Ελλαδα

«Κιβωτός του Κόσμου»: 19χρονος καταγγέλλει τον Πατέρα Αντώνιο

«Είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ, δηλαδή του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβγαζα τις κάλτσες» αναφέρει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κιβωτός του Κόσμου
Η κιβωτός του Κόσμου © ΑΠΕ-ΜΠΕ

19χρονος κατηγορεί τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια

Την ώρα που στο κάδρο των ερευνών μπαίνουν τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα από την Κιβωτό του Κόσμου, ένας 19χρονος, η καταγγελία του οποίου άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, κατονομάζει στην κατάθεσή του τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο. Το 19χρονο, σήμερα, αγόρι, περιγράφει πως ο πατέρας Αντώνιος, ο άνθρωπος που ίδρυσε την Κιβωτό του Κόσμου, ήταν εκείνος που τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά και το πρόσωπο που, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, κατονομάζει στην κατάθεσή του, μέρος της οποίας μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος την περασμένη Τετάρτη έδωσε αναλυτική κατάθεση 7 σελίδων στα γραφεία της υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΓΑΔΑ.

«Αυτό που δεν μου άρεσε όμως, αφού πήγα στην Καλαμάτα ήταν ότι όσο τον πλησίαζα και δενόμουν μαζί του, είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ, δηλαδή του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβγαζα τις κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα. Επίσης, στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο σε θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να τον δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα», περιγράφει ο 19χρονος στην κατάθεσή του, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Στην κατάθεσή του, αναφέρει η εφημερίδα, ο νεαρός αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου. «Για έναν μήνα είχαν τέσσερα παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίσαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε στο πρόσωπο από το ξύλο», φέρεται να έχει πει.

Θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη

Ο βασικός καταγγελλόμενος για την υπόθεση αναμένεται να κληθεί από τη Δικαιοσύνη πιο γρήγορα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τον Alpha. Είτε θα κληθεί για ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος είτε θα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης γιατί μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος για τα παιδιά που μένουν στη δομή. Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2020, ο πατέρας Αντώνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ανυπόστατα ψεύδη, ενώ η πρεσβυτέρα, πρόεδρος του Οργανισμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα παιδιά που προχώρησαν σε καταγγελίες να είναι υποκινούμενα.

Κιβωτός του Κόσμου: Στο «κάδρο» 4 πρόσωπα – Ένα στέλεχος και τρεις εργαζόμενοι

Τέσσερα πρόσωπα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών. Το ένα είναι στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου, σε βάρος του οποίου υπάρχει μία πολύ σοβαρή καταγγελία ενός 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση. Τα άλλα τρία πρόσωπα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι εργαζόμενοι στην Κιβωτό. Πρόκειται για τρεις άντρες που ζούσαν από παιδιά στην Κιβωτό και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι. Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ και οι τρεις ανήκουν στο στενό περιβάλλον του στελέχους της Κιβωτού του Κόσμου που ελέγχεται για σεξουαλική κακοποίηση. Οι τρεις υπάλληλοι φέρονται να είχαν ένα συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας την εμπιστοσύνη του στελέχους, αναλάμβαναν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις που προέκυπταν μέσα στις δομές ανά την Ελλάδα.

Καταγγελία για ξυλοδαρμούς σε Βόλο και Ιωάννινα

Μια νέα μαρτυρία ήρθε στο «φως» από 18χρονο σήμερα νεαρό που έζησε στις δομές του ιδρύματος στα Ιωάννινα και τον Βόλο.

Ο νεαρός καταγγέλλει ότι όταν ήταν 13 ετών και ζούσε στη δομή της Πωγωνιανής, για ασήμαντη αφορμή χειροδίκησε εις βάρος του ένας από τους προαναφερθέντες εργαζόμενους της «Κιβωτού» που είχαν τον ρόλο των «παιδονόμων». Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε κακοποιήσει σωματικά και άλλα τρία παιδιά στην ίδια δομή, στην οποία πάντως κατά τ’ άλλα οι συνθήκες, οι υποδομές και το προσωπικό ήταν άμεμπτα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του 18χρονου, ο ίδιος εργαζόμενος φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση των ξυλοδαρμών του Βόλου. Ο 18χρονος ήταν και αυτός στη δομή του Βόλου όταν μετέβη κλιμάκιο – με δύο τουλάχιστον από τους εργαζόμενους που λειτουργούσαν ως «παιδονόμοι» – για να διερευνήσει περιστατικό κλοπής.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι, σύμφωνα με τον 18χρονο, είχαν μεγαλώσει και αυτοί στη «Κιβωτό» και ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο, ενώ λειτουργούσαν αυθαίρετα και χειροδικούσαν στα παιδιά. Στον Βόλο, φέρεται ότι κακοποίησαν και χτυπούσαν τρεις υπόπτους που θεωρούσαν ότι μπορεί να έκλεψαν τα χρήματα.

Όπως λέει, οι άνθρωποι αυτοί κλείδωναν τα παιδιά στα δωμάτια, έμπαιναν τη νύχτα στα δωμάτιά τους και τα χτυπούσαν σκληρά, ενώ μετέπειτα έλεγαν ως δικαιολογία ότι τα παιδιά «έβλεπαν εφιάλτες και αυτοτραυματίστηκαν».

«Ήταν βία, τους χτυπήσανε άσχημα. Ένα παιδί 17 ετών το πλακώσανε, είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στο αυτί, του τρέχανε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε», είπε χαρακτηριστικά ο 18χρονος πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ