Ελλαδα

Ο απάνθρωπος κόσμος της Κιβωτού: Πειθαρχία, τιμωρίες, παιδική εργασία

Όλες οι μαρτυρίες για τη ζωή πίσω από τις κλειστές πόρτες της δομής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Είσοδος στο κτίριο της Κιβωτού του Κόσμου
© EUROKINISSI

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων - Το σύστημα οργάνωσης της δομής που περιελάμβανε σκληρές τιμωρίες

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου». Οι καταγγελίες υπό έρευνα αναφέρουν ξυλοδαρμούς, σκληρές τιμωρίες, ακόμη και παιδική εργασία.

Οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων που έχουν αναλάβει την ποινική προκαταρκτική έρευνα, έχουν καλέσει από σήμερα σε κατάθεση νέους μάρτυρες, νυν και πρώην φιλοξενούμενους των δομών της «Κιβωτού», για τους οποίους υπάρχουν αναφορές ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης, αλλά και νυν και πρώην εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένονται για κατάθεση είναι και ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της ΜΚΟ.

Πρόθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων είναι να ληφθούν καταθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά που συνέβαιναν σε χώρους της δομής.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Πάνω από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης

Οι έρευνες για τα πρόσωπα της «Κιβωτού» ξεκίνησε από τα δύο διαδοχικά e-mails που εστάλησαν από το Συνήγορο του Πολίτη στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Συνολικά σε αυτά, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, περιλαμβάνονταν περισσότερες από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι σε αυτές τις καταγγελίες δεν περιλαμβανόταν άμεση αναφορά σε ασέλγεια πρώην φιλοξενούμενου. Αυτή η πληροφορία έφτασε αργότερα, από τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα ασέλγειας σε βάρος 19χρονου σήμερα και επιβεβαιώθηκε από τον 19χρονο στην κατάθεση του στην αστυνομία στις 16/11.

Δεν αποκλείεται οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου υπάρχουν δομές της «Κιβωτού», να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η Εισαγγελία Ανηλίκων στην Αθήνα.

Μαρτυρίες για τον τρόπο λειτουργίας της «Κιβωτού»

Μαρτυρίες καταδεικνύουν τον τρόπο που λειτουργούσε η δομή. Παιδιά, γονείς και ένας εργαζόμενος μιλώντας στην «Καθημερινή» περιέγραψαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο λειτουργίας που περιελάμβανε τιμωρίες, ξυλοδαρμούς, απομόνωση, διαχωρισμούς. Μάλιστα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της «Κ» τέτοιες συμπεριφορές φαίνεται να επαναλαμβάνονταν σε διάφορες δομές της Οργάνωσης.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» αποτελούσε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ένα καταφύγιο για παιδιά που βρίσκονταν σε ανάγκη. Ορισμένα βρέθηκαν στις δομές μετά από εισαγγελική παρέμβαση, άλλα τα παρέδωσαν συγγενείς τους και άλλα επισκέπτονταν τη ΜΚΟ για να διαβάσουν, να πάρουν τρόφιμα ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες.

Μάρτυρες εξηγούν στην «Κ» ότι η «Κιβωτός» ζητούσε πειθαρχία. Στην περίπτωση που κάποιο παιδί δεν υπάκουε ακολουθούσαν οι «συνέπειες» και οι τιμωρίες. «Μιλούσες στην τραπεζαρία; Γράψε, "δεν θα ξαναμιλήσω στην τραπεζαρία" 500 φορές. Είχες σχέση; Στέρηση τηλεφωνήματος από συγγενείς. Στέρηση εξόδου, στέρηση εκδρομών. Μεταφορά σε δομή άλλης περιοχής. Κομμένο για ένα χρόνο το πράγμα που αγαπούσες πιο πολύ από όλα, το ποδόσφαιρο. Το έσκασες από τη δομή; Απομόνωση και εργασία στο υπόγειο», αναφέρουν μαρτυρίες στο ρεπορτάζ που υπογράφει η Ηλιάνα Μάγρα.

«Κάποιες τιμωρίες αφορούσαν την απαγόρευση επαφής με συγγενείς. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν άφηναν τα παιδιά που ζούσαν στην "Κιβωτό" να κάνουν παρέα με παιδιά που την επισκέπτονταν. Δεν τους επέτρεπαν να έχουν κινητό τηλέφωνο. Απαγορεύονταν οι έξοδοι με παιδιά εκτός "Κιβωτού". Σε πολλά τηλεφωνήματα συγγενών η απάντηση ήταν ότι τα παιδιά δεν είναι διαθέσιμα. "Δεν με ενημέρωσαν πως πέθανε η γιαγιά μου"» αναφέρει μια κοπέλα

Άνθρωποι της ΜΚΟ προσπαθούσαν να κρατήσουν στους κόλπους της Οργάνωσης τα παιδιά, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες. Δημιουργούσαν τις συνθήκες, περιέγραφαν έναν κόσμο άγριο μακριά από την «ομπρέλα» προστασίας της «Κιβωτού». Μιλούν για μια «πόρτα που αν κλείσει δεν ανοίγει ξανά». 

Κιβωτός του Κόσμου: Με «σωματοφύλακες»κυκλοφορούσε ο πατέρας Αντώνιος

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, ο πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε με «σωματοφύλακες» από παιδιά που ήταν πρώην τρόφιμοι των δομών. Τα παιδιά αυτά παρέμεναν εκεί ως εργαζόμενοι και «φύλακες» του πατέρα Αντωνίου. Μάλιστα φέρεται πως οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονταν ιδιαίτερα σκληρά στα παιδιά των δομών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο πατέρας Αντώνιος συμπεριφερόταν ιδιαίτερα άσχημα στα παιδιά. «Ήθελε να εξουσιάζει, να έχει την κουστωδία γύρω του, ήθελε να τον αποκαλούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο» αναφέρεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ