομή στην άλλη ανάλογα με το εάν υπέκυπτε σε εκβιασμούς ή όχι. Σημειώνεται ότι ο 19χρονος ξεκίνησε από την Αθήνα, πήγε στο παράρτημα του Βόλου, μετά από εκεί στην Καλαμάτα.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης τρία άτομα που φέρονται ως «άνθρωποι ειδικών αποστολών». Τα άτομα αυτά καταγγέλλονται για σωματικές έρευνες σε παιδιά της Κιβωτού, ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, ξυλοδαρμούς ακόμα και επίθεση σε παιδί εκτός δομής.

Τέλος ένα άλλο βασικό ερώτημα αφορά στη διαχείριση των χρημάτων. Συγκεκριμένα ο 19χρονος αναφέρει στην κατάθεσή του ότι το στέλεχος του είχε αγοράσει κινητό τηλέφωνο αξίας 800 ευρώ, παπούτσια αξίας 180 ευρώ και άλλα δώρα. «Ό,τι ήθελα το είχα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο 19χρονος.

Σε νέα ανακοίνωσή της, η «Κιβωτός του Κόσμου» έκανε λόγο για ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες και προανήγγειλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

Σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τονίζει ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την ΜΚΟ», ενώ διέταξε τη διενέργεια ανακρίσεων και επέβαλλε στον ιερέα απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης: «Η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο….. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cohdt31cb789)

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στις 9:30 στο Μέγαρο Μαξίμου για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τις καταγγελίες που βρίσκουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη λειτουργία της δομής και τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη και τις Αρχές. Κατά τις έως τώρα πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και άλλοι παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, όταν έγιναν γνωστές οι καταγγελίες ανέστειλαν την οικονομική ενίσχυση και την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αντίστοιχα, χωρίς όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη να τίθεται κίνδυνος για την λειτουργία της δομής και κατ’ επέκταση της ομαλής διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενεί.

Όπως σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κλείσει η «Κιβωτός», διότι θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να βρεθούν στο δρόμο.

Πληροφορίες από ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ