Ελλαδα

«Χαμόγελο του Παιδιού»: «Απολύσαμε τρεις για κακοποίηση και τους προσέλαβαν αλλού»

Η αποκάλυψη για περιστατικό με μαγείρισσα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISS

Κώστας Γιαννόπουλος: Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τους ελέγχους στις δομές και το περιστατικό κακοποίησης που οδήγησε στον εισαγγελέα

Στην υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να ελέγχονται, αλλά και να έχουν εσωτερικό έλεγχο. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι όταν αντιλήφθηκε περιστατικό κακοποίησης παιδιών σε ένα από τα σπίτια του «Χαμόγελου» προχώρησε σε απολύσεις, ωστόσο, οι εργαζόμενοι αυτοί βρήκαν στη συνέχεια δουλειά σε άλλον οργανισμό. 

«Φορείς σαν και εμάς πρέπει να έχουν και εσωτερικούς κανόνες για να προλαβαίνουν καταστάσεις. Πρέπει όχι μόνο να ελεγχόμαστε, αλλά και να αυτοελεγχόμαστε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μύθους και πραγματικότητες», ενώ σημείωσε: «Έχουμε “κηδεία” με αυτό που έχει γίνει (είτε όχι), και την πληρώνουν τα παιδιά».

«Βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση. Εμείς υπηρετούμε τους θεσμούς. Ό,τι γίνεται, γίνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους, πιστοποιημένους φορείς (…) Πρόσφατα μας έλεγξαν. Έψαξαν και είδαν όλες τις διαδικασίες του φορέα. Φορείς σαν κι εμάς πρέπει να έχουν και εσωτερικούς κανόνες για να προλαβαίνουν καταστάσεις. Πρέπει όχι μόνο να ελεγχόμαστε, αλλά και να αυτοελεγχόμαστε», είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια ελέγχει ό,τι έχει να κάνει με τα σπίτια του οργανισμού, σημειώνοντας: «Γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Πρέπει να υπάρχει μια διεπιστημονική ομάδα που να παρακολουθεί τα πάντα. Αν μέσα υπάρχει κάποιο θέμα θα το ανακαλύψεις έχοντας την εμπιστοσύνη των παιδιών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε συμβάν που καταγράφηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και ο ίδιος οδήγησε εργαζόμενη στον εισαγγελέα. «Η μαγείρισσα έβαλε πιπέρι στο στόμα του παιδιού. Αυτό είναι κακοποίηση, όταν έχεις να κάνεις με παιδιά τέτοιας δομής. Αμέσως έστειλα τη γυναίκα αυτή στην εισαγγελέα. Απέλυσα την υπεύθυνη βάρδιας, την υπεύθυνη του σπιτιού και τη μαγείρισσα και κατόπιν τις προσέλαβαν από άλλο φορέα, ακριβώς επειδή εργάζονταν στο “Χαμόγελο του Παιδιού”».

«Δεν υπάρχουν έλεγχοι στις αναδοχές. Υπάρχει ανεπάρκεια και υποστελέχωση. Δεν ελέγχονται οι κρατικοί φορείς, ούτε οι ιδιωτικοί, ούτε οι εκκλησιαστικοί. Πρέπει να αυτοελεγχόμαστε με διεπιστημονικούς ελέγχους. Πώς έρχονται οι υπεύθυνοι και λένε τώρα: “Εμείς δεν ξέραμε τίποτα”;», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του στην ΕΡΤ ο Κώστας Γιαννόπουλος. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-coinvf0phueh)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ